Bursa Gemiç köyünde kurulan tesisin imar planı iptal edildi!
Bursa'nın Orhangazi ilçesi Gemiç köyünde tarım arazisi üzerine Cargill tarafından kurulan mısır işleme tesisinin küçük ölçekli imar planı 11 sene sonra iptal edildi
Amerikan Cargill firması Gemiç köyünde mısır işleme tesisi kurmak amacıyla 2009'da harekete geçti. Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, şirket 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nun geçici 4. maddesinden faydalanmak amacıyla Bursa Tarım İl Müdürlüğü’ne başvurmuştu. Bu başvuru sonucunda 16 Mart 2009'da “tarım dışı arazi kullanım izni” verilmişti. Tesisin küçük ölçekli imar planı da Bursa İl Genel Meclisi tarafından onaylandı.
‘KORUMA ALANINDA’
Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi avukatları imar planının iptali istemiyle dava açtı. Avukatlar alanın İznik Gölü Çevre Düzeni planına göre uzun mesafeli koruma alanında kaldığını söyledi. Yaşanan bu süreçte fabrika kuruldu ve çalışmaya başladı. Bursa 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada 11 sene sonra karar çıktı. Mahkeme kararında süreç anlatılarak küçük ölçekli imar planının iptaline 13 Kasım 2019'da oybirliğiyle karar verildi.
‘YIKILMASI GEREKİYOR’
Bursa Barosu’nun konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Mısırdan nişasta bazlı şeker üretiminde dünya devi olan Amerikan Cargill firmasının Bursa’nın Orhangazi ilçesinde hukuksuz bir şekilde kurduğu fabrikanın uygulama imar planı, 11 yıl sonra Bursa 2. İdare Mahkemesi’nce iptal edildi” ifadelerine yer verildi.
Yapılan açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı;
“1/1000 ölçekli uygulama imar planının iptaliyle Cargill’e verilen yapı ruhsatları da dayanaksız hale geldi. Düzenleyici işlem niteliğindeki imar planının iptal edilmesi durumunda, dayanağı ortadan kalkan ‘yapı ruhsatı’nın da iptal edilmesi ve ruhsatsız konuma düşen yapının yıkılması gerekiyor. Aksi görüş ise yapının bitmiş olmasından ötürü Cargill’in ‘kazanılmış hak’ka sahip olduğu. Bursa Barosu tarafından tarım dışı arazi kullanım iznine karşı açılan ve halen devam eden davanın geldiği aşama göz önüne alındığında, Cargill tesisinin hiçbir hukuki dayanağı kalmıyor.”