Bursa İran'la inşaat malzemesi ihracatını geliştirecek!
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, Bursa’nın İran ile ihracatta en fazla paya sahip 4. il olduğunu belirttti. Otomotiv ana ve yan sanayii, tekstil, makine ve inşaat malzemesi ihracatında istenilen konuma ulaşacaklarına inandığını söyledi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, İran’da yaşanan gelişmelerin Türkiye ve Bursa için bir fırsat niteliğinde olduğunu belirterek, “Bursa ve Türkiye olarak İran’da makine, otomotiv yan sanayi, tekstil sektörü gibi güçlü olduğumuz alanlarda yapabileceğimiz işbirlikleri söz konusu” dedi.
BTSO Temmuz ayı meclis toplantısında konuşan Burkay, İran pazarı ile ilgili değerlendirmede bulundu. Yapılan anlaşma ile ambargo ve yaptırımların kaldırıldığını vurgulayan Burkay, İran’ın yeni uzlaşmacı politikasının Ortadoğu’daki işbirliklerinde de konumunu güçlendireceğini kaydetti. Türkiye ile İran arasında tercihli ticaret anlaşmasının imzaladığını hatırlatan Burkay, Türkiye’nin yanı sıra Bursa’nın sahip olduğu potansiyelin başta mal ticareti olmak üzere İran ile ticari ilişkileri daha da güçlendireceğini vurguladı. Burkay, “İran ile Bursa arasında mutlaka karşılıklı ticaret artacaktır. Bursa’nın İran’a tarım ve gıda ürünleri, ev tekstili, tekstil, bebek ve çocuk giyim eşyaları, hazır giyim ve konfeksiyon, makine ve ekipman, otomotiv ana ve özellikle yan sanayi, mobilya, inşaat malzemeleri ihracatının istenilen konuma ulaşacağına inanıyorum. İran’dan ise petro-kimya ürünleri, kimyasallar, ana metal sanayi ürünleri ile çimento, cam, plastik ürünleri daha çok ithal edilebilecektir” diye konuştu.
6 ayda 72.9 milyon dolarlık ihracat yapıldı
Yılın ilk 6 aylık döneminde Bursa’dan İran’a 72.9 milyon dolar ihracat yapıldığını belirten Burkay, İran’a yapılan ihracatta en fazla paya sahip olan İstanbul, Gaziantep ve Hakkâri’den sonra Bursa’nın dördüncü sırada yer aldığını söyledi.
Burkay: Bursa’ya 3 dev yatırım geliyor
İbrahim Burkay, Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nin (TEKNOSAB) yüksek teknolojili üretim ve ihracat yapan uluslararası nitelikteki dev firmalara ev sahipliği yapacağını belirterek, “Bursa’ya 3 önemli firma gelecek. Her biri Oyak Renault ve TOFAŞ’ın iki katı ihracat yapacak” dedi. TEKNOSAB ile Bursa’nın uluslararası nitelikteki yatırımlara ev sahipliği yapacağını dile getiren Burkay, “Kişi başı gelir 25 bin dolar olacaksa bu Bursa’da 40 bin dolar olmalı. Son 4 yıldır 10 bin 800 dolarda sıkıştık. Tasarrufumuz eksilerde… Yatırım yapmamız lazım. Türkiye’ye yabancı yatırım geliyor. Bunlar Ankara’dan nerelere dağılıyor… Bursa’ya gelen yatırım yok. Bizim kurgumuzu doğru yapmamız lazım. TEKNOSAB bu alanda Türkiye’de yapılacak olan yatırımların merkezi olacak. Firmalar hazır” dedi.
OSB için 16 bakanlık çalıştı ‘Ramsar’ dedi
Eski Meclis Başkanı İlhan Parseker’in kurulacak OSB’nin yeri ile ilgili eleştirilerini yanıtlayan İbrahim Burkay, yeni nesil OSB’nin tarıma elverişli olmayan bir arazide kurulacağını, bölgede kullanılacak enerjinin yüzde 60’ının ise rüzgar ve güneş gibi alternatif kaynaklardan sağlanacağını vurguladı. Burkay, “Biz ne arazi tarif ettik, ne bölge tarif ettik. Bursa’nın yüksek teknolojiye dönüşü için ileri teknoloji sanayi bölgesine ihtiyacı var dedik, yer bulma konusunda 16 bakanlık çalıştı. Ardından bu bölgeyi tespit ettiler. 50 yıldır hiçbir şey ekilmemiş. Ramsar bölgesi tamamen bölge dışında. Bursa’nın 1 santimetrekarelik tarım arazisine el sürdürtmeyiz. Su kaynaklarını heba etmeyiz. Ama 50 yıldır üzerinde hiçbir şey yapılmamış, 6. sınıf, 7. sınıf araziler varsa, kusura bakmayın planlamamızı yaparız” dedi.
Dünya