Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'ne yeni bina yapılacak!
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye’nin ilk Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin son 1 yılda 120 bin ziyaretçi ağırladığını belirterek, BTSO tarafından yeni bina yapılacağını ifade etti...
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin ikinci kanadı olarak Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası tarafından yaptırılacak Gökmen Uzay ve Eğitim Merkezi’nin protokolü, Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katıldığı törenle imzalandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye’nin ilk Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin son 1 yılda 120 bin ziyaretçi ağırladığını belirterek, BTSO tarafından yaptırılacak yeni bina ile Bursa’nın uzay ve havacılık noktasında da önemli bir merkez olacağını kaydetti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa’ya kazandırılan ve son bir yıldır BUTTİM Fuar alanının yanındaki kendi binasın hizmet veren Bilim ve Teknoloji Merkezi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteğiyle yine Türkiye’de bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Son 1 yıl içinde 120 bin ziyaretçiyi ağırlayan ve özellikle çocuklara okulda gördükleri teorik eğitimi pratiğe dönüştürme imkanı sunan Bilim ve Teknoloji Merkezi, BTSO’nun yatırımıyla Türkiye’nin uzay ve havacılık merkezi haline gelecek. BTSO tarafından BTM’nin ikinci kanadı olarak inşa edilecek Gökmen Uzay ve Eğitim Merkezi’ne ilişkin protokol, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık arasında imzalandı. Hilton Otel’de yapılan imza töreninde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ile AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun da hazır bulundu.
Bilime 90 milyon TL’lik yatırım
Protokol imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdikleri Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin yaklaşık 1 yıldır kendi binasında hizmet verdiğini ve 1 yılda 120 bin ziyaretçiyi ağırladığını söyledi. 300’ü aşkın deney düzeneği ile öğrencilere destlerde gördükleri teorik eğitimi pratiğe dönüştürme imkanı sunan Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin sadece Bursa’ya değil çevre illere de hizmet verdiğini belirten Başkan Altepe, merkezin ikinci kanadının yapımı için önemli bir protokol imzaladıklarını hatırlattı. TÜBİTAK’ın vereceği 40 milyon TL’lik desteğin Uzay ve Eğitim Merkezi ile birlikte 52 milyon TL’ye çıkarıldığını ifade eden Başkan Altepe, “Yaklaşık 10 bin metrekare alan üzerinde hizmet veren BTM’ye 6 bin metrekare daha kapalı alan ilave edilmiş olacak. Bursa Ticaret ve Sanayi Odamız yaklaşık 8 milyon liralık bir yatırım yapmış olacak. TÜBİTAK’ın 52 milyon TL’ye ulaşan iç donanım desteğine ilişkin çalışmalarımızı başlattık. İhaleyi Kanadalı bir firma aldı ve 1,5 – 2 aydır çalışıyorlar. Beş ayrı konsept belirlendi. Bunlardan birini seçeceğiz. Uzay ve Eğitim Merkezi kurulması zaten BTSO’nun hedeflerinden biriydi. Çocuklarımız artık burada yerçekimsiz ortamda Gökbilimi, uzay ve havacılığa ilişkin deneylerini de yapabilecekler. Bugüne kadar 30 milyon TL harcamıştık. BTSO’nun yatırımı ve TÜBİTAK’ın desteğiyle 60 milyon TL’lik bir yatırım daha yapılacak. Ben destekleri nedeniyle Bakanımıza ve BTSO Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Türk Astronotlar Bursa’da yetişecek
BTSO Başkanı İbrahim Burkay da Gökmen Projesi’nin belirledikleri 16 makro projeden biri olduğunu hatırlatarak, Büyükşehir Belediyesi ile projelerinin örtüştüğünü bu nedenle Gökmen projesini BTM bünyesinde hayata geçireceklerini kaydetti. Bölgede tek olan Uzay ve Eğitim Merkezi’ni Bursa’ya kazandıracaklarını ifade eden Burkay, Huston ve Rusya’daki gibi bir astronot eğitim merkezini Türkiye’ye kazandırmayı amaçladıklarını vurguladı. Askeri Hava Lisesi ile Türkiye’nin pilotlarının Bursa’da yetiştiğine değinen Burkay, “Türkiye’nin ilk astronotu da burada yetişecek. Çocuklarımız nasıl ileride ‘doktor olacağım’, ‘mühendis olacağım’, ‘işadamı olacağım’ diyorsa bu merkez sayesinde çocuklarımızın ‘astronot olmak istiyorum’ demesini istiyoruz. Hedefimiz Türkiye’nin ilk uzay insanını buradan çıkarmak. Büyükşehir Belediyemiz ve Valiliğimizle uyum içerisinde çalışıyoruz. Vizyonumuz, hedeflerimiz ayrı. Bu projeyi de Büyükşehir Belediyemizle hayata geçiriyoruz. Bu Türkiye’nin geleceğine yapılan bir yatırımdır. Bursa bunu hak ediyor” diye konuştu.
Bursa fazlasını hak ediyor
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise özellikle otomotiv ve tekstilin kalbi noktasındaki Bursa’nın çok daha fazlasını hak ettiğini söyledi. Sanayi, turizm, tarım, tarihi mirasıyla Bursa’nın medeniyetin merkezi olduğunu dile getiren Bakan Işık, medeniyetin olduğu yerde bilimin olmazsa olmaz bir unsur olduğunu vurguladı. Son 250-300 yılda İslam dünyasının bilime gereken değeri vermediğini bu nedenle de batı dünyasının gerisinde kaldığını kaydeden Işık, “İslam dünyası olarak yine önder olmak istiyorsan bilime, temel bilimlere önem vermeliyiz. Bu konuda Bakanlık olarak temel bilimleri destekleyeceğimizi açıklamıştık. Üniversite sınavında fen, matematik ve sosyal bilimlerde ilk 5 bine girenlere her ay 2 bin lira, ikinci 5 bine girenlere de bin lira karşılıksız burs vereceğimizi açıklamıştık. Yine ilk 10 bine girenlerden çift ana dal yapanlara da 750 lira burs veriyoruz. Bu yaptığımız çalışmalarla temel bilimleri tercih edenler bir önceki yıla göre 3 kat arttı. Bilimin kapısı meraktır. Merak olmazsa bilim de olmaz. Ancak belli bir yaştan sonra insanları meraklandırmak zor. Bu nedenle çocuk yaşta bilimi sevdirmeliyiz. Bu nedenle Bilim ve Teknoloji Merkezlerini çok önemsiyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi bu anlamda Türkiye’nin ilk bilim ve teknoloji merkezini kurdu. Biz de 40 milyon liralık sergi desteği vereceğiz. Uzay merkezi için 12 milyon lira daha destek verip, desteğimizi 52 milyon liraya çıkarıyoruz. Tek amacımız bütün topluma bilimi sevdirmek. Bursa için her türlü desteği vermeye hazırız. Ben böyle önemli bir projeyi hayata geçirecek olan Büyükşehir Belediye Başkanımız ve BTSO Başkanımızın hem şahıslarına hem de kurumlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi ve BTSO’nun yerli üretim noktasındaki ısrarını anlamlı bulduğunu da hatırlatan Bakan Işık, “Bakanlık olarak bilim merkezlerindeki sergi ürünlerinin yerli üretimi için çağrıya çıktı. 1 Euro’ya alınan bir sergi malzemesinin 1 liraya üretilmesi mümkün. Bursalı üreticilerimiz inşallah bu çarıyla ilgilenirler” dedi.
Konuşmaların ardından BTM bünyesinde yapılacak Gökmen Uzay ve Eğitim Merkezi protokolü Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık arasında imzalandı.
BURSA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI