Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Fikri Işık’ın katıldığı törenle hizmete açıldı!
Büyükşehirlerden başlanarak tüm illerde Bilim Merkezleri inşa edilecek. Modern ve tam donanımlı merkezlerden ilki Bursa’da hizmete girdi. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Fikri Işık’ın katıldığı törenle hizmete açıldı...
Büyükşehirlerden başlanarak tüm illerde Bilim Merkezleri inşa edilecek. Modern ve tam donanımlı merkezlerden ilki Bursa’da hizmete girdi.
Bursa’da inşa edilen Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Bakan Işık, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin yeni binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bugününe ve yarınına damga vuracak çok önemli bir tesisin hizmete girdiğini söyledi.
Türkiye'nin tüm illerinde bilim merkezleri kurmayı hedeflediklerini dile getiren Işık, ülkenin tarihi, kültürü ve medeniyetinin yüklediği sorumluluğu yerine getirmeyi amaçladıklarını anlattı. Çocuklara eğlenerek öğrenebilecekleri merkezler kuracaklarını söyleyen Işık, şunları kaydetti: "Deney yapacaksınız, deneme-yanılma yöntemini göreceksiniz. Bileceksiniz ki dünyanın pek çok önemli buluşu, ısrarlı deneme-yanılmalar sonucu ortaya çıkmış. Artık çok şükür eğitim kitaplarımız, ezbere dayalı olmaktan kurtuluyor. Artık çocuklara 'çok zor matematik problemlerini ezberleteceğiz' diye milleti matematikten soğutma dönemi bitti. Artık yavrularımıza kurbağaların sindirim sistemini öğretmiyoruz. Artık öğrendikleri bilgiyle hayata dokunmalarını sağlayacak bir müfredatı uygulamaya koyduk. Bunun temeli; içinde yaşayarak, deneyerek öğrenmektir."
Işık, 3 hedefleri bulunduğuna değinerek, şöyle devam etti: “Birincisi; bilim sevgisini çocukluktan oluşturmak. İkincisi; kendi değerlerimizle bu çocuklarımızı bilim sevgisiyle yetiştirmek. Üçüncüsü de çocuklarımıza küçük yaşlarda mutlaka girişimcilik ruhu kazandırmak. Bunları öncelikli hedefler olarak görüyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Çok iyi biliyoruz ki milletimiz, bireysel zeka bakımından dünyadaki en zeki milletlerden biri. Kazanmamız gereken; çalışma disiplini ve organizasyon kabiliyetidir. Bunlar üzerinde ciddi çalışmalar yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.”
"Bilimi kitaplarla öğrenemeyiz"
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise, bilim merkezlerinin kurulması için hükümetin 1 milyar lira para ayırdığını söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin karar alınmadan önce BTM´yi inşa etmeye başladığını ifade eden Altunbaşak, ilk etapta 27 büyükşehirde bu projenin hayata geçeceğini ifade etti. Sürdürülebilir gelişmede en önemli faktörün insan olduğuna işaret eden Altunbaşak, "İnsan çok önemli. Eğer 2023 hedeflerine ulaşacaksak, bu hedefimizin kaynağını sağlam ve nitelikli yapmak zorundayız. Kalıplar dışında düşünen, proje yapabilen, yani yerinde duramayan gençler yetiştirmemiz lazım. İşte bu gençler buralardan çıkacak" diye konuştu.
Konuşmaların ardından 200'den fazla deney düzeneği, uzay ve havacılıkla ilgili özel bir bölüm, planetaryum ile 3 boyutlu video duvarı bulunan merkezin açılış kurdelesi, Bakan Işık ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Altunbaşak ile Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından kesildi. Katılımcılar, tören sonrası merkezin bölümlerini inceleyerek "Bilimin Sultanları Sergisi"ni gezdi.
Toki Haber