Kentsel Dönüşüm

Bursa Büyükşehir binalarımızı yenileyelim seferberliği başlattı!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 750 bin bina stokunun yenilenmesi gerektiğine dikkat çekerek, "binalarımızı yenileyelim seferberliği" başlattı. Altepe, depremin yıl dönümü nedeniyle gazetelere ilan vererek halkın dikkatini çekti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 750 bin bina stokunun yenilenmesi gerektiğine dikkat çekerek, "binalarımızı yenileyelim seferberliği" başlattı. 


Ağustos Körfez Depremi, 16. yıl döneminde acıları yeniden tazeledi. Depremin yıldönümünde, tehlmeyi işaret eden pek çok açıklama yapılmasına rağmen, ertesi gün bütün uyarılar unutuldu. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentteki riskli yapıların dönüşümüyle ilgili olarak geniş ve halk arasında büyük ilgi toplayan yeni bir kentsel dönüşüm seferberliği başlattı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, depremin yıl dönümü nedeniyle gazetelere ilan vererek halkın dikkatini çekti. 

"17 ağustos depreminin ardından 16 yıl geçti. Arkasından İzmit Depremi ve Van Depremine şahit olduk ülkece. Her deprem, arama kurtarma ekiplerinin "sesimi duyan var mı?"sözleriyle hafızalarımıza kazındı. Acıyla kavrulduk, yaraları sarmaya çalıştık, ülkece yas içinde nefes aldık. 

Her deprem sonrası her aile, "deprem öldürmez bina öldürür" dedi. Korktuk. Ama, zaman korkularımızı yine unutturdu. Depreme karşı güvenliksiz yapılarımızın yenilenmesine yönelik yapı sahipleri olarak çok fazla bir müdahalemiz olmadı. 

Üç milyona dayanan şehrimizde yaklaşık 750 bin adet mevcut yapı stokunun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Bu kadar büyük bir riskli yapı stokunun, kamu eliyle yenilenmesi çok uzun bir zaman ve çok büyük bir maddi kaynak ihtiyacını ortaya koyuyor. 

Ama, deprem kapımızda. Tek çaremiz var. Kolektif bir bilinç ve akıllı, topyekun bir seferberlik başlatmamız gerekiyor. "Depreme karşı binamızı yenileyelim seferberliği!.." Sorun ancak böyle bir bilinç ve ruhla çözülebilir. 

Ülkemiz, 6 bin 306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" hakkındaki kanun ile, deprem karqşısında güvenliksiz yapıları, riskli yapı saydı ve bu yapıların oluşturduğuı kentsel sorunları da "riskli alan" olarak adlandırarak seferberliği başlattı. 


ŞİMDİ SIRA BİZDE... 

Bu sorunu, mülk sahibi, yatırımcı ve yerel yönetim birlikteliği ile çözeceğiz. 

Birlikte hareket ederek, üstesinden birlikte geleceğiz. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda da önemli bir adım attık. Deprem karqşısında "riskli yapı" olarak tanımlanabilecek mevcut yapısını yıkıp, yerine "depreme güvenli yapı" yapmak isteyen mülk sahiplerimize, 0.50 emsal artışı teşviki sağladık. 

Bu sayede depreme karşı güvenli yapıya hızla geçilebilmesine zemin hazırladık. 

Ekonomik yetersizlikten dolayı, hasarlı yapıya mahkum olan vatandaşlarımızın çaresizliğine de çare olduk. Ruhsat, harç ve tapu masraflarıo gibi muafiyetler sunarak olası bir depreme karşı canlarımızı koruyabilmek adına tüm imkanlarımızı seferber ettik. 

Çünkü, hiçbir çanın maddi karşılığı yok. Biran önce bu katılım gerçekleşir, sesimizi duyan vatandaşlarımız ve yatırımcılarımızla sağlıklı yapı inşa seferberliği başlatabilirsek, canlarımız sağ olacak. 

Tek bir isteğim var. Binalarımız, deprem anında kaçılacak değil, içine güvenle sığınılacak yerler olsun. Ve şehrimizde, bina öldürür denmesin. 

Evet, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, depremle ilgili duygularını ve planlarını, Bursa için neler yapılabilir? Sorusuna belediye başkanı olarak cevaplarını böyle bir ilanla kamuoyunun bilgisine sundu. 


Gazete Bursa