Bursa, mobilyada 1.3 milyar dolar ihracat istiyor!
2002 yılında 27 milyon dolar olan ihracatını 2011’de 189 milyon dolara çıkaran sektör temsilcileri 2023 yılında 1 milyar 300 milyon dolarlık ihracata imza atmayı planlıyor
Türkiye mobilya ihracatında 3’üncü kent olarak öne çıkan Bursa, yurtdışında farklı tasarımlarıyla pazar payını artırmayı hedefliyor.
Türk mobilya markasını uluslararası alanda hak ettiği noktaya taşımak için tasarım odaklı büyümeye odaklanan Bursa’daki sektör temsilcileri 2023 yılında ihracatlarım 1 milyar 300 bin dolara çıkarmayı hedefliyor. Teknolojik üstünlük sayesinde Türkiye üretiminde 5’üncü oldukları mobilyada, ilk 3 ihracatçı kent arasına girmeyi başardıklarını vurgulayan sektör temsilcileri, 2011’de 189 milyon dolara ulaşan ihracatlarını bu yıl 240 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.
Mobilya Dekorasyon Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MODSLAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yedikardeş, Avrupa pazarında özellikle mobilyanın anavatanı olan İtalya’ya ihracat gerçekleştirme başarısının altında yatan sırrın tasarım olduğuna dikkati çekti.
Türkiye’de mobilya sektörünün son 10 yılda devrim yaşadığını ve yeni teşviklerle birlikte bu ivmenin daha da artmasını beklediklerini kaydeden Yedikardeş, 2002 yılında 27 milyon dolar ihracat yapan Bursa mobilya sektörünün bu yıl 240 milyon dolar hedeflediğini belirtti. Bursa markasının yurtdışında aranan bir marka haline geldiğini kaydeden Yedikardeş, Türk mobilyasının tanınırliğjmn dünya genelinde hızla arttığını ve sektör temsilcilerinin ‘Made in Turkey’ damgalı ürünler sattığım vurguladı. Ana hedeflerinin Türk markasını uluslararası alanda hak ettiği noktaya taşımak olduğuna dikkati çeken Yedikardeş, “Avrupa pazarında özellikle mobilyanın anavatanı İtalya’ya ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu noktaya ulaşmamızdaki en önemli etkenlerin başında özellikle son yıllarda tasarıma yoğunlaşmamız geliyor. Sektör temsilcileri olarak bundan sonra tasarım odaklı büyüyerek ön plana çıkmak istiyoruz. ‘Made in Turkey' markasının dünyanın her yanına yayılacağı ve sektörde söz sahibi olan ülkeler arasında yer alacağız iddiasındayız” açıklamasını yaptı.
Türkiye’nin dünya mobilya üretiminde yaklaşık yüzde 2,7'lik paya sahip olduğuna işaret eden Yedikardeş, “Bursa’nm da ocak-mayıs ayı ihracatı 99 milyon 760 bin dolar oldu. 2002’de Bursa’nın mobilya ihracatı 27 milyon 7 bin dolar olurken, 2011’de 189 milyon 5 bin dolar şeklinde gerçekleşti. 2023 yılı beklentimiz ise yaklaşık 1 milyar 300 milyon dolarlık ihracata imza atmak. Bursa üretim anlamında Türkiye’de 5’inci sırada kalırken, ihracat anlamında 3’üncü sırada yer alıyor. İhracattaki sıralaması da Bursa’nın teknoloji ve kurumsallaşma anlamında ne kadar ileride olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
FİRMALAR AR-GE'YE YOĞUNLAŞTI
Prestijli tasarımcıları bünyemize katacağız
Nurhas Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç: 2002 yılında Nurhas’ın 'N’sini dizayn çalışmalarının başına getirerek 'Ndesign' markasını yarattık. Önümüzdeki dönemde özellikle markalaşma çalışmalarına ağırlık vererek prestijli tasarımcıları bünyemize katacağız. Amacımız tasarım odaklı yapılanmamızı dünyaya taşımak. Kazancımızın en az yüzde 10'unu Ar-Ge bölümüne ayırıyoruz. Kendi markamızla başta moda merkezi İtalya olmak üzere 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Fransa ve Avusturya’yı da shovvroom ağımıza kattık. Güney Afrika’yı araştırıyoruz, en kısa zamanda ABD konusunu da masaya yatıracağız. ABD zor bir pazar olduğu için özel tasarım gerekebilir, ancak bu konuda iddialıyız
Özellikle ince MDF'ye odaklanacağız
Odam Mobilya Genel Müdürü Mustafa Akyol: Ar-Ge’de teknik altyapımız çok güçlü ve geniş bir yelpazeye sahibiz. 2011 ’den bu yana İnegöl Mobilya ve Ağaç işleri ihtisas OSB’deki modern tesisimizde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yeni binamızda 25 milyon euroluk bir yatırımla 500 metreküplük MDF tesisi kurmayı hedefliyoruz. Özellikle ince MDF’ye odaklanacağız. Türkiye'de yatak odası mobilyasında üç farklı ölçüde üretim yapan nadir firmalardan biriyiz Bazalı karyolalarımızın başlık ve yanları suntadan değil, metal karkasla çevrilidir. Zemini bozuk alanlarda sürgü sisteminin düzgün çalışması ve dolabın gönyelenmesi büyük bir problemdir. Bu doğrultuda alt kasaya 6 adet kaldırma özelliğine de sahip gönyeleme sistemi geliştirdik.
Yatak ve konfor mekanizmaları tasarlayacağız
Saloni Mobilya Genel Müdürü Haluk Özbek: Saloni bünyesinde 2012’de faaliyetlerine başlayan firmamız bu yıl öncelikle koltuk oturma gruplarında, yatak ve konfor mekanizmaları tasarlamayı planlıyor. Ardından mobilyalar için dolap sürgü sistemleri ile masa açma mekanizmaları geliştireceğiz. Salt üretici bir kimliğe sahip olmanın ötesinde işbirliği yaptığımız firmalara Ar-Ge desteği sağlamak gibi bir misyonu da sahipleniyoruz. Önümüzdeki 5 yılda 5 milyon euro ilave yatırım öngörüsüyle mobilya yan sanayide profesyonel bir çözüm ortağı olacağız. Almanya’da yapılan testleri başarıyla geçerek TÜV onaylı belgeleri almaya hak kazandık.
Bir yılda 10 ürün geliştiriyoruz
İSMO Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Efe: Firma olarak Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Bir yılda yaklaşık 10 ürün geliştirerek, her türlü talebe cevap verebilecek tasarımlar üretiyoruz. Önce kalite ve sağlık sloganıyla yola çıkan firmamız her geçen gün ürün yelpazesini genişletiyor. 70 ayrı modelimiz bulunuyor. Tamamı MDF olan ürünlerimiz E-1 standartlarına da uygun. MDF’nin üzerini çocukların sağlığına zarar vermeyen ve kurşun oranı sıfır lake boya ile kaplıyoruz. Koltuk takımlarında ise 30 ayrı modele sahibiz.
Gülay Soydan Pehlevan / DÜNYA