Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi mimarlık ödülü aldı!
Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, Uluslararası Mimarlık Ödülleri’nden birini kazandı
Kıskançlıktan çatır çatır çatlayan bir İstanbullu’nun satırları bunlar... Satır aralarında sezeceğiniz haset hakikaten orada, ama kötücül değil! Övgü de yergi de içten!
Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, Uluslararası Mimarlık Ödülleri’nden birini kazandı! Ödül kazanmasa da önemli değil... Bursa öyle bir kültür merkezine kavuştu ki bütün büyükşehirlerimizi, en başta da Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’u ve Türkiye Cumhuriyeti Başkenti Ankara’yı gölgede bıraktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş geçen ay Merinos AKKM’yi ziyaret ettiğinde yeterince imrenmiştir umarım!
Merinos AKKM’ye emeği geçen herkese sadece Bursalılar değil bütün Türkiye teşekkür borçlu. Çünkü bu tesis gerektiği gibi değerlendirilirse Türkiye’de kültür sanata ivme kazandıracak bir mekan olacaktır.
Önce Arkitera’nın haberinden öğrendiğimiz ödülün niteliğini açıklığa kavuşturalım: Chicago Athenaeum Mimarlık, Sanat ve Tasarım Müzesi ile Avrupa Mimarlık, Sanat, Tasarım ve Kentsel Planlama Merkezi tarafından düzenlenen uluslararası bir yarışma var. Her yıl bir ülkenin önde gelen mimarları ve bu alandaki akademisyenleri bir jüri oluşturuyor ve başvuruları inceliyor. Bu yıl Meksiko Kenti Mimarlık Koleji ve Meksika Mimarlar Birliği üstlenmiş seçimi. Cafer Bozkurt Mimarlık’ın Merinos projesi 38 ülkede ödüllendirilen 95 projeden biri olmuş.
1938 yılında Atatürk tarafından açılan Merinos Fabrikası’nın ve etrafındaki geniş yeşil alanın bir kültür vahası olarak dönüşümü bu yıl tamamlandı ve ortaya örnek bir rekreasyon alanı çıkarıldı. 270 bin metrekare park içinde Bursalılar ister piknik yapar ister spor! Parkla bütünleşen Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi içindeki opera, bale, tiyatro vb. temsillerden kongrelere dek her amaca uygun bin 650 kişilik Osman Gazi Salonu en büyük alan. Onu 800 kişi kapasiteli Orhan Gazi Salonu izliyor. Hüdavendigar Salonu kademesiz zeminiyle, 300 kişilik çok amaçlı bir mekan olarak tasarlanmış. Yıldırım Bayezid Salonu yemeklerde oturarak 500, kokteyllerde ayakta 1000 kişinin ağırlanabileceği, konferans ve galalar için düşünülmüş manzaralı bir salon. Seminerler ve protokol için ayrıca daha küçük salonlar var. Sergiler için de geniş ve ferah Merinos Sergi Alanı bulunuyor.
Bursa artık yaz kış bütün Türkiye’ye fark attıracak etkinlikle evsahipliği yapabilir. Ancak düzenlenen kültür sanat etkinlikleri sinemasal deyişle ikinci vizyon... Bu yıl ertelenen film festivalinin halini ise ne siz sorun ne ben söyleyeyim.
Dünya çapında bir tesisle neden yerel ölçekte etkinliklere razı olasınız ey Bursalı sanatseverler ve kültür yöneticileri? Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’nı İKSV düzeyine çıkarmak artık boynunuzun borcu. Özerk falan değil, tam bağımsız! Tek kaygısı iyi sanat olan! Şu anda Bursa’da gerçekleşmekte olan popüler konserlerden fazlasını bu insanlara armağan etmeye hevesli bir örgütlenme lazım size. Yerel ve merkezi yönetimlerin bütün olanaklarını önünüze serdiği, Bursa bölgesindeki sanayicilerin sponsor olmak için birbiriyle yarıştığı bir yapı oluşturmazsanız o ödüllü tesisi hak etmiyorsunuz demektir!
Bursa’da festivalcilikte deneyim kazanmış pekçok kişi var zaten. Türkiye’de Avrupa’nın önemli üniversitelerinin kültür yönetimi bölümlerinden mezun olmuş, iki üç dili şakır şakır konuşan, becerikli ve vizyon sahibi gençler var. Alın onları dolgun maaşlarla işe, başlarına bu alanda yetişmiş değerli kişileri, dünya çapında küratörlerimizi koyun ve yetiştirin! Bu çapta bir başarıya imza attıktan sonra işe göre adam bulun, adama göre iş bulmayın!
Dünyadan Bursa’ya açılan bir kapı Merinos... Açın ardına dek bırakın içeriye en hasından kültür sanat dolsun!
Alin Taşçıyan/Star