Bursa Dünya Miras Listesine girdi!
Bursa'da Unesco'nun dünya miras listesine alınmanın heyecanı yaşanıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kültür turizminin günden güne öne çıktığını belirterek, "Projenin gelişimi önemli. Unesco'nun uzmanları gelip yerinde incelediler" dedi
Bursa'da Unesco'nun dünya miras listesine alınmanın heyecanı yaşanıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kültür turizminin günden güne öne çıktığını belirterek, "Bursa'nın tüm tarihinin ayağa kaldırılması, tüm dönemlerin ayağa kaldırılması konusunda çalışıyoruz. Bundan sonra UNESCO'nun tavsiyeleri doğrultusunda tarih başkentine yarışır şekilde diğer eksikleri tamamlayacağız" dedi. Altepe, Hanlar Bölgesi, Külliyeler ve Cumalıkızık'ın ardından dünya tarihinde okutulan bir merkez olan İznik'e de el attıklarını açıkladı.
Bursa'da ve 700 yıllık tarihi Osmanlı Köyü'nde Dünya Miras Listesi'ne girmenin sevinci yaşanıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, son 10 yılda tüm tarihi eserleri restore ettiklerini, 2012 yılında Unesco'ya teslim edilen dosyanın ilk toplantıda oy birliğiyle onaylandığını kaydederek, "Bizler mutlu olduk. Bursa artık tarihi bölgeleriyle birlikte Hanlar Bölgesi, külliyeleri ve Cumalıkızık ile dünya miras listesinde. Ülkemizdeki Unesco tarafından miras listesine alınan eser ve bölge sayısı 12'ye çıktı. Bursa önemli destinasyon merkezi oldu. Kültür turizmi için Bursa ve ülkemiz için önemli gelişme oldu. Çalışmalarımızı sürdürüyorduk. 10 yıldır Bursa'nın tüm tarihinin ayağa kaldırılması, tüm dönemlerin ayağa kaldırılması konusunda çalışıyoruz. Yer üs tünde restore edilmedik tarihi eser bırakmadık. Şimdi yer altındakileri çıkarıyoruz.
Projenin gelişimi önemli. Unesco'nun uzmanları gelip yerinde incelediler. Yapılan çalışmaların tüm detayını, boyutunu gördüler. Bu şekliyle dosyamız hiç bir yerde beklemeden tartışılmadan geçti. Büyük bir sürpriz oldu. Sonuçta Bursa miras listesinde. Dünyada kültür turizmi önemli yer alıyor. Turizm; deniz, kum güneş değil. Kültür turizmi günden güne öne çıkıyor. Türkiye'nin 12. destinasyonu Bursa oldu. Dünyanın gündemine girdik. Yapılan çalışmalarda bugüne kadar yol haritamız vardı. Çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. İlave çalışmalar yapacağız. Unesco'nun da önerileri de buna eklendi. Bu tavsiyeler doğrultusunda eksikleri tamamlayacağız. Tarih başkentine yakışır şekilde diğer eksikleri tamamlayacağiz" dedi.
TANITIM ATAĞA BAŞLAYACAK
Hanlar Bölgesi, Bursa külliyeleri, Cumalıkızık'tan sonra bir önemli merkezi daha ayağa kaldıracaklarını ifade eden Recep Altepe, "İznik de önemli destinasyon. Dünya kültürünün tanıdığı, dünya tarihinde okutulan bir merkez. Bu potansiyeli de kullanmamız gerekiyor. İznik'le ilgili çalışmaları başladık. Elimizde bu kadar güzel hazineler var, bunları dünyaya tanıtmamız lazım. Tüm turizm sektörüne görev düşüyor. Tanıtım konusunda en büyük çalışma Unesco. Bu en büyük çalışmaydı. Zaman kaybetmeden altyapının güçlü olmasıyla kazandık. 10 yılı dolu dolu geçirdik. Şimdiden sonra tanıtım daha da artacak. Dünya Miras Listesi'ne girmek bize büyük bir imkan sağlayacak" diye konuştu.
CUMALIKIZIK'TA DA BÜYÜK SEVİNÇ
Birçok filme plato olan 700 yıllık Cumalıkızık köyünde UNESCO heyecanı yaşanıyor. Tarihi köy, 3 yıllık aday adaylığı sürecinin ardından dünya mirası listesine girmenin sevincini yaşıyor. Cumalıkızık Muhtarı Ahmet Kuş, “Çok mutluyuz. İnşallah bundan sonra daha fazla güzellik Cumalıkızık’ı bekliyor. Cumalıkızık hak ettiği yeri buldu. Cumalıkızık dünya mirası listesine girmeyi hak etmişti. Bu çok güzel bir duygu. Bundan sonra evlerimiz daha iyi restore olacak. Avrupa’dan gelen ziyaretçilerimizin ihtilaçlarını karşılayabilecek bir Cumalıkızık hayal ediyoruz” dedi.
Cumalıkızıklı kadınlar ise, “Köyümüzün dünya mirası listesine girmesi bizim için büyük bir gurur kaynağı. Dünyaca ünlü bir organizasyon tarafından koruma altında olduğunu bilmek güzel bir duygu. İnşallah köyümüze daha çok turist gelir” şeklinde konuştu.
Hürses