Kentsel Dönüşüm

Bursa kentsel dönüşümle yeniden inşa edilecek!

Türkiye’nin gündemi kentsel dönüşüm konusu Bursa’nın merkezini hareketlendirdi. Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer Belediyeleri de sağlıklı yerleşim alanları ve modern ve güvenli şehirleşme için gündemlerinin ilk sırasına kentsel dönüşümü aldı.

Türkiye’nin gündemi kentsel dönüşüm konusu Bursa’nın merkezini hareketlendirdi. Tarihi ve kültürel kimliğe sahip kent merkezi uzun bir süredir hızlı sanayileşmenin getirdiği nüfus artışı ve çarpık yapılaşmayla karşı karşıya. Bursa’nın deprem riski taşıyan iller arasında bulunması da ayrı bir sorun. Başta Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere il merkezini oluşturan Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer Belediyeleri de sağlıklı yerleşim alanları ve modern ve güvenli şehirleşme için gündemlerinin ilk sırasına kentsel dönüşümü aldı. Bursa’yı merkezinden başlayarak yeniden inşa etmek için projeler hazırlayan belediyelerin tek isteği; “Özel sektörün önü açılsın, sürece dahil olsun.” 


Osmangazi, 10 bölgede kentsel dönüşüm yapacak 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, ilçenin geleceğine yön verecek yatırım ve planlamaları şansa bırakmayarak bilimsel yaklaşımlarla ortaya koyduklarını söyledi. Ankara ve Osmangazi Üniversiteleri, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın desteğiyle kurdukları Şehircilik Akademisi’nde ilçenin master planını hazırladıklarını anlatan Dündar, “İlçenin 10 farklı bölgesinde kentsel dönüşüm uygulama alanı belirledik. Bunlardan 42 hektarlık alanı kapsayan Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesinde ilk kazma vuruldu. Hedefimiz modern, kaliteli ve yaşanabilir bir kentsel dönüşüm yapmak. Konutlarıyla, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla örnek bir proje ortaya koymak. Kentsel dönüşüm konusunda belediyeler ciddi çalışmalar yürütseler de dönüşümü geniş alanlara yaymak için özel sektörün de sürece dahil olması gerekiyor” dedi. Dündar, Osmangazi ilçe merkezinde 2009 yılında 70 bin lira olan daire fiyatlarının 200 bin liraya kadar yükseldiğini, arz talep dengesini gözeterek özel sektörün önünün açılması gerektiğini ifade etti. 


Yıldırım’da mahalleler mikro şehirler olarak planlandı 

“Yıldırım’da kentsel dönüşüm tercih değil, zorunluluk” diyen Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, mekansal dönüşümle ilçenin değerini artırmayı hedefl ediklerini anlattı. Mahalleleri mikro şehirler olarak planlayacaklarını belirten Edebali, “Mahalle kavramı bizim kültür değerlerimizde önemli bir yere sahiptir. Bunu muhafaza edemedik. Mahalleleri yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Kentsel dönüşümü yaparken toplumu geleceğe hazırlayacak sosyal dönüşümü yapmak istiyoruz. Özel sektör-kamu işbirliğinde ilerleyeceğimiz bu projelerde, kentsel dönüşümü 3 boyutuyla ele alacağız” açıklamasını yaptı. Başkan Edebali, Değirmenlikızık ve 75. Yıl mahallelerinde başlayan dönüşümü ilçe geneline yayacaklarını, dönüşümü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaş, yüklenici firma ve belediyeden oluşan 4 aktörle gerçekleştireceklerini ifade etti. 


Nilüfer’de dönüşüme mahalle komiteleri ve halk karar verecek 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentsel dönüşümde vatandaş ve mahalle komitelerinin karar süreçlerine katılacağını belirterek; “Hem planlamada hem diğer konularda vatandaşın da içinde olduğu bir anlayışla bu bölgede yaşanabilir mekânların oluşturulmasını hep birlikte sağlayacağımızı umut ediyorum. İnsanları alışık olduğu yaşam kültüründen çok katlı lüks site içerisine alırsanız belki mutlu olmayacaklar. Önce insanların ne istediğine bakacaksınız. Biz insan odaklı kentsel yenileme çalışması yapıyoruz” diye konuştu. Bazı mahallerden kentsel yenileme çalışmaları kapsamında kat artışı taleplerinin geldiğini belirten Bozbey, nüfus arttıracak bir dönüşümün kenti kirleteceğini savundu. Böyle bir dönüşümü kabul etmediklerini açıklayan Bozbey, ilçenin ekolojik hassasiyetleri doğrultusunda tüm paydaşların karar verdiği yenileme ve sağlıklaştırma modellerinin belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Esentepe ve Ataevler mahallelerinde mahalle komiteleri ve vatandaşların da yer aldığı paylaşım toplantıları yapılıyor.


Tabakhanelerde kamulaştırmalar sürüyor


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe: İçinde oturanların da olduğu riskli yapılar için 0.50 emsal artışı kararını aldık. Bbu alandaki ilk girişimi Nilüfer Sitesi’yle başlattık. Site yönetimi ve sakinleri dönüşüm için 2 yıl çalıştı, projeler üretti ve müteahhitlerle anlaştı. Emsal artışı ile turizm sektöründe başarı sağladık. Aynı yolu deprem riski taşıyan site ve apartmanlar için de izleyebiliriz. Kentsel dönüşümde devlet, vatandaş ve özel sektör birlikte hareket etmeli. Yıllardır kentsel dönüşüm sürecinde yer alan Tabakhaneler Bölgesi’nin de termal turizm merkezi olması yolundaki çalışmalar sürüyor. Hak sahiplerine ya gelen projeye ortak olun ya da kamulaştırma yoluna gidelim diyoruz. Bu doğrultuda kamulaştırdığımız alan 50 bin metrekareye yaklaştı. Yakında burada da çalışmalara başlamış olacağız. Yine Yalova yolunun dönüşümüne yönelik çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.


Mimarlardan 0.50 emsal kararına eleştiri

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin emsal artışı kararını eleştirerek; “Yapılan bu değişiklik kentin fiziksel ve sosyal yapısında çok ciddi etkiler yapabilir. Mevcut alanların emsallerinin neler olduğu, yapılan bu 0.50 artırım ile ne türlü sonuçlar çıkabileceğine ilişkin herhangi bir açıklama raporu da bulunmuyor. Emsal değerleri temel şehircilik ilkeleri göz önünde bulundurularak sınırları belirli bir alanda yaşayabilecek azami kişi sayısını ortaya koyan hesaplamaların sonucunda belirlenmektedir. Bu karar kontrolsüz yapılanmanın önünü açacaktır” dedi.