Kentsel Dönüşüm

Bursa Kestel'in kentsel dönüşüm projesi onaylandı!

Bursa Hakimiyet Gazetesi köşe yazarı Ersel Peker, bugünkü köşe yazısında Kestel Belediyesi'nin hazırlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduğu kentsel dönüşüm projesini anlattı. İşte o yazı...

İyi hatırlıyorum da.. 

İki yıl önce gündeme geldiğinde bazılarının yapılabileceğine ihtimal vermediği Kestel Belediyesi'nin planını hazırlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduğu kentsel dönüşüm projesi onaylandı. 


İlçenin Vani Mehmet Mahallesi'nde 72 bin 238 metrekare alanda bulunan 280 bina ile 660 adet bağımsız alanın yıkılarak yeniden yapımının planlandığı kentsel dönüşüm projesinin önündeki en önemli engel böylece aşılmış oldu.

 

Bin 150 konut ile 150 adet ticari alan olarak planlanan kentsel dönüşüm projesinin amacı, ilçenin en eski mahallesini deprem riski haritasından çıkararak çağdaş yaşam alanlarıyla örnek bir kent modeli sunmak. 


Aynı zamanda kültürel ve sosyal ihtiyaçlara cevap verecek kentsel dönüşümü yapmak üzere belediyeye başvuran inşaat firmalarına geçtiğimiz günlerde bakanlıkça onaylanan planlar verildi. 


1+5 olarak kat yükseklik onayı alan projenin hayata geçeceği ihale sürecine TOKİ ile birlikte başvuran beş inşaat firması, cuma gününe kadar hazırlayacakları tekliflerini belediyeye sunacaklar. 

En uygun teklifi veren firmayla mutabakat sağlanmadan önce bir kez daha hak sahibi vatandaşlarla bir araya gelinerek projeye ilişkin merak edilen tüm detaylar paylaşılacak. 


Böylece vatandaşın kafasındaki tüm sorular yanıt bulmuş olacak. 

Kentsel dönüşümün gerçekleşeceği Vani Mehmet bursahakimiyet.com.tr Mahallesi'nde yaşayan 660 hak sahibi vatandaş, dönüşümün başlamasıyla yıkılacak evleri tamamlanıncaya kadar nerede ne şekilde oturacaklarını ve kira ücretlerinin kim tarafından karşılanacağını soruyor.

 

Biz de bu soruyu Kestel Belediye Başkanı Yener Acar'a sorduk. 

Hiçbir şekilde hak sahiplerinin mağdur edilmeyeceğini belirten Acar. 

şunları söyledi: "Şu anda Kestel'de yaptığımız araştırmaya göre 400 civarında kiralık daire mevcut. Dolayısıyla dönüşümün etap etap yapılacağını göz önüne aldığımızda vatandaşların bu süre içerisinde taşınacakları kiralık evlerinin bedeli yüklenici firma tarafından ödenecek diyen Başkan Acar, ayrıca kaç metrekare alana kaç daire verileceğine ilişkin detayları ise hak sahipleriyle yüklenici firma yetkililerinin karşılıklı görüşmelerini sağlayarak çözümleyeceklerini söyledi. 

Anlaşılan o ki. belediyenin hak sahibi ile müteahhit firma arasında hakemlik görevini üstlenecek olması, işin vatandaşın menfaatine sonuçlanacağının taahhüdüdür. 

Kestel Belediyesi'nin kentsel dönüşümü yapamayacağını söyleyenlere; ilgili bakanlığın projeye onay vermesi, hayalin gerçeğe dönüşünün en güzel kanıtıdır. 

Bursa'da yaşayanlar olarak şunu öncelikli olarak bilmenizi istiyorum. 

Kentimizin bir ucundan diğer ucuna uzanan ve tamamı kumsalla kaplı 7.5 kilometrelik plajı var. 


Altını çizerek bir kez dava aktarıyorum, sahilimiz değil plajımız var diyorum... 

Eminim ki, pek çoğumuzun "Nerede burası" dediğinizi duyar gibi oluyorum. 

İşte burası halk arasında Boğaz olarak adlandırılan Karacabey'e bağlı Bayramdere-Yeniköy-Malkara-Kurşunlu mahalleleridir. 

Sadece plaj değil doğal güzelliğiyle Bursa'da bulamayacağınız ender güzellikleri adeta keşfedilmeyi bekleyen yerler burası ... 

Denizin mavisi ile doğanın yeşilinin aynı kumsalda buluştuğu bölgeyi bugüne kadar görmediyseniz Bursa'yı tanıdığınızı söyleyemezsiniz... 


Yıllar yılı keşfedilmeyi bekleyen bölge, Büyükşehir Belediyesi'nin sınırları içine dahil olmasıyla gün yüzüne çıkmaya hazırlanıyor. 

Büyükşehir ve Karacabey belediyelerinin işbirliğinde süren proje kapsamında; bölgeye yürüyüş yolları, meydan, günübirlik kullanım alanları, çocuk oyun parkları, amfitiyatro, aquapark, spor alanları, bisiklet yolları, sergi ve gösteri alanları, otoparklar, restoranlar, büfeler, oturma dinlenme alanları, ahşap seyir platformları ile soyunma-duşWC alanlarının yerleştirilmesi çalışmalarında son aşamaya gelindi.. 


Bursa Hakimiyet