24 / 11 / 2024

Bursa konuta doydu, kentsel dönüşüm yerinde sayıyor

Bursa konuta doydu, kentsel dönüşüm yerinde sayıyor

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) verilerine göre Bursa'da 6 bin konut fazlalığı var. Sadece TOKİ, devam eden projelerin tamamlanmasıyla birlikte 17 bin 266 konut ile çeşitli sosyal tesisleri hizmete açacak




Kaçak yapılaşmanın büyük problem olduğu Bursa'da,  TOKİ  ve özel sektör projeleriyle 2002'den buyana 80 bin konut üretildi. Şehirde yapılan yaklaşık 30 bin kaçak konutla birlikte 10 yılda toplam 110 bin konut inşa edildi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) verilerine göre Bursa'da 6 bin konut fazlalığı var. Sadece TOKİ, devam eden projelerin tamamlanmasıyla birlikte 17 bin 266 konut ile çeşitli sosyal tesisleri hizmete açacak.

Sektör temsilcilerinin 'tek çözüm' dediği 'Kentsel Dönüşüm Projeleri'nin de yavaş ilerlemesi vatandaşın tepkisine sebep oluyor. Sektör temsilcileri çarpık yapılaşmanın ancak kentsel dönüşüm projeleriyle mümkün olabileceğini söylüyor.

İMO Başkanı Necati Şahin, şehirdeki konut fazlalığına dikkat çekerek, Bursa'nın kentsel dönüşümü için özel bir kanun çıkartılmasını istiyor.

Sosyal ihtiyaçları karşılama amacıyla kurulmuş olan TOKİ'nin bugün amacından uzaklaşarak devlet arazileri üzerinde ticari amaçlı konutlar yapmaya başladığını savunan Şahin, TOKİ'nin yanı sıra 2002'den sonra sektörün hareketlenmesiyle şehirde 80 bin konut üretildiğini belirtiyor.

Kaçak yapılarla birlikte rakamın 110 bini aştığını iddia eden Şahin şunları söylüyor: "Araştırma yaptık, şehrimizde 6 bin konut fazlalığı var. Son 8 yılda 30 bin kaçak bina yapıldığını tespit ettik. Küresel krizle birlikte üretilen binalar satılamaz duruma geldi. Şehrin çarpık yapılaşmadan kurtulması için kentsel dönüyüm projelerinin hızlandırılması gerekiyor. Yapılan konutların şehrin 9-10 yıllık ihtiyacını karşılayacak hale geldiğini görüyoruz. Şimdi bunun satışlarında sıkıntı var."

Kaçak yapılaşmanın büyük sorun olduğunu kaydeden Şahin, özel bir 'Kentsel Dönüşüm Yasası' çıkarılması gerektiğini savunuyor.

İMO Başkanı Şahin'e göre, kentsel dönüşüm projelerinin yavaş ilerlemesi yasal boşluktan kaynaklanıyor. Yasa için Devlet Bakanı Faruk Çelik'le görüştüklerini anlatan Şahin, kaçak yapılaşmanın da vakit geçirilmeden durdurulmasını istiyor.

Kentsel dönüşüm projelerinin çarpık yapılaşmayla mücadelede önemli olduğunu söyleyen Bursa Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ahmet Gür ise belediyelerin 'sosyal konut yapıyoruz' diye sektöre girdiğini ifade ediyor.

Gür, "Kaçak yapılaşma durdurulmak isteniyorsa 'kentsel dönüşüm projeleri' hayata geçirilmeli" diyor.

Öte yandan 2005'te kentsel dönüşüm alanı ilan edilen 'Sıcak Su Kentsel Dönüşüm ve Yenileme Projesi' kapsamında Gaziakdemir, Sırameşeler bölgesinde dericilerin boşaltılmasından başka bir gelişme olmaması bölge halkının tepkisine sebep oluyor. Bölgede cirit atan fareler halkı tedirgin ediyor. Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi'nin de yeni blokların yükselmesi de 'gecikmiş bir yatırım' olarak gösteriliyor.
Sabah


Geri Dön