Ulaşım

Bursa-Bilecik hızlı tren projesi durdu!

Bursa’yı 93 yıllık cumhuriyet tarihinde ilk defa demiryolu ağına bağlayacak olan Bursa-Bilecik hızlı tren projesi 20 aydır durdu.

Bursa’yı 93 yıllık cumhuriyet tarihinde ilk defa demiryolu ağına bağlayacak olan Bursa-Bilecik hızlı tren projesi 20 aydır durdu. 23 Aralık 2012 tarihinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından Nilüfer Balat’ta Bursa istasyonunun temeli atılarak start verilen 700 milyon liralık projede Bursa-Yenişehir arasındaki 11 tünelin inşası 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmasına rağmen, 20 aydır Yenişehir’den sonra Bilecik’e bağlanacak güzergahta değişiklik yapılacağı gerekçesiyle hiçbir çalışma yapılmıyor.


Ak Parti hükümetlerinin önemli projelerinden biri ve Türkiye’yi hızlı tren ağıyla donatma çalışmasının bir ayağı olan Bursa-Bilecik hızlı tren projesi belirsizlik sebebiyle 20 aydır bekliyor. Bursa hızlı tren hattı tamamlandığında Ankara-İstanbul hızlı tren hattı ile entegre olacaktı. Bilecik’ten Ankara-İstanbul hattına bağlanacak 105 kilometrelik projenin Bursa-Yenişehir arasındaki 75 kilometrelik bölümünün alt yapısını 393 milyon lira bedelle YSE Yapı-Tepe İnşaat iş ortaklığı aldı. Bursa-Yenişehir arasında 11 tünelinde bulunduğu çalışma 2015 yılında bitecekti. 30 kilometrelik Yenişehir-Vezirhan-Bilecik kesiminin ise uygulama projeleri tamamlandı. Ancak bu proje de sert bir zemin ile karşılaşıldığı, tünel çalışmasında sıkıntılar olduğu gerekçesiyle güzergah değişikliği gündeme geldi. 250 kilometre hıza uygun olarak inşa edilen hatta yolcu trenleri saatte 200, yük trenleri ise 100 kilometre hızla çalışacak. Hızlı tren inşaatında 13 milyon metre küp kazı, 10 milyon metre küp dolgu gerçekleştirilecek. Toplam 152 sanat yapısı inşa edilecek. Hattın yaklaşık 43 kilometresi tünel, viyadük ve köprülerden oluşacak. 2016 yılında devreye alınması hedeflenen proje tamamlandığında Bursa-Bilecik arası 35 dakika, Bursa-Eskişehir 1 saat, Bursa-Ankara 2 saat 15, Bursa-İstanbul 2 saat 15, Bursa-Konya 2 saat 20 dakika, Bursa-Sivas arası ise 4 saate inecekti. Proje kapsamında Bursa ve Yenişehir’e hızlı tren garı ile ve Bursa’daki havalimanına da hızlı tren istasyonu inşa edilecekti. Bu 3 yapının inşaası şu ana kadar yapılamadı.


Bursa’daki siyasetçilerin Bursa-Bilecik arasındaki hızlı tren ile alakalı net bilgileri de bulunmuyor. Süreçteki iki dönemde de milletvekili olan Hüseyin Şahin, Devlet Demir Yolları’nın Yenişehir-Bilecik arasında güzergah değişikliği ile alakalı hummalı bir şekilde çalıştıklarına şahit olduğunu söyledi. Şahin, "Yenişehir ile Bilecik arasındaki güzergahı TCDD çatal şekline çeviriyor. Yani İstanbul ve Ankara tarafına gidecek trenler farklı yollardan gidecekler. Bu değişiklik sebebiyle de projelendirmede gecikme oldu. Yenişehir ile Bilecik arasındaki imalatın yakında yeniden başlayacağını ümit ediyoruz" dedi.

Bu arada vatandaşlar, Bursa-Yenişehir arasında çalışan YSE yapının neden çalışmaları yarım bıraktığına ise anlam veremiyor. Şehirde birçok tünel inşası ve sanat yapısı yapılacak olan Bursa-Yenişehir arasındaki 75 kilometrelik güzergah ile alakalı ihale konusunda sıkıntı olduğu, Sayıştay’da ihalelerin incelemeye alındığı ileri sürülüyor. Bursa kamuoyu Bursa milletvekilleri ve Devlet Demir Yolları idaresinden açıklama bekliyor.


Milliyet