03 / 05 / 2024

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yapex Yapı Fuarı'nda ödül aldı!

 Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yapex Yapı Fuarı'nda ödül aldı!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ´Tarihi Kentler Birliği (TKB) 2011 Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması´nda, Tarihi Kentler Birliği´nin en büyük ödülü olan ´Prof. Dr. Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü´nü aldı





Antalya’da ‘Yapex Yapı ve Restorasyon Fuarı’ kapsamında düzenlenen ´Tarihi Kentler Birliği (TKB) 2011 Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması´nda ödüller sahibin buldu. ´Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’ ödül töreni ve sergi açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, kurul üyesi Prof. Dr. Cevat Geray, Prof. Dr. Ruşen Keleş, Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile Tarihi Kentler Birliği üye belediyeleri katıldı.


“Ödülle birlikte moral ve motivasyonumuz bir kat daha arttı” 


´Merinos Tekstil Sanayi Müzesi´nin hizmete açarak TKB’nin en büyük ödülü olan ‘Prof. Dr. Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü´ne layık görülen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay´ın elinden aldı. Atatürk´ün emriyle kurulan Merinos fabrikasını müzeye çevirerek Bursa´nın ihtiyacı olan çok zengin ve çeşitli bir sosyal yaşam merkezi haline getirdiklerini belirten Başkan Altepe, Merinos Tekstil Sanayi Müzesi´yle birlikte endüstriyel mirasın korunmasına, ´her kente müze´ kampanyasının çeşitlenmesine ve doğal varlıkların kullanım zorunluluğuna da katkıda bulunduklarını söyledi.


Ödülden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Altepe, “Bu program ve ödülle birlikte, moral ile motivasyonumuz bir kat daha arttı. Başta TKB olmak üzere ÇEKÜL Vakfı´na ve ödülde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Geçmişimize sahip çıkmaya çalışıyoruz”


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise bakanlık olarak tarihi ve kültürel mirası koruma ve kullanma konularına önem veren kentlere bütçe imkanları ölçüsünde destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Tarihi Kentler Birliği´nin 10 yıldır sürdürdüğü çalışmaların önemine işaret eden Bakan Günay, “Biz geçmişimizi tahrip etmişiz, şimdi sahip çıkmaya çalışıyoruz. Keşke bu çalışmalar 10 yıl önce değil de 50 yıl önce başlamış olsaydı. O zaman Türkiye tarihini ve kültürünü koruma ve kullanmada bugün çok farklı bir noktada olurdu” diye konuştu.


“Tarihi geleceğe taşıyacak bilinç kurulmalı” 

Bursa ve Gaziantep Büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere tarihi ve kültürel mirası koruma ve kullanma çalışmaları yapan yerel yönetimlerin hareketini suya atılan bir taşın oluşturduğu halkalara benzeten, hareketin diğer tarihi kentlere de yansımasını isteyen Bakan Günay, popülist politika uygulama girişiminde olan yerel yönetimlere TKB´nin izin vermemesi gerektiği söyledi. Bakan Günay, “Tarihi geleceğe taşıma, koruma ve kullanma yerine sadece kullanmayı düşünen görüşün karşısındayız. Türkiye´de toptan tarihi koruyarak geleceğe taşıma bilinci kurmalıyız. Hayat ileriye doğru yaşanıyor ama geriye bakınca önemi anlaşılıyor. Türkiye´de ayağa kaldırılacak çok tarihi zenginliğimiz var. Turizmin yanına mutlaka tarih ve kültür turizmini de koymalıyız” şeklinde konuştu.


Büyükşehir’in standına büyük ilgi

"Tarihi Kentler Birliği (TKB) 2011 Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması" ödül töreninin ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin standını gezen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dikkatlice incelediği eserleri çok beğendi. Bakan Günay, daha sonra da ´Myra-Andriake Kazıları Restorasyon Fotoğrafları Sergisi´nin açılışına katıldı.

Süreklilik ödülleri ´Tarihi Kentler Birliği (TKB) 2011 Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması´ kapsamında; TKB üyesi belediyelere ´Süreklilik´, ´Proje´ ve ´Uygulama´ ödülleri de verildi.


‘Azm-i Milli Sanayi ve Bilim Müzesi’ ile Aksaray Belediyesi, tescilli bir yapıyı pansiyon olarak kültür turizmine kazandıran Birgi Belediyesi, Tarihi Sinan Mahallesi´nde bulunan 19. yüzyıla ait ‘Sadrazam Derviş Mehmed Paşa Kütüphanesi Projesi’ ile Burdur Belediyesi, ‘Saat Kulesi ve Meydan Düzenleme Uygulaması’ ile Çanakkale Belediyesi, ‘Zafer 86 Sokakların Sağlıklaştırma ve Beş Lüleli Çeşme Restorasyon Projeleri’ ile Kula Belediyesi, ‘Arasta 1. Etap Cephe Yenileme Projesi’ ile Muğla Belediyesi ´Süreklilik´ ödülüne layık görüldü.


Proje ödülleri

TKB 2011 Proje Ödülleri ise ‘Eski Cumhuriyet İlkokulu ve Çevresindeki Dükkânlar Dizisi Rölöve-Restitüsyon Restorasyon’ ve ‘Sokak Sağlıklaştırma Projeleri’ ile Darende Belediyesi´ne, ‘İstanbul Fırıncılık Eğitim Merkezi ve Müzesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve Mimari Uygulama Projesi’ ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi´ne, ‘Notre Dame Du Rosaire Kilisesi Restorasyon Projesi’, ‘Karikatür Evi Restorasyon Projesi’ ve ‘Sürmeli Ali Paşa, Ayrılık, Su Terazisi, Hasan Rıza Paşa, Ladikli Ahmet Ağa Çeşmeleri Restorasyon Projeleri’ ile Kadıköy Belediyesi´ne, ‘Yeraltı Şehri ve Çevresi Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenleme Projesi’ ile Nevşehir-Kaymaklı Belediyesi´ne, ‘Kentsel Sit Alanı Kentsel Tasarım ve Mimari Avan Projesi’ ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi´ne, ‘Selvili Han Restorasyon Projesi’, ‘Kadın Müzesi’ ve ‘Mülkiyeliler Birliği Binası Projesi’yle  İzmir  Konak Belediyesi´ne ve ‘Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Revizyonu’ ile Eskişehir Odunpazarı Belediyesi´ne verildi.


Uygulama Ödülleri 

TKB 2011 Uygulama Ödülleri´ni de, ‘Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi’yle  Adana  Büyükşehir Belediyesi, ‘Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi’ ve ‘Kızılkule - Tophane Ekseni Projesi’yle Alanya Belediyesi, ‘Karacabey Hamamı Yakın Çevresi Restorasyon, Rekonstrüksiyon ve Sağlıklaştırma Projesi’ ve ‘Çelebi Mehmet Camisi ve Çevresi Restorasyon-Sağlıklaştırma Projesi’yle  Ankara  Altındağ Belediyesi; ‘Eski Hükümet Konağı Restorasyonu’yla İzmir Bayındır Belediyesi, ‘Çamurcu Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi Uygulaması’ ve ‘Hıdır Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi Uygulaması’yla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ‘Sırrıpaşa Konağı’yla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve ‘Tarihi Çapanoğlu Büyük Camisi Çevre Düzenleme ve Kentsel Tasarım Projesi’yle Yozgat Belediyesi kazandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön