Bursa Büyükşehir Stadı, 1,5 yılda tamamlanacak!
Tarihi eserlerin restorasyonu ve ulaşımda önemli projeleri hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu yıl 842 milyon lira olarak öngörülen bütçenin 470 milyon lirasını ulaşım, tarihi eserlerin restorasyonu ve sosyal yaşam alanlarına ayırdı
Tarihi eserlerin restorasyonu ve ulaşımda önemli projeleri hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu yıl 842 milyon lira olarak öngörülen bütçenin 470 milyon lirasını ulaşım, tarihi eserlerin restorasyonu ve sosyal yaşam alanlarına yapılacak yatırımlara ayırdı.
Bu kapsamda ilk olarak kent içi ulaşımına alternatif olarak üretilen, Cumhuriyet Caddesi Nostaljik Tramvay Hattı'nın temelleri atıldı. Gökdere Meydancık Köprüsü'nden başlayıp, Yeni Cumhuriyet Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi'ni takiben Tarihi Hanlar Bölgesinin ortasından geçerek Zafer Plaza'ya kadar ulaşacak olan nostaljik tramvay hattı toplam 1.5 kilometreden oluşacak.
En son İstanbul Kadıköy- Moda hattında çalışan Alman malı 1952 model üç adet tramvayın yenilenmesi ise sürüyor. 10 metre boyunda ve 750 voltluk enerji ile çalışacak tramvaylar Nisan ayında yolcu taşımaya başlayacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yılın ilk günlerinde hayata geçirilen bir başka proje de Altıparmak Stadyum Meydan Projesi. SGK binalarının yıkımıyla başlanan proje kapsamında şehre 18 bin 500 metrekarelik meydan kazandırılacak.
Stadyum için geri sayım başladı
Bursa Büyükşehir Belediyesinin vizyon projesi olarak lanse edilen Velodrom'a yapılacak yeni stadyumun temel atma töreni için de gün sayılıyor. Bölgeyi bir sosyal aktivite merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 10 milyon TLlik yatırımla yapılacak olan stadyumun planlanan kent parkıyla birlikte yaklaşık 1 milyon metrekarelik yeşil alana sahip olacağım söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle, velodromdaki 64 bin metrekarelik alanın Büyükşehir Belediyesi'ne geçtiğini hatırlatan Altepe, projenin 1,5 yılda tamamlanacağını kaydetti.
Proje hakkında bilgiler veren Altepe, 'Avrupa standartlarındaki 45 bin kişi kapasiteli stadyumu Bursa'ya kazandırmak için 20 aydır yoğun bir çaba harcadık. Normal birim fiyatlarıyla 15 milyon TL'ye yapılacak olan projeyi 3 milyon TL'ye yaptırıyoruz ve bu da Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından karşılanıyor. Velodromu yaşayan bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz. İlerleyen dönemde bölgedeki 37 bin metrekarelik alanı da aldıktan sonra stadyum 130 bin metrekarelik bir alana sahip olacak. Mihraplı Parkının yanında yeni yapılacak olan Hüdavendigar Odunluk Kent Parkı ile bölgeye 1 milyon metrekarelik yeşil alan kazandırılacak. Stadyum bünyesinde yaklaşık 28 bin metrekarelik ticari alan var. Buraların kullanım hakkını kiralayacağız ve yapılacak restoranlar, kafeteryalar, sosyal donatı alanlarıyla bölge bir ak-tivite merkezi haline gelecek. Velodrom 15 günde maç yapılan bir yer değil, sürekli yaşamın olduğu bir merkez olacak. Bursa Büyükşehir Stadı, son teknoloji kullanılarak, UEFA'mn son kriterlerine uygun olarak yapılacak. Yaklaşık 45 bin kişi kapasiteli stadyumda 84 kapısı bulunacak ve stat tam dolu olduğu zaman sekiz dakikada, normal zamanlarda ise üç ya da dört dakika içinde boşatabilecek. Toplam 70 loca başta olmak üzere, stadyumun iç tarafına bakan bölümlerin kullanım hakkını Bur-saspor'a vereceğiz. Böylelikle Bursaspor da kalıcı bir gelire sahip olacak. Normalde yaklaşık 130 milyon TL'ye mal olacak bu stadyum kent dinamiklerinin katkılarıyla yapılacak ve Büyükşehir'in kasasından önemli bir kaynak çıkmayacak' diye konuştu.
Ulaşım Ana Planı hayata geçiriliyor
Eski sebze halinin bulunduğu alanda belediye hizmet binası inşaatına start verileceği ve Bursa-Ray'ın Görükle ve Emek hatlarının tamamlanarak yolculu seferlere başlanacağı bilgisini veren Başkan Altepe, Uluabat Gölü ile Marmara Denizi'ni buluşturacak projeye de başlanacağım aktardı. Tramvay üretim projesi kapsamında ilk numune aracın test sürüşlerine başlanacağı ve restorasyonu tamamlanan tarihi eserlerin hizmete açılacağını kaydeden Altepe, 'Bilim ve Teknoloji Merkezinin yapımına da başlanacak. BursaRay hatlarında kullanılacak 30 adet yeni vagon da sisteme entegre edilecek. Yunuseli Havaalanının ulaşıma açılabilmesi için Ulaştırma Bakanlığı ile protokol imzalandı. Bursa'nın 2030 yılım hedef alan Ulaşım Ana Planının hayata geçirilmesi için konunun uzmam Alman Dr. Brenner firması ile de sözleşme imzalandı' açıklamasını yaptı.
Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hamitler Katı Atık Depolama Alanında oluşturulacak metan gazından elektrik üretme tesisi ile yıllık 1.5 milyon TLlik kazanç elde etmeyi planlıyor. Üretilen enerjinin yüzde 10'nun Büyükşehir'e kalması şartıyla açılan ihaleyi yüzde 41 artırımla ITCK Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Aş-AKDAş Döküm Sanayi ve Ticaret Aş ortak girişimi kazanırken, fizi-bilite çalışmalarına göre Büyükşehir Belediyesi bu projeden yıllık 1.5 milyon TL kazanacak. Hamitler Katı Atık Depolama Sahası'nda oluşan metan ga-zından 29 yılda yaklaşık 1 milyar kilovat saat enerji üretilecek. Yaklaşık 25 bin konutun tükettiği enerjinin üretileceği tesis için firma, Büyükşehir Belediyesi'ne aylık 4 bin TL kira ödeyecek.
Yeni teleferik Uludağ'a değer katacak
Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak kentin yarım asırlık simgesi olan teleferiği Oteller Bölgesi ile buluşturacak projenin temelini attıklarını hatırlatan Recep Altepe, Türkiye'nin ilk teleferiğini, Türkiye'nin en modern teleferiği haline getirecek pro-jeyle, aynı zamanda dünyamn en uzun hadi teleferiğinin de inşa edilmiş olacağım aktardı. Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Uludağ'ı yeniden cazibe merkezi haline getirmek için bir dizi çalışma başlattıklarım ifade eden Başkan Recep Altepe, 'Uludağ'ı sadece kış aylarında değil, 12 ay kullanılabilen bir değer haline getirmekte kararlıyız. Yeni yapılacak gondol tipi kabinler her türlü hava koşulunda çalışabilecek. Proje kapsamında halen çalışmakta olan Teferrüç, Kadıyayla ve Sarıalan istasyonlarına Oteller Bölgesi istasyonu da eklenecek. Tüm hattın yenilenmesinin ardından Teferrüç'e yeni yapılacak makine dairesi sisteme alınacak. Toplam 8.84 kilometreyle dünyamn en uzun teleferik hattı Bursa'ya kazandınlırken, 8'er kişi kapasiteli 175 gondol tipi kabinle, sıra bekleme derdi de ortadan kalkacak' diye konuştu.
Projeyle saatlik yolcu taşıma kapasitesinin bin 800 kişiye çıkarılacağım kaydeden Altepe, aile kabinlerinin yanında VIP kabinlerin de devreye alınacağını belirtti. Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek projeyle, Teferrüç ile Oteller Bölgesi arasında 24 saat kesintisiz ulaşım sağlanağını vurgulayan Altepe, 'Projenin iki yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Proje kapsamında mevcut istasyonlar da tamamen yenilenecek. Teleferiğin başlangıç noktası olan Teferrüç İstasyonu'nda teleferik müzesi, süpermarket, 50 adet mağaza, 50 oda kapasiteli otel, çok amaçlı salon ile kafeterya ve restoran bulunacak. Önemli bir rekreasyon alınana dönüşecek Kadıyayla İstasyonu'nda ise tur rehber birimleri, kafeterya, restoran ve otel yer alacak' dedi.
Dünya - Bursa