29 / 04 / 2024

Bursa depreme hazır mı?

Bursa depreme hazır mı?

Bursa Milletvekili Nurhayat Alcata Kayışoğlu, Bursa'da olası bir depreme karşı alınan tedbirlere ilişkin soru önergesi hazırladı. Kayışoğlu olası bir depreme karşı Bursa'nın hazır olup olmadığını sordu..



Bursa depreme hazır mı?


Bursa Milletvekili Nurhayat Alcata Kayışoğlu, Bursa'da olası bir depreme karşı alınan tedbirlere ilişkin soru önergesi hazırladı. Kayışoğlu olası bir depreme karşı Bursa'nın hazır olup olmadığını sordu.


Kayışoğlu, hazırladığı sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Kayışoğlu önergesinde "Bursa, 3 milyon kişinin yaşadığı Türkiye’nin dördüncü büyük kentidir. Sanayi, turizm, tarım gibi alanlarda öne çıkan Bursa’nın bir özelliği de 1. derece deprem kuşağında yer alıyor olmasıdır." dedi. 


Bu özelliği nedeniyle deprem konusunda acil önlem alınması gereken bir konumda olduğunu belirten Kayışoğlu "1. derece deprem kuşağında yer alan Bursa’nın en büyük yıkımı yaşadığı 1855 depreminin üzerinden geçen süreci dikkate alan deprem uzmanları, riskin giderek büyüdüğüne dikkat çekmektedirler." dedi.


"Kamuoyunun görüşlerine önem verdiği deprem uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Nisan ayı içerisinde Bursa’da katıldığı bir toplantıda, Marmara Denizi'nde son gerçekleşen depremlerin 'hoş olmayan' ve 'algılanması zor işaretler verdiğini' belirtmiştir? 1855 yılındaki büyük Bursa depremi sonrası beklenen yeni hareketlenme ihtimalinin de giderek arttığını dile getirmiştir?


"Bölgede son yaşanan hareketlerde sıkıntılı durum var. Bu depremler Adalar bölgesinde açılmayı, kuzeyde sıkışmayı ifade ediyor. Gölcük Depremi'nden bu yana ilk defa görülen bu durum hiç hoş değil" diyerek, Bursa’da artan deprem riskine dikkat çekmiştir." açıklamalarında bulunan Kayışoğlu, 5 soru sordu.


Kayışoğlu'nun soruları

1. 1999 Körfez depremi ve sonrası Marmara Denizi’nde meydana gelen deprem ve sarsıntıların yarattığı hasarlarla ilgili Bursa ve ilçelerinde olası bir depreme karşı nereler yapılmıştır?


2. Yapılmış ise olası bir depreme karşı Bursa hazırlıklıdır demek mümkün müdür?


3. Kamu binalarının olası deprem riski dikkate alındığında durumu nedir?


4. Depreme karşı öncelikli çözüm yolu olarak sunulan kentsel dönüşüm konusunda yapılan çalışmalar amaca hizmet etmekte midir?


5. Ülkemizde deprem riskini azaltmada önemli rolü olan yapı üretim ve denetimi konusunda etkin bir çalışma yapılmakta mıdır?





Geri Dön