Kent Haberleri

Bursa Boyacıkulu Mektebi restore ediliyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi Namazgah Mahallesi’nde harabe halinde duran yaklaşık 500 yıllık tarihi mektebi, ilk günkü ihtişamıyla aile sağlığı merkezi olarak bölgeye kazandırıyor.


Bursa Büyükşehir Belediyesi Namazgah Mahallesi’nde harabe halinde duran yaklaşık 500 yıllık tarihi mektebi, ilk günkü ihtişamıyla aile sağlığı merkezi olarak bölgeye kazandırıyor.

Restorasyonu tamamlanma aşamasına gelen tarihi binadaki çalışmaları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 500 yıl önce bu mektebi yapan Hoca Sinan isimli tüccarın adının 5 asır sonra sağlık ocağı ile yaşatılacağını söyledi. Tarihi Çarşı Hanlar Bölgesi, sultan külliyeleri ve Cumalıkızık ile Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin ardından rotayı sokak aralarında kalmış harabe halindeki ecdat yadigarı eserlere çeviren Büyükşehir Belediyesi, bir tarihi değeri daha ilk günkü ihtişamına kavuşturuyor. Namazgah Mahallesi’nde bakımsızlık nedeniyle harabeye dönen, sadece 1 metre yüksekliğinde dış duvarları günümüze ulaşan Boyacıkulu Mektebi de bu kapsamda ilk günkü orijinal haline kavuşturuyor. 1520’li yıllarda Hoca Sinan adlı bir tüccar tarafından yaptırılan ve yıllarda eğitime hizmet veren tarihi yapıda restorasyon çalışmaları hızla sürüyor.

ŞİFA DAĞITACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas ile birlikte tarihi yapıdaki restorasyon çalışmalarını inceledi. Ecdat emanetlerini bir bir ayağa kaldırmaya devam ettiklerinin altını çizen Başkan Altepe, 5 asır önce yapılan Boyacıkulu Mektebi’nin de harabe haline dönen önemli bir kent ziyneti olduğunu söyledi.

Restorasyon çalışmalarının hızlı sürdüğünü ifade eden Başkan Altepe, “Bu eser yaklaşık 500 yıl önce Hoca Sinan isimli bir tüccar tarafından yapılmış. Adeta bir çöplük vaziyetindeydi. Sadece 1 metrelik duvarı kalmıştı. Büyükşehir Belediyesi olarak projelerimizi tamamlayıp, imalata başladık. Bina özgün görüntüsünü almaya başladı. Burası artık sağlık ocağı olarak Namazgah Mahallesi sakinlerine hizmet verecek. Eseri yapan Hoca Sinan’ın adı da 500 yıl sonra burada yaşatılmış olacak” diye konuştu.



Hürriyet