Bursa Dokumaca Efsanaler sergisine ev sahipliği yapıyor!
Bursa’nın önemli kültür merkezlerinden Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin sponsorluğunda düzenlenen ‘Dokumaca Efsanaler’ sergisine ev sahipliği yapıyor.
Dokuma tasarımına gönül veren ve başkanlığını Prof Dr. Günay Atalayer’in yaptığı 14 öğrenci ve öğretim üyesinden oluşan ‘Dokumaca Grubu’nun dört yıl süren araştırmaları sonucu hazırlanan, Anadolu ́nun binlerce yıllık efsanelerinin, dokuma yoluyla ifade edildiği eserler, Bursalı sanatseverlerle buluştu. Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin sponsorluğunda düzenlenen ‘Dokumaca Efsaneler’ sergisine ev sahipliği yapıyor.
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TETSİAD) sponsorluğunda düzenlenen "Dokumaca Efsaneler” sergisi, Yıldız Sarayı Şehir Müzesi ve Home&Tex Fuarı’ndan sonra şimdi de Bursalı sanatseverlerle buluştu. Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’ndeki serginin açılışı, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, TETSİAD Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Özdilek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek’in katıldığı törenle yapıldı.“Serginin bir sonraki durağı Denizli”
Serginin açılış töreninde konuşan Özdilek Yönetim Kurulu Başkanı ve TETSİAD Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Hüseyin Özdilek ise Anadolu topraklarının çok uzun yıllara dayanan bir dokuma kültürü olduğunun altını çizdi. Bu kültürün unutulmaması adına yapılan her türlü çalışmaya destek vermekten büyük memnuniyet duyacaklarını ileten Özdilek, onbinlerce yıllık bu kültürün en büyük zenginlik unsuru olduğunun altını çizdi. Dernek olarak bu tip organizasyonlara sponsor olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Özdilek, serginin bir sonraki durağının da Denizli olacağının müjdesini verdi.
“Tasarım, inovasyon ve Ar-Ge güç katıyor”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da ‘Dokumaca’ sergisini sektör adına çok önemsediklerini vurguladı. Sektörün, tasarım, inovasyon ve Ar-Ge’yi beraberinde buluşturduğunda büyük güç kazandığını ifade eden Burkay, “Biz Bursa’yı estetik, sanat ve Ar-Ge konusunda sektörün kalbi olarak görüyoruz. Bu mekanı kurmak ve yaşatmak çok önemli.
Serginin açılışında emeği geçenleri tebrik ediyorum. TETSİAD, ev tekstili sektörünün en büyük çatı kuruluşudur. Birçok sosyal projeyi de beraberinde yürütüyor. Bu alanda çalışan gençlerimiz de bu çalışmaların böyle platformlarda sergilenmesiyle teşvik olacak” diye
“Tekstil potansiyelini keşfet”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise sergide 10 binlerce yıllık dokuma ile ilgili hikayenin anlatıldığına değindi. Büyükekşi, “Burada hedef bir. Tarihiniz ne kadar eski ise firmanız ne kadar geçmişe dayanıyorsa o kadar kıymetlisiniz. Tekstil sektörü de gerek Türkiye gerekse de Bursa açısından çok önemli bir sektör. Bu potansiyeli anlatmak için tüm dünyaya “Türkiye’nin tekstil potansiyelini keşfet’ diyeceğiz. Bu tür on binlerce yıla dayanan geleneğimizi dünyaya anlatmalıyız. Bu sergi de son derece önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“Tekstil vazgeçilemeyecek bir sektör”
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın kalkınmada lokomotif bir kent olarak kendi markalarını üreten bir kent olduğuna dikkat çekti. Tekstilin gıda gibi temel bir sektör olduğuna değinen Başkan Altepe, “Türkiye’nin hedefleri var. Şehirler de bu hedefleri yakalarsa, Türkiye hedeflerine ulaşır. Bursa, tekstil denildiğinde ilk şehirlerden biridir. Tekstil, temel sektördür gıda gibi. Vazgeçilmeyecek ve yıldızı parlayacak olan bir sektör. İçinde bulunduğumuz mekan da Atatürk’ün açtığı bir fabrikadır. Tekstili geliştirmek için kurulmuştu, misyonunu tamamladı. Özel sektör de tekstilde daha çok kendini geliştirdi. Merinos fabrikası da artık bu müzede yaşıyor. Tekstil sanayiinin mihenk taşı olan fabrika alanındaki Merinos Tekstil Sanayii Müzesi’nde böyle bir sergi açılmasını çok anlamlı buluyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Sergi 28 Şubat tarihine kadar gezilebilecek
Konuşmaların ardından protokol üyeleri sergiyi gezdi ve genç sanatçılarda eserler hakkında bilgiler aldı. Başak Özdemir Uysal, Buket Pekel, Esat Destanoğlu, Feriha Işıldar, Gül Bolulu, Gülhan Güleçer, Günay Aykaç Atalayer, Işıl Eraslan, Nurten Yüksel, Selime Amanjani, Şafak Akalın, Şenay Takuş, Yasemin Özbey ve Özge Usluca’nın eserlerinin yer aldığı sergi 28 Şubat 2015 tarihine kadar Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.