Bursa Hasanpaşa Hamamı Kültür Merkezi açıldı!
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hasanpaşa (Hasanbey) Hamamı Kültür Merkezi’nin açılış töreninde yaptığı açıklamada, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde değerleriyle yer alan Bursa’nın ilçelerinde de tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını dile getirdi.
Bursa’nın tarihi ve kültürel birikimini geleceğe taşıyan özellikli hizmetlere imzasını atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin incisi Mudanya’da 365 yıllık geçmişiyle önemli bir değer olan Hasanpaşa (Hasanbey) Hamamı’nı, restorasyon çalışmalarının ardından kültür merkezi olarak ilçeye kazandırdı.
Kentin köklü kültürel birikiminin geleceğe taşınmasında önemli adımlar atıldığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hasanpaşa (Hasanbey) Hamamı Kültür Merkezi’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde değerleriyle yer alan Bursa’nın ilçelerinde de tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını belirtti.
Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi olarak Mudanya’da ecdat yadigarı bir eserin daha ayağa kaldırıldığını ifade ederek, “Bereketli bir günde güzel bir açılışı gerçekleştiriyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak Mudanya İlçesi Hasanbey Mahallesi’ndeki 365 yıllık Hasanpaşa Hamamı’nı, 4 asır sonra ilk günkü orijinal haliyle ilçeye kazandırıyoruz. Mudanya’nın kalbinde, sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin gerçekleştirileceği mekan, ilçenin nabzının attığı güzel bir merkez oluyor” diye konuştu.
“Mudanya, Büyükşehir ile gelişiyor”
Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi’nin Mudanya’da toplamda 450 milyon TL civarında yatırım yaptığını ve yatırımların devam edeceğini belirterek, “Mudanya, Büyükşehir ile gelişiyor. Hasanpaşa Hamamı’nda da kamulaştırılmaların ardından restorasyon çalışmaları yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi kültürel mirasın korunması ve yaşatılması çalışmaları kapsamında yaklaşık 400 metrekare alan üzerine inşa edilmiş olan hamamın restorasyonu yapıldı. Yapıyı çevresi ile birlikte ele alan çalışmamızda bir yandan hamam, sahip olduğu tüm değerleri ile birlikte ayağa kaldırılıp kent belleğine kazandırılırken bir yandan da çevresinde yapılan düzenleme ile sosyal donatı alanları dinlenme parkı ve spor alanlarıyla zenginleştirildi. Hasanpaşa (Hasanbey) Hamamı, kültürel, sanatsal ve sosyal aktivitelerin gerçekleştirileceği bir kültür merkezi olarak Mudanya halkının buluşma noktası haline geldi” şeklinde konuştu. Altepe, yapılan çalışmanın yaklaşık 6 milyon TL (6 trilyon) değerinde olduğunu sözlerine ekledi.
“Mazisi güçlü olanın atisi de güçlü olur”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu da Bursa’nın her köşesinde tarihi değerleri gün yüzüne çıkaran Başkan Altepe’yi tebrik ettiği konuşmasında, “Medeniyet kenti Bursa’da, Mudanya’ya güzel bir eser daha kazandırıldı. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Mazisi güçlü olanın atisi de güçlü olur. Bizler mazisi güçlü bir milletiz. Bu esere sadece bir hamam olarak bakmak, fiziki olarak algılamaktan başka anlam taşımaz ve böyle olunca yok olması normal gelir. Ancak bu mekan ruhuyla, Mudanya’nın kültürüne, değerlerine, medeniyetine, geleceğine, sosyokültürel gelişimine ve sanatsal yaşamına katkı sağlayacak bir kültür merkezi olarak yapıldı” ifadesiyle merkezde gerçekleşecek aktivitelerin ilçeye değer katacağını kaydetti.
Bursa Valisi İzzettin Küçük ise açıklamasında, Bursa’nın Türkiye’de tescilli tarihi yapı bakımından İstanbul’dan sonra 2. sırada yer aldığını söyleyerek, “365 yıldır ilçede yer alan bu tarihi eser ayağa kaldırıldı. Hayırlı uğurlu olsun. Tarihi eserlerin restorasyonu ile sadece yapıların değil tarihi binaların ruhunu da ayağa kaldırılıyor. Bu noktada süreklilik de önem kazanıyor. Bu eser de zamanın içinde sürekli olduğunu köklü bir geçmişi olduğunu gösteriyor” diyerek, Başkan Altepe’ye ve Büyükşehir Belediyesi’ne çalışmalarından dolayı tebrik etti.
Konuşmaların ardından Başkan Altepe, Bakan Müezzinoğlu ve Vali Küçük ile birlikte Hasanpaşa Hamamı Kültür Merkezi’nin açılış kurdelesini vatandaşların alkışları eşliğinde kesti.
Hasanpaşa Hamamı
Hayırsever işadamı Agah Bursalı´nın katkılarıyla restore edilen tarihi hamam, Mudanya halkı tarafından ‘Yukarı Hamam’ ya da ‘Eski Hamam’ olarak da anılmaktadır. Hamam; Mısır Mirlivası (tuğ general) Hasan Paşa tarafından 1653 tarihinde inşa edilerek geliri, başta hemen yakınında yer alan ve aynı tarihlerde yaptırmış olduğu camii ve diğer vakıf giderlerine akar olarak tayin edilmiştir. Hasan Paşa’nın mezarı cami avlusundadır. Hamam kare planlı iki büyük mekan ile bunu destekleyen ilave mekanlardan oluşmaktadır. Zaman içerisinde yaşanan deprem ve benzeri afetlerden ötürü kullanılamaz hale gelen hamam depo ve marangozhane olarak kullanılmış, uzun süre sahipsiz bir şekilde kendi haline bırakılmıştır. Özel mülkiyette yer alan hamam çevresinde yer alan yapılarla birlikte kamulaştırılmıştır.
Bursa Büyükşehir Belediyesi