Bursa Gemlik'e TOKİ müjdesi var mı?
Saadet Partisi TOKİ ve Kentsel Dönüşüm konuları hakkında bir basın açıklaması yaptı. Partinin Gemlik İlçe Başkanı Ahmet Vakkas Yıldız, Bursa Gemlik'te TOKİ ve Kentsel Dönüşüm konularındaki sıkıntılar bulunduğunu belirtti.
Saadet Partisi TOKİ ve Kentsel Dönüşüm konuları hakkında bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına, Saadet Partisi Gemlik İlçe Başkanı Ahmet Vakkas Yıldız, İl Başkan Yardımcısı Sedat Özmen ve Yönetim Kurulu üyeleri de katıldılar.
İl Başkan Yardımcısı Sedat Özmen yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Milli Görüşçüler olarak çalışma gücümüzü ve aşkımızı seçim sonuçları etkilememektedir. Seçim sonuçları ne olursa olsun halkımıza hizmet en önemli düsturumuzdur.Yanlış gördüğümüz işlerde uyarılarda bulunmaya, doğru olan çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz."dedi.
Bursa Gemlik'te TOKİ ve Kentsel Dönüşüm konularındaki sıkıntılar bulunduğunu belirten Saadet Partisi Gemlik İlçe Başkanı Ahmet Vakkas Yıldız ise "İki adet fay hattının üzerinde kurulu güzel Gemlik tüm halkımızın ortak paydasıdır ve bu depremsellik gerçeği 1999 depreminin ardından hayatımızın sessiz ama önemli bir etkeni haline gelmiştir. Bu durum hayatlarımızı,şehrimizi,binalarımızı,köprü ve yollarımızı deprem gerçeğine göre dizayn etmek zorunda olduğumuzu bilimsel olarak bizlere göstermektedir.
Yerel yönetimler seçmenlerden oy alarak halkı temsil etmekteler ve halka sağlıklı,güvenli ve yaşanabilir bir şehir yaşamı sunarak alınan temsil yetkisinin hakkını vermek zorundadırlar.Gemlik ölçeğinde deprem bölgesinde olduğumuzdan hemen her parti seçim beyannamesinde deprem gerçeği ile ilgili olarak yapacakları projelere yer vermiştir. Gemlik Belediye yönetimi iş başına gelmesinden itibaren 5 yılı aşkın süre geçmesine rağmen depremi konuşmaktan ve maalesef yıkılan 3-5 binadan başka bir şey yapılamamıştır. Seçim öncesi TOKİ geliyor yüzler gülüyor, Müjde TOKİ geliyor afişleriyle tüm reklam panoları donatıldı. Seçim arifesinde belediye hoparlörlerinden başvuru yapmakta gecikmeyin diye halkımız umutlandırıldı.
Şimdi soruyoruz TOKİ geliyor mu? Gelmiyor mu?
Temelde bütün bu sorunlar sadece sizin değil aslında hepimizin, tüm Gemlik halkının sorunu ve çözümü için istişare ve emek harcamak gerekir. Belediye Başkanımız Sayın Refik Yılmaz'dan randevu alamadığımız için Saadet Partisi olarak Sosyal sorumluluk gereği bu basın toplantısı vesilesiyle çözüm önerilerimizi sizinle paylaşıyoruz. Randevu verildiği takdirde daha detaylı ve teknik çözüm önerilerimizi paylaşabileceğimizi de belirtmek isteriz.
Saadet Partisi Gemlik İlçe Teşkilatı Mahalli İdarelerden sorumlu birim Başkanı Serbülent Seçilmiş de konu hakkında partisinin çözüm önerilerini şöyle ifade etti: lilli Görüş anlayışına göre sorunlar hepimizin ortak sorunu ve çözümleri de beraber üretmeliyiz. Bu konuda bize göre olması gereken çözümü birkaç başlık altında ifade edelim;
1) 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun çok iyi bilinmeli ve bu konuda belediye bünyesinde özel birim kurulmalı ve bu kanun kapsamında projesi olan özel sektör özellikle desteklenmelidir.
2) Kentsel Dönüşüm Eylem Planı yapılmalıdır. Bu planda Gemlik'in jeolojik yapısı, çevre il ve ilçelerle ilişkisi, mevcut yapılardaki malik ve kiracıların envanteri, talep edilen konut tipleri, taşımalı sisteme uyum sağlayacakların tespiti ve benzeri konuların belirlenmesi gerekmektedir.
3) Bu çerçevede şehrin yeniden imarı için yapılacak master planını hazırlayacak ve uygulayacak bir üst kurul oluşturmalı. Bu kurul; kentsel dönüşüm için koordinasyon kurulu olmalı ve tamamen bilimsel, kesinlikle siyasetten ve çıkar guruplarından uzak, samimi duygularla hareket eden bir inisiyatif oluşturmalı.Bu yapı öncelikle merkezi yönetim öncülüğünde yerel yönetim,sivil toplum kuruluşları,meslek odaları,muhtarlar,kent konseyi ve özel sektör temsilcilerinin oluşturacağı bir koordinasyon kurulu olmalıdır.
4) Kurulun asli görevi deprem kaynaklı can ve mal kaybının önlenmesine yönelik depremin etkileyeceği geniş çapta ve gerekirse diğer bölgelerde kurulmuş koordinasyon kurullarıyla iş birliği kuracak şekilde planlar yapmalı. Kentsel dönüşüm konusunda sürekli halkı bilgilendirmeli ve halkın bu konudaki desteğini ve güvenini kazanmalıdır.Bu işi yaparken yapmamız gereken sadece istişaredir.
5) Diğer önemli adım ise eylem planına göre yapılacak dönüşümde verilecek her iş,yapılacak her görev ehliyetli ve liyakatli kişi ve kurumlardan seçilmelidir.Yandaş, eş dost gözetmeden işleri ehline vermek gerekmektedir.Bunun için şeffaf ihalelerle rekabet olgusu oluşturarak ve israftan kaçınarak gerekli tedarik sağlanmalıdır. Danışmadan,istişare etmeden sadece yandaş olduğu için ve rant sağlamak için yapılacak kentsel dönüşüm Gemlik'imize fayda yerine zarar getirecektir.Buna örnek Bursa'da kentsel dönüşüm adıyla yapılan Doğanbey TOKİ binaları maalesef bir ucube gibi kentin ortasında durmaktadır. Hali hazırda yıkımı veya katlarının düşürülmesi planlanan bu yapı Bursa için bir kazanım yerine kayıptır ve gelecek tüm nesilleri etkilemektedir. Bu manada zaman kaybetmeden harekete geçilmelidir. En önemli görev; icra makamı olmaları nedeniyle merkezi yönetim ve belediye yönetimine düşmektedir. Kentsel Dönüşüm Koordinasyon Kurulu'nun oluşturulması için öncü olmak durumundadırlar. Netice itibariyle Gemlik'te hali hazırdaki riskli olan binaları ya deprem yıkacak ya da bizler yıkıp yerine depreme dayanıklı bina ve yapılar inşa edeceğiz.
Kentsel dönüşümde Gemlik tüm Türkiye'ye örnek teşkil edebilecek bir potansiyel konuma sahiptir. Bu konuda daha fazla geç kalmadan tüm Gemlikliler olarak el birliği ile bir an önce kentsel dönüşüm için oluşturulacak ortak eylem planına tüm desteğimizi vererek bu işi başarabileceğimize ve tüm Türkiye'de kentsel dönüşüme örnek, modern bir Gemlik oluşturabileceğimize inanmaktayız. Hepimiz kentimize sahip çıkarak ortak bir dille bu deprem gerçeğini doğru algılamalıyız. Halkımıza sürekli bilgilendirme yapılarak güven verilmeli, doğru planlama yapılmalı, istişare sürekli hale getirilmeli ve işi ehline vererek yarınlara arkamızdan hayırla yad ettirecek bir Gemlik bırakmalıyız" dedi.
Gemlik Gündem