İhale

Bursa Merkez'de konut ve iş yeri kapasitesi doldu!

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Alman Dr. Brenner firması arasında "Bursa Ulaşım Ana Planı"nın hazırlanmasıyla ilgili bir  protokol imzalandı

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, kentin yıllardır konuşulan, ancak gerçekleştirilemeyen "Ulaşım Ana Planı", hayata geçirilecek.

Kentin ulaşımında yaşayan mevcut aksaklıkların giderilmesi, orta ve uzun vadede alınacak önlemlerin belirlenmesi ve 2030 yılı projeksiyonunda ulaşım yatırımlarının planlanması amacıyla hazırlanacak "Bursa´nın Ulaşım Anayasası"nı oluşturacak planın sözleşmesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Alman Dr. Brenner firması arasında imzalandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, imza töreninde, kent merkezi nüfusu 2 milyonu bulan Bursa´da ulaşım planlaması yapılmasının zorunlu hale geldiğini belirtti.

Kent merkezinde konut ve iş yerleri kapasitesinin dolması nedeniyle yeni merkezler oluşturularak nüfusun merkez dışına kaydırılmaya çalışıldığını anlatan Altepe, şunları kaydetti:

"Bursa´da kısa, orta ve uzun dönemde gereksinimlere cevap verebilecek yeterli bir kent içi ve yakın çevre ulaştırma sistemi için bir ulaşım planlamasını zorunlu hale getirmiştir. Her alanda olduğu gibi bu konuda da alanında uzman olan, dünyanın birçok büyük kenti için ulaşım planlaması yapan Dr. Brenner firmasıyla çalışacağız."

"Ulaşım Ana Planı"nın hazırlanması için açılan ihaleyi kazanan Alman Dr. Brenner firmasının sahibi ve Genel Müdürü Dr. Manfred Brenner ise halen 7 ülkede 400´e yakın mühendisle çalıştıklarını belirtti.

Bursa için Türkiye´ye örnek teşkil edecek bir planlama yapacaklarını ifade eden Brenner, "Bursa´nın modern bir yüzü var. Toplu taşımada doğru adımlar atılmış. Şehir ne kadar büyürse büyüsün, kentin ruhunu kaybettirmeyecek bir ulaşım planlaması yapılmalı. Bunun için titizlikle çalışacağız" diye konuştu.

Konuşmanın ardından protokol, Recep Altepe ile Dr. Manfred Brenner arasında imzalandı.

-ÜÇ AŞAMALI PLANLAMA-
Üç aşamadan oluşacak "Ulaşım Ana Planı"nda, mevcut ulaşım sistemindeki aksaklık ve yetersizliklerin giderilmesi için 2010-2014 yılları arasını kapsayan kısa dönemde uygulanabilecek ulaşım planlaması, trafik mühendisliği ve trafik yönetimi acil eylemlerini içeren düzenlemelerin yer aldığı ulaşım ve trafik iyileştirme etüt ve projeleri hazırlanacak.

Planlamanın ikinci aşamasında ise 2015-2030 yıllarını kapsayan orta ve uzun dönemde nazım imar planı çerçevesinde ortaya konan kentsel gelişmenin gerektireceği ulaşım altyapı, işletme sistemleri ile yasal ve örgütsel düzenlemeler belirlenerek, planın uygulanması için gerekli etüt ve projeler hazırlanacak.

"Ulaşım Ana Planı" kapsamında belirlenecek öncelikli kent içi raylı toplu taşıma hattıyla ilgili mühendislik ön projeleri, teknik mali ve ekonomik yapılabilirliğinin incelendiği ön fizibilite etüdünün hazırlanması da planlamanın son aşamasını oluşturacak.
AA