Bursa kaplıcalarında termal turizm hamlesi!
Tarih boyunca imparatorları, kraliçeleri iyileştirdiği, hastalara derman olduğu belirtilen Bursa 'daki kaplıcaların, Avrupa ve dünya sağlık turizminden daha fazla pay alması için çalışmalar devam ediyor.
Bursa Sağlık Turizmi Demeği (BUSAT) Başkanı Dr. Metin Yurdakoş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda insanların suni ve kimyasal ürünlerden uzaklaşarak doğal tedavi unsurlarından maksimum düzeyde faydalanmaya çalıştıklarını, en önemli doğal tedavinin de termal kaynaklar olduğunu söyledi.
Türkiye'nin termal kaynaklar açısından çok şanslı durumda bulunduğunu aktaran Yurdakoş, "Türkiye, termal kaynak potansiyeli yönünden dünyada yedinci, Avrupa'da ise birinci sırada. Bu imkanlarımız yurt dışına yeterince tanıtılamadığından ihtiyacı olan milyonlarca insan bizim bu kaynaklarımızından faydalanamıyor" dedi.
Bursa'da termal tedavinin Osmanlı'dan çok önce Romalılar döneminde yapıldığını belirten Yurdakoş, Romalıların uzun süre savaşan ve yaralanan askerlerini Bursa'nın termal sularında dinlendirdiklerini, onları rehabilite ederken bu suları kullandıklarını aktardı.
"İMPARATORLARA, KRALİÇELERE DERMAN OLAN KAPLICA"
Bursa'nın Çekirge bölgesindeki termal suların "Kraliçe Theodora Kaplıcaları" diye bilindiğini hatırlatan Yurdakoş, şöyle konuştu: "Kraliçe Theodora da güzelliğiyle ünlüdür. Bu güzelliğini de Bursa'daki Çekirge kaplıcalarından aldığı rivayet edilir. Asırlardır imparatorları, kraliçeleri iyileştiren, hastalara derman olan Bursa kaplıcalarının yüksek enerjisiyle iyileştirici etkisi olduğuna inanılır. Bu kaplıcalar tarih boyunca, Osmanlılar ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından da bizzat kullanılmış. Cumhuriyet döneminde de bazı yeni oteller ve tesisler kazanılmış. Son dönemlerde de Bursa Valiliği'nin öncülüğünde başlayan atak oldu. Tarihi jeotermal kaynaklara ilave olarak birçok yeni kaynaklar elde edildi. Bu kaynaklardan faydalanarak birçok uluslararası otel zincirleri de Bursa'ya tesisler kurdu."
DÜNYA ÇAPINDA TERMAL KASABA
Valiliğin yürüttüğü ve 7 bin yatak kapasitesi ile 5 bin kişiye istihdam sağlanması planlanan "Dağyenice Termal Turizm Merkezi" projesinin "mega proje" olarak ele alınması gerektiğini vurgulayan Yurdakoş, proje kapsamında dünya çapında termal kasaba oluşturulmasının planladığını aktardı.
Bu projeyle ilgili devletin de destekleri olduğunu ve o bölgenin turizm bölgesi olarak ilan edildiğini dile getiren Yurdakoş, "Şimdi ayrıntılı planlar yapılıyor ve uluslararası sermayeye bu imkanlar tanıtılmak isteniyor. Bu proje, tarihi geçmişe sahip Bursa'nın termal turizminde önemli bir adım olacak. Bu tip mega projeler bir günde olmuyor. Bursa termalde eskiden var olan önemini ve değerini yeniden kazanıyor."
Belde