Sektörel

Bursa Atatürk Stadı'nda hafriyat başladı!

Bursaspor'un, Şampiyonlar Ligi maçlarına yetiştirilmesi planlanan Atatürk Stadı'nda çalışmalar başladı

80 kamyon ve yedi iş makinesiyle 24 saat aralıksız sürdürülen hafriyat sonucu 4 bin kamyon toprağın çekilmesi planlanıyor. Çalışmalar sonucu kapasite 6 bin koltuk artırılacak

Bu sezon futbol tarihimizde yeni bir sayfa açan ve 26 yıl sonra şampiyonluğu tekrar Anadolu'ya taşıyan Bursaspor'un, önümüzdeki sezon boy göstereceği Devler Ligi vitrinine kendi sahasında çıkabilmek için Atatürk Stadı'nda çalışmalara başlandı. Hafriyat işlemlerinde 80 kamyon ve yedi iş makinesi 24 saat aralıksız çalışıyor. Stadın iki büyük ana kapısından ardı ardına çıkan kamyonlar da, zeminden kazılan toprağı taşıyor. Bundan böyle futbolumuzun ‘Beşinci büyüğü' olarak anılacak Yeşil-Beyazlıların sahası konumundaki Bursa Atatürk Stadı'nın tarihi 1930'lu yıllara dayanıyor. Önce stadın tarihinde kısa bir gezentiye çıkalım: 20 Mayıs-14 Haziran 1926 arasında yaptığı 5. Bursa gezisi sırasında dönemin yetkililerinin spor tesisleri konusundaki şikâyet ve taleplerini dinleyen Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ve 1000 liralık bağışıyla projelendirilen ilk stadyum, 1930 yılında tamamlanarak hizmete girdi. Bir süre sonra bu stadyumun Bursa için yetersiz kalması üzerine 1938'de doğu-batı yönlerinde yeni bir stadyum yapımına girişildi. Aradan geçen zaman içinde hazırlattırılan projelerle, eski yapılan yıkıldı ve 1945 yılında bugünkü Atatürk Stadyumu'nun yapımına başlandı. Stadyumun futbol sahası, altı kulvarlı atletizm pisti ve kapalı tribün inşaatı 1950 yılı başlarında tamamlandı. Yıllar geçtikçe ek bölümlerle, kapalı tribün dışında iki kale arkası ve maraton tribünle geliştirilen stadyum, 1978 yılında çimlendirildi. 1994-1995 yılında ise stadyum gece maçlarının oynanması için ışıklandırıldı. İlk gece maçı Bursaspor'la Galatasaray arasında oynandı ve maçı ev sahibi 1-0 kazandı.

Zemin üç metre kazılacak
Bu yıla kadar Atatürk Stadı, Timsah'ın birçok sevincine ve üzüntüsüne tanıklık ederken Milli Takım'ın maçlarına da ev sahipliği yaptı. Türkiye'nin iki futbol devini, Almanya ve Hollanda'yı 1-0'lık sonuçlarla yendiği ‘tarihi' mücadelelere ev sahipliği yapan emektar stadyumda iki ülke cumhurbaşkanlarının da izlediği Türkiye-Ermenistan maçı da oynanmıştı.
Yenilenme çalışmalarının 25 Mayıs'ta başladığı Atatürk Stadı'nın çimleri, Bursaspor'un şampiyonluğunu ilan ettiği Beşiktaş maçı sonrasında taraftarlarca hatıra olarak koparılmıştı. Yenileme çalışmaları sonucunda stadın zemini yaklaşık 3 metre kazılacak. Bu hafta içinde bitirilmesi planlanan hafriyat sonucunda stadın içinden 4 bin kamyon toprak çekilecek. Bu, toplamda 60 bin metreküp toprak anlamına geliyor. Hafriyattan sonra yapılacak diğer çalışmalar tamamlandığında kapasite yaklaşık 6 bin artırılmış olacak. Tribünlerdeki kadın taraftar tuvaletleri ve çıkış kapılarının sayısı artırılacak, basın tribünü, otopark, doping odası gibi eksikler de giderilecek. Çalışmalar bittiğinde Atatürk Stadı, yeni yüzüyle Şampiyonlar Ligi'ne uygun hale getirilmiş olacak.
Öte yandan Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı, yeni sezon için takıma katkı yapacağına inandıkları en iyi oyuncuları kadrolarına katacaklarını, bu nedenle titiz bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Yazıcı, yaptığı açıklamada, Bursaspor'un yeni sezonda hem Şampiyonlar Ligi hem Turkcel Süper Lig hem de Türkiye Kupası'nda mücadele edeceğini, üç kulvarda da başarılı olabilmek için büyük bir çaba göstereceklerini vurguladı. Bu çerçevede transfer çalışmalarını büyük bir gizlilik içinde sürdürdüklerinin altını çizen Yazıcı, “Takımımıza katkı yapacağına inandığımız en iyi oyuncuları kadromuza katacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Yazıcı: Kimseyi bırakmaya niyetimiz yok
Yazıcı, basında her gün farklı bir oyuncunun isminin gündeme geldiğini, ancak bu isimlerin gerçeği yansıtmadığını belirtirken sözleşmeleri devam eden oyuncuları Sercan Yıldırım, Ozan İpek, Volkan Şen ile ilgili çıkan transfer söylentileriyle ilgili olarak da hiçbir oyuncuyu bırakmaya niyetleri olmadığını kaydetti.
Radikal