Kentsel Dönüşüm

Bursa İstanbul Yolu'nda kentsel dönüşüme başlandı!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İstanbul Yolu'nda 30 yıldır konuşulan kentsel dönüşüme başladıklarını belirterek, 2 yıl içinde İstanbul Yolu'nun bambaşka bir çehreye kavuşacağını söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İstanbul Yolu'nda 30 yıldır konuşulan kentsel dönüşüme başladıklarını belirterek, "60 binayı satın aldık. Burayı yıkıp dönüşümü başlatıyoruz. 9 yeni köprülü kavşak, 10 kilometrelik T2 tramvay hattı ve 9 farklı üst geçitle 2 yıl içinde İstanbul Yolu bambaşka bir çehreye kavuşacak" dedi.


İstanbul Yolu'ndaki yeniliklerle ilgili Merinos'ta basın toplantısı düzenleyen Başkan Altepe, burada 9 mahallede 160 hektarlık alanda 6 bin niteliksiz binanının dönüşümü beklediğini belirterek, "1985 yılında planları yapıldı. Ancak 30 yıldır şehrin girişindeki işletmeler kaldırılamadı. Bursa 80'li yıllarda planlandı. 30 yıldır sanayi siteleri yapıldı. Ama oraya gitmediler. İstanbul Yolu'nda 2,5 emsal var. Buraya bir el değecek. Birileri para harcayacak. İlk parayı biz harcadık. Etaplara ayırdık. 20, 15 ve 12 bin metrekarelik etaplara ayırdık. Vatandaşları çağırıp yerini satın alıyoruz. Metrekaresine 2 bin liraya kadar para veriyoruz. Şu anda bizim verdiğimiz paranın yarısı dahi etmiyor. Uygulamada güzel yerler yapılacağı için vatandaşın mağdur olmaması gerekiyor. Vatandaşın yeri imarlı. Kamulaştırması ilk biten parselde yıkımlar gerçekleştiriyoruz. Beşyol Kavşağı'nın üzerindeki alan yıkılıyor. 20 dönüm için 40 trilyon kamulaştırma bedeli ödedik. 60 binayı satın aldık. Bu binalarda yıkıma başlanıyor. Beşyol Kebapçısı'ndan merkeze doğru 200 metrelik cephede. 30 metre yolun karşısında da binalar yıkılıyor. Vatandaş imzayı atıyor parasını alıyor. Çünkü hakkını veriyoruz. Buradaki dönüşümü 1,5 yılda bitirmeyi hedefliyoruz. Bu elde ettiklerimiz alanları hızlı şekilde değerlendireceğiz." dedi.


9 KAVŞAK OLACAK, ŞEHRİN GİRİŞİ TOKYO TARZI OLACAK


Beşyol Kavşağı'nı geçince 14 dönümlük alanın daha kamulaştırıldığını hatırlatan Başkan Altepe, "Buraya para harcıyoruz. Yerleri satın alıyoruz. Buraya biz hastane ve otel yapılmasını istiyoruz. Yatırımcı bekliyoruz. İstanbul Yolu ve bu mahalledeki vatandaşların hastane talebi var. Biz burayı parayla satın aldık. Bir an önce devretmemiz gerekiyor. Bu belediyenin dönüşümü. Bedelini aldıktan sonra diğer parseller de bölüm bölüm yıkılacak. Belediye dönüşüm yapacaksa paralarının da geri dönmesi lazım. Kentsel dönüşüm olacaksa bu paraların geri dönmesi lazım. Tabakhanelere bugüne kadar 50 milyon harcadık, belki 100 milyon haracayacağız. Ama geri dönüşünün de hızlı olması gerekiyor" diye konuştu.


"T2 HATTI TRAFİĞE KATILMAYACAK HIZLI AKACAK"


1.5 yılda yeni binaları, kavşakları, üst geçitleri ve tramvay hattı ile İstanbul Yolu'nun değişeceğini anlatan Başkan Altepe, "Kent Meydanı'na kavşak yapılacak. Panayır Kavşağı ihalede, Beşyol'a kavşak yapıyoruz. İstanbul yolu üzerinde 9 kavşak olacak. Kent Meydanı'ndan trafik durmadan ilerleyecek. Kesinti olmayacak. Kent Meydanı'ndan T1 hattına entegre olup Heykel'e de çıkacak. Şimdi eleştiriyorlar. "Yavaş gidiyor" diye. Eğer istersek T1 hattını hızlandırırız. T2 hattı trafiğin içine girmediği için daha hızlı olacak. Yolun yükünü tamamen taşıyacak. Mekik gibi çalışacak. Trafiğe takılmıyor. T2 tramvay hattı bölgeye de değer katacak. Hat uzunluğu 10,2 kilometre olacak. Her istasyona farklı üst geçit. Ayrı mimariler için çalışıyoruz. Tokyo modelini deneyeceğiz. Şehrin girişinde Bursa'yı anlatan farklı figürler olacak. Bunun için çalışıyoruz. En güzeli hangisini yaparsak değer katar. Yapıyorsak güzel yapalım. Bursa'ya giren ayrı bir dünya şehrine girdiğini anlasın" şeklinde konuştu.


YATIRIMCILARA ÇAĞRI


Başkan Altepe, İstanbul yoluna kamulaştırma haricinde 300 milyon lira harcadıklarını ifade ederek, "Yıktığımız yerlere birisi hastane yapsın, birisi otel yapsın.


Sağlık Bakanımız hastane açtırmayacak. Ama İstanbul yoluna ayrıcalık yapılmasını istedik. Hedefimiz özel hastane yatırımı gelsin. Orayı pazarlamaya çalışıyoruz. Bursa'nın yaşam kalitesi artsın. Biz en üst seviyeye çıkalım" şeklinde konuştu.


MİNİBÜSLER KALKACAK


İstanbul Yolu'ndaki dönüşüm ve tramvay ile birlikte minibüslerin de kalkacağını vurgulayan Başkan Altepe, "Minibüs de kartlı olmalı. Oraya binen insanın da kaydı tutulmalı. Hangi araca bindiği belli olmalı. Kontrol altında olmalı. Kaldırılması gerekiyor. Marmara Bölgesi bu konuda pilot olmalı. Büyükşehirlerin tümünün merkezine minibüs kaldırılmalı. Minibüsle metro yanyana çalışmaz. Haksız rekabet oluyor" diye konuştu.


EMSAL ARTIŞI İLE DEPREMDE ÖLÜMLERİ ÖNLEYECEĞİZ


0,50 emsal artışı ile riskli yapıların yıkılıp sağlam binaların inşa edilmesini istediklerini kaydeden Başkan Altepe sözlerini şöyle sürdürdü: "Nilüfer Sitesi'nde 1000 kişi yerine 1500 kişi yaşayınca denge mi bozuluyor. Deprem olup bin kişi ölürse kim hesap verecek. Metro var, mahallenin okulu var. Otopark ve yeşil alan artacak. Mahallenin dibinde 510 dönüm park yaptık. Buna karşı çıkıyorsak ne yapmamız gerektiğini söylemek lazım. Buradaki vatandaş evini nasıl yenileyecek formul üretmek lazım. Bizim gücümüz buna yetmiyor. Yarın Bursa'da her türlü deprem olabilir. Ne kadar insanı ve binayı kurtarabilirim. Buraya yapılacak bu site bölgeye değer katıyor. Cadde üzerinde çökmek üzere olan binaların değeri de artacak. Kuralları biz koyuyoruz. Belediye meclisleri neden toplanıyor. Kuralları koyduk, işleyecek. Başka bir şey yapılmayacak, sorunu kim çözecek?. Eyfel Kulesi yapılırken, başkan dikeceğim diyor. Herkes karşı çıkıyor, dikiliyor. Bunun yapılmaması lazım. Belediye Başkanı bir yıl sonra yıkacağım diyor. Bir bakıyorlar ki 1,5 yılda parasını çıkarıyor. Bursa'da yanlış bir şey olduğunda hesap bize soruluyor. Biz zaman kaybetmek istemiyoruz. 0,50 emsal artış karşılığı insan hayatı oluyor. Bu yer değerleniyor. Değerlensin diye proje yapılıyor. Hesabı iyi yapmak lazım. Burada müteahhit nasıl altından kalkacak merak ediyorum. Hesabını yapmıştık. Ortaya güzel bir eser çıkaracak. Çok büyük para kazanmasına imkan yok. Çaresiz vatandaşın ölmekten binanın altında kalmaktan kurtulması en büyük kazanç" diye konuştu.


BİNLERCE BİNA YIKTIK KİMSENİN HAKKINA TECAVÜZ ETMEDİK


Başkan Altepe, görevi boyunca 4 bin bina yıktığını, kimsenin hakkına tecavüz etmediğini de vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Her yerde ayrı metotlar uygulanması yoğun mesai gerektiren konu. Binlerce bina yıkıldı. Bursa'da sıkıntımız yok. Her gün her yerdeyiz. 4 bin kusur binayı yıkan belediye başkanı gibi değiliz, rahatız. Herkesin hakkına riayet ettik. Vatandaş bol bol karşılığını aldı. Bunun sonucunda da güzel bir noktaya da geldik. Biz karşı çıkanlara şu soruyu soruyoruz, "Sizin öneriniz nedir" Bunun iktidar muhalefeti yok. Deprem olup şehir çökerse bunun izahatını kim yapacak. Adım doğru değilse, sorular sorarak eksikler giderilmeli" şeklinde konuştu.



Olay Bursa 


Haber Akşam Bursa'da  şöyle yer aldı;


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "İstanbul Caddesi Kentsel Dönüşüm" ve "T2 "Tramvay Hattı" projelerinin tanıtım toplantısında, İstanbul yolunda bugüne kadar önemli bir dönüşüm sağlanamadığını söyledi. "Kentsel dönüşüm projesiyle eş zamanlı olarak yürüyecek T2 Kent Meydanı-Terminal Tramvay Hattı ile bölgenin kaderi sil baştan değişecek" diyen Başkan Altepe, bölgeyi konut ve ticaret alam olarak etaplara ayırdıklarım dile getirdi. 


Akşam Bursa


Haberi Bursa Kent Gazetesi yazarı Erhancem Öztürk şöyle ele aldı;


Yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm projeleri bir bir gerçekleşmeye başladı. Bu projeler ile kentin kangrenleri ortadan kaldırılıyor ve sorunlar çözüme kavuşuyor. Bu sayede Bursa yeni bir şehre dönüşüyor... 


Dün de Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından açıklanan eski adı ile Yalova yolu yeni adı ile İstanbul Caddesi'nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm ve T2 tramvay hattı projesini detaylarını dinledik. 


Başkan Altepe söze başladığında Bursa'nın her alandaki gelişmesini anlattı. Yaşanılabilir kentler listesinde Bursa'nın 1.sırada olduğunu hatırlatan Altepe, bunun bir tesadüf değil çok çalışmanın eseri olduğunu vurguladı. 


Dünkü toplantının teknik detaylan iç sayfa: larda mevcut biz projenin şifrelerine bakalım. İşin özü şu; yakın gelecekte İstanbul yönünden kenti girişin çehresi tamamen değişecek. 


Bu cadde Bursa'ya yakışır bir hal alacak. Bu iş öyle okunduğu gibi kolay olmamış, yıllık yaklaşık yüz 50 milyon lira kamulaştırma bedeli ile kentsel dönüşüm için arsa ürettiklerini ifade eden Altepe projelerin müteahhitler tarafından parsel bazında gerçekleştirileceğini ifade etti. 


Bu demek oluyor ki projenin gerçekleşmesi kısa sürede mümkün olacak. Zira bölgede kendine güvenen her firmaya yetecek kadar arsa oluşturulmuş durumda. Projede dikkat çekici diğer bir konuda kent merkezinden terminale ulaşmak artık çok kolay olacak. Zira Kent Meydanı ve Terminal arasında da raylı sistem döşenmeye başladı. 


İstanbul Caddesi üzerindeki lambaların tamamen kalkacağı projede yeni kavşak ve köprülü kavşaklar da yapılacak. Metro hattı ile kentin her noktasından terminale kesintisiz ulaşım sağlanacak. Kısacası Bursa'nın tüm yönlerine demir ağlar döşenmiş olacak. Başkan Altepe projeyi açıklarken çok önemli bir noktaya vurgu yaptı; " Biz maceraya atılmıyoruz, her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünüp planlayıp öyle yola çıkıyoruz. Amacımız kaliteyi her alanda yükseltmek." Gerçekten de Bursa son yıllarda Büyükşehir Belediyesi'nin projeleri ile kabuğunu kırıyor. 


Özellikle açılan yeni yollar ile kent içi ulaşım her geçen gün daha da rahatlıyor. Geçmişte yapılan planların bu gün için yetersiz kaldığı gün gibi ortada. Binaları kamulaştırdıktan sonra yıkarak yeni yollann açılması hiç de kolay değil. Başkan Altepe ve ekibinin bunu başarması çok önemli. 


Toplantı sonrası Altepe ile sohbet ederken laf döndü dolaştı Uludağ eteklerine yapılması planlanan yola geldi. Projenin son onay aşamasında olduğunu belirten Başkan Recep Altepe onay çıkar çıkmaz inşaata başlayacaklarını belirtti. Malum bu yol çok önemli hem Uludağ'a doğru gerçekleşen kaçak yapılaşmayı önleyecek hem de kentin bir ucundan bir ucuna alternatif bir yol olacak. 


Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve ekibinin yeni yollar açmasını ve kentin güzelleştirilmesi adına yaptıkları çalışmaları sonuna kadar destekliyorum. Bu kentte huzurlu ve mutlu yaşamak adına da herkesin destek olması gerektiğine inanıyorum. 


"Minibüsler kalkmalı" Yeni adı ile İstanbul Caddesi'ne raylı sistemin döşenmesi ile ortaya çıkacak olan yeni bir sorunu gündeme getirdik. "O hat üzerinde çalışan minibüslere ne olacak?" Başkan Altepe'nin tavrı netti; 'minibüsler kalkmalı." Başkanın görüşüne de sonsuz katılıyorum trafiğin rahatlaması adına bence kentteki tüm minibüsler kaldırılmalı. 


Meydan nasıl yapılmalı onu konuşalım?" Laf döndü dolaştı eski stadyumun yerine meydan yapılmasına geldi. Başkan Recep Atepe de bu alana otopark ve meydan yapılması konusunda kararlı. Düşüncesine de net olarak ifade etti; "Bursa'nın bir meydana ihtiyacı var ve bu alan da çok uygun. Ne yapılması gerektiğini değil meydanın nasıl yapılması gerektiğini konuşalım" doğru söze ne hacet. 


Bursa Kent Gazetesi/  Erhancem Öztürk 


Haber Ticaret Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Uluslararası ve Şehirlerarası Otobüs Terminali ile kent meydanını bağlayacak "T2 Tramvay Hattı"na ilişkin, "Anayol üzerindeki 9 istasyonun her birine ayrı mimari değere sahip üst geçitler yapılacak" dedi. 


Altepe, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "İstanbul Caddesi Kentsel Dönüşüm" ve "T2 "Tramvay Hattı" projelerinin tanıtım toplantısında, İstanbul yolunda bugüne kadar önemli bir dönüşüm sağlanamadığını söyledi. 


Bu yüzden Büyükşehir Belediyesi olarak bu yolda çalışmalara başladıklarını belitti. 


Ticaret Gazetesi




Haber Günboyu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul yolu kentsel dönüşüm projesi 60 binanın kamulaştırılmasıyla start alırken, T2 hatBursa Büyükşehir Belediyesi, en önemli kentsel dönüşüm projesinin startını veriyor. Uzun süredir İstanbul yolu kentsel dönüşüm projesi üzerinde çalışan Büyükşehir, ilk somut adımı attı. Beşyol Kavşağı'nın doğu cephesindeki 20 bin metrekarelik alanın dönüşümü için düğmeye basıldı. 


KİMSE MAĞDUR DEĞİL 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Atatürk Kongre Kültür Merkezi Muradiye Salonundaki basın toplantısında hem projeyi kamuoyuna tanıttı hem kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgiler verdi. İstanbul yolu kentsel dönüşümünün geç kalınmış bir konu olduğunu ifade eden Altepe, "Burada 2,5 emsal var. Oldukça karlı olmasına rağmen, dönüşüm bugüne kadar sağlanamadı. Sonuçta belediye olarak biz devreye girdik ve Beşyol Kavşağı'nın doğu yakasında kent merkezine doğru 200 metrelik bölümde dönüşümün startını verdik. 20 bin metrekare alandaki 60 binanın kamulaştırmasını büyük ölçüde tamamladık. Bu kamulaştırmaları yaparken, kimseyi mağdur etmedik. Bölgeyi konut alanı ve ticaret alanı olarak etaplara ayırdık. Bugünkü değeri metrekaresi 800 lira ise bin bin 500, bin 800. yerine göre 2 bin TL verdik. Çünkü bu bölgeye yapılacak yatırım fazlasıyla dönecek. Proje hayata geçer geçmez, belediye olarak yatırdığımızdan fazlasını kazanacağız. Buradan kazanacağımızı başka bir bölgenin dönüşümü için kullanacağız. Hak sahipleri bugünkü değerinden fazla fiyat verdiğimiz için mağdur olmadan yerlerini bize sattı." dedi. 


ESTETİK KARAYOLU 

İstanbul Yolu'nun ortasından gidecek 9.4 kilometre uzunluğundaki 11 istasyonlu T2 Kent Mcydanı-Terminal tramvay hattının, ulaşım projesi olmasının yanında karayoluna estetik bir görüntü de kazandıracağını ifade eden Altepe, anayol üzerindeki 9 istasyonun her birine ayrı mimari değeri olan üstgeçitler yapılacağını söyledi. Yapılacak yaya üst geçitlerinin mimarisi konusunda gerek Türkiye genelinde gerekse yurt dışındaki üst geçit örneklerini incelediklerini dile getiren Altepe, "Arkadaşlarımız bu konu üzerinde çalışıyor. Bursa'nın İstanbul girişi bu estetik görüntüye sahip üst geçitlerle ayrı bir değer kazanacak. Bursa'ya en çok yaşıyor, tarihimizi kültürümüzü yansıtan mimari projeler üzerinde çalışıyoruz" dedi. Proje kapsamında yer alan Kent Meydanı, Beşyol ve Panayır kavşaklarının yapılmasıyla T2 tramvay hattının hiçbir kesintiye uğramadan daha hızlı çalışacağını dile getiren Başkan Altepe, "Sadece T2 hattı ve ilk etapta yaptığımız kamulaştırmalarla İstanbul yoluna 300 milyon TL'lik yatırım yapıyoruz. Bu rakam projenin etap etap ilerlemesiyle daha da artacak. Bu yatırımların bölgenin tümden dönüşümünü tetiklemesini bekliyoruz"' diye konuştu. 




Günboyu