Kent Haberleri

Bursa Atatürk Stadı'nın atletizm pisti, tören, konser alanı olması isteniyor!

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği ( TMMOB ) Bursa Koordinasyon Kurulu, Atatürk Stadı’nın yıkılmak yerine, atletizm pisti, tören ve konser alanı şeklinde kullanılmasını istedi...


Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa Koordinasyon Kurulu, Atatürk Stadı’nın yıkılmak yerine, atletizm pisti, tören ve konser alanı şeklinde kullanılmasını istedi. Stadyumun yıkılarak yerine yapılması planlanan meydan ve sosyal tesis projesinin yanlışlığına dikkat çekildi. 


TMMOB Bursa Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fikri Düşünceli, BAOB Yerleşkesi’nde düzenlediği basın toplantısında Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Atatürk Stadyumu projesini eleştirdi. Belediyenin, plan değişikliğine giderek, ‘spor alanı, eğitim tesisi alanı ve kentsel sosyal donatı alanını ortadan kaldırmak istediğini ifade eden Düşünceli, Atatürk Stadyumu’nun bulunduğu alanda Kent Meydanı, Yer altı Otoparkı, ticari birimler ve kafeterya gibi alanlar, Kapalı Spor Salonu, Yüzme Havuzu ve Kapalı Spor Salonu’nun bulunduğu alanda, sosyal ve kültürel tesis, İpekiş Fabrikası, Yahudi Mezarlığı ve Emniyet Müdürlüğünün kullandığı alanda Özel Sağlık Tesisi (Kür Merkezi) yapılmak istediğini dile getirdi. 


Kent Meydanı denilen alanın ne kadarının ticari, ne kadarının kapalı alan yapıldığının belirsiz olduğuna dikkat çeken Düşünceli, diğer alanlardaki yapılaşma koşullarının da belli olmadığını vurguladı. Kür Merkezi olarak planlanan İPEKİŞ ve diğer alanların plan değişikliği ile sağlık tesisi alanına dönüştürüldüğünün altını çizen Düşünceli, Kent Meydanı diye kurulacak alanda alışveriş merkezi oluşabileceği kaygısını taşıdıklarını kaydetti. Rant odaklı bu projeden vazgeçilmesini isteyen Düşünceli, bu konunun, yerel seçimlere çok kısa bir süre kalmışken ‘yangından mal kaçırırcasına karara bağlanmasının doğru olmayacağını’ düşündüklerini vurguladı.


“STADYUM KORUNMALI, ATLETİZM PİSTİ, TÖREN ALANI, KONSER ALANI OLMALI”


Düşünceli, Atatürk Stadyumu için şu önerilerde bulundu: “Konu öncelikle kamuoyunun tartışmasına ve değerlendirmesine açılmalı, oluşturulacak projede, başta akademik meslek odaları ve üniversiteler olmak üzere ilgili tüm tarafların görüşleri alınmalıdır. Parçalı değil, bütüncül bir planlama anlayışı sergilenmelidir. Söz konusu alan çerçevesi ile birlikte planlamalıdır. Bu şekilde ortak akıl ve bilimsel yaklaşım ile planlama ve şehircilik ilkelerine uygun, Atatürk Stadyumu’nun tarihi geçmişini yok etmeyen, seçim ve rant kaygısı taşımayan bir projenin oluşturulması ve uygulanmaya konulması kent ve kamu yararı açısından uygun olacaktır. Stadyum yıkılmadan eklentilerinden temizlenerek ve onarılarak yerinde kalmalı ve Bursa bu değerine sahip çıkarak atletizm pisti, tören alanı, konser alanı olarak kullanmaya devam ederek yaşatmalıdır.” 


Peyzaj Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Necla Yörüklü ise Merinos Park Alanı, Tedaş Alanı, İpekiş, Atatürk Lisesi, Kapalı Spor Salonu, Stadyum ve meydana kadar alanda bütüncül bir planlama yapılması gerektiğini belirterek, “Bu şekilde 849 bin metre kare alan kazanılacaktır. Bu Bursa için bırakın Bursa’yı, Türkiye için çok önemli bir fırsattır. Bugün ABD’de Centrel Park örneğine baktığımız zaman 1 milyon metrekare alandan bahsediyoruz. İmar bütünlüğü içinde donatıldığı zaman 849 bin metrekare alan rekreasyon alanı olarak denilebilecektir.”



Bugün