Bursa modern konutlarıyla kabuk değiştiriyor!
Sanayinin başkentlerinden Bursa, son yıllarda modern şehircilik yolunda attığı adımlarla öne çıkıyor. Kentin batısında markalı konut, ofis ve AVM projeleri yükselirken, kentin doğusu da yerel yönetimlerin öncülüğünde başlatılan kentsel dönüşüm projeleriyle kabuk değiştiriyor.
Sanayinin başkentlerinden Bursa, son yıllarda modern şehircilik yolunda attığı adımlarla öne çıkıyor. Kentin batısında markalı konut, ofis ve AVM projeleri yükselirken, kentin doğusu da yerel yönetimlerin öncülüğünde başlatılan kentsel dönüşüm projeleriyle kabuk değiştiriyor. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol projesiyle diğer büyükşehirlere yaklaşan kentte devam eden diğer kamu yatırımları da gayrimenkul fiyatlarında artışa yol açıyor. Şehirde satılık konut fiyatlarının yıllık artışı bu yılın kasım ayında yüzde 22'yi buldu. Bursa'da 2016'nm ilk 11 ayında 46 bin 712 konut satıldı.
Türkiye'nin en önemli üretim merkezlerinin başında bulunan kent, sanayi kimliğinin yanı sıra modern şehircilik anlamında da öne çıkmaya başladı. Son yıllarda üretilen markalı konut projeleri, yerel yönetimler tarafından başlatılan ve desteklenen kentsel dönüşüm çalışmaları Bursa'nın çehresini değiştirmeye başladı. Bu değişimin temelinde sanayi altyapısının yanı sıra Bursa'yı da etki alanı içine alan kamu yatırımlarının tamamlanma aşamasına gelmiş olması, nitelikli konut satın almak isteyen yabancı yatırımcıların Bursa'ya olan ilgisinin canlanması, kent dışından da yatırım amaçlı konut almak isteyenlerin sayısının artması gibi etkenler yer alıyor.
Yabancı alıcılara özel projeler geliştiriliyor
Türkiye'nin en büyük yatırımı olan ve bugüne kadar 18 milyar TL harcanan İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu, kentteki konut ve arsa fiyatlarının artmasının en önemli nedenlerinden biri. Projeyle birlikte güzergahtaki bölgeler, yerli alıcıların yanı sıra yabancıların da ilgisini çekiyor. Bu kapsamda pek çok inşaat firması şehirde yabancı alıcılara özel projeler geliştirmeye de başladı. Sadece yabancı alıcılar için özel emlak acenteleri ve aracılık kuramlarının da sayıları arttı. Özellikle Körfez ülkelerinden gelen alıcıların projeleri bütün olarak satın alma eğilimleri dikkat çekiyor. Öte yandan Otomotiv Test Merkezi'nin kurulduğu Yenişehir'den demiryolunun geçmesi, ilçede havaalanı bulunması, İnegöl'ün ise Türkiye'nin en büyük mobilya üreticileri arasındayer alması, yine Türkiye'nin en büyük teknoloji organize sanayi bölgesi projesinin Bursa'nm güneybatı üçgenine kuruluyor olması gibi gelişmeler de Bursa'da konut ve arsa fiyatlarının değerlenmesine neden oluyor.
Ofis projeleri de hız kazandı
Bursa'da yılda yaklaşık 12 bin yeni konut üretiliyor. Yeni projeler kentin batısında yükselirken, Bursa'nm doğusu da kentsel dönüşüm çalışmalarıyla yeni bir kimliğe bürünüyor. Özellikle kent simgesi haline gelen yeni stadyum ve çevresinde yer alan beş yıldızlı oteller, markalı inşaat firmalarının rezidans ve iş merkezi projeleri Nilüfer ilçesini Bursa'nm yeni kent merkezi olarak öne çıkarıyor. Ulusal projeler üreten markaların Bursa'ya gösterdikleri ilgi, yerel markaları da harekete geçiriyor. Bursa'da konut yatırımları bakımından Balat ve Nilüfer öne çıkıyor. Bölgede 2013 yılında metrekaresi 2 bin ila 2 bin 500 TL olan fiyatlar bugün itibarıyla metrekaresi 3 bin 500 ila 4 bin 250 TL seviyelerine ulaştı. Özellikle Nilüfer ilçesi, sosyal alanların her geçen gün artması, yapımı devam eden iş merkezi ve AVM projeleriyle yeni bir merkez haline gelmiş durumda. Nilüfer ilçesinde de 2013'te metrekaresi bin ila bin 500 TL olan fiyatlar bugün itibarıyla yaklaşık 3 bin TL'yi bıüuyor. Uzmanlar, site tarzı yapılaşmaların yer aldığı bölgeler ile rezidans tipi projelerin yer aldığı merkezi bölgelerin ayrıştığına dikkat çekiyor. Osmangazi ve Nilüfer'de rezidans yapılanması artarken, Balat, Bademli bölgesinde ise daha çok villa tarzı yapılaşma öne çıkıyor. İzmir ve Mudanya yolu aksının yeni projelerin yoğunlaştığı bölgeler olarak yeni dönemlerde de yükselen trendini sürdürmesi bekleniyor.
Konutun yanı sıra Bursa'da ofis yatırımları da giderek artıyor. Özellikle Nilüfer- Odunluk ile Yıldırım-Ankara Yolu bölgelerinde büyük markaların ofis projeleri de dikkat çekiyor. Yeni ofis mekanları ulaşım alternatifleri ve otopark avantajlarıyla ilgi görüyor. Ayrıca, İzmir Yolu'na yakın konumda home-ofis amaçlı kullanılabilecek küçük alanlı dairelere de talep artıyor.
Bursa'nm trendi giderek artan bir diğer bölgesi de aynı zamanda Bursa'nm da vitrini sayılabilecek İstanbul yolu ile paralelinde yapılaşmada hız kazanan Osmangazi Demirtaş bölgesi. Özellikle Bursa Büyükşehir Belediyesi nin başlattığı tramvay çalışması ile bölgenin şehir merkezi ile olan bağlantısı güçlenirken, İstanbul-İzmir otoban bağlantısına yakın konumu da önemli bir avantaj sağlıyor. Bu bölgede de Sinpaş GYO'nun Bursa Modern projesinden sonra son dönemde Bakgör, Alpiş ve Atış Yapı gibi tanınan firmaların yatırımları öne çıkıyor.
Bursa'da konut fiyatları bir yılda yüzde 22 arttı
Bursa'da satılık konut fiyatları Kasım 2016 itibarıyla metrekaresi ortalama bin 680 TL mertebesinde. Satılık konutta yıllık fiyat artışının yüzde 22 olduğu Bursa'da kiralık konutlardaki artışoranı ise yüzde 18. Kiraların ortalama metrekare bazında 8 lira olduğu ilde amortisman süresi ise 18 yıl. Bursa'da geçtiğimiz bir aylık süreçte fiyatlar en çok yüzde 3.8 ile Gemlik'te arttı. İkinci sıradaki ilçe yüzde 3.5 artışla Mudanya, üçüncü sıradaki ilçe ise yüzde 2.5 artışla Osmangazi oldu.
Belediyeler kentsel dönüşüme öncülük ediyor
Bursa, kentsel dönüşüme en fazla ihtiyaç duyan illerin başında geliyor. Bin 70 mahallesiyle 3 milyona yaklaşan nüfusun yaşadığı kentte yeniden planlaması gereken alanın oranı yüzde 70. Bu kapsamda Bursa Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdi. Bu çerçevede Bursa Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümü hızlandırmak için aldığı 0.50 emsal artışı kararıyla bu alanda bir hareket oluşmasını sağladı. Bu konuda hızlı dönüşler alan Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne 20'ye yakın site başvuruda bulunarak onay aldı.
700 bini aşkın nüfusuyla çarpık kentleşmenin en yoğun olduğu Yıldırım ilçesinde de belediye öncülüğünde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Bünyesinde kurduğu Yeşil Yıldırım şirketi aracılığıyla müteahhitler ve vatandaşlar arasında uzlaşma sağlayan Yıldırım Belediyesi, ilçenin büyük bölümünü kentsel dönüşüm kapsamına aldı. Plansız ve çarpık yapılaşmaya savaş açan Yıldırım; Teferrüç, Piremir, Yediselviler, Sıracevizler, Vatan, Beyazıt, 152 Evler, Ortabağlar, Güllük, Mimarsinan, Esenevler, Yiğitler, Şükraniye, Ertuğrulgazi, Kaplıkaya, Değirmenönü, Karapınar, Arabayatağı, Ulus, Mevlana, Hacivat, Yavuzselim ve Çınarönü mahallelerinde hayata geçireceği dönüşümle ilçenin çehresini değiştirmeyi hedefliyor.
Bursa konut sektöründe dikkat çeken göstergeler
*Bursa'da 2016'nın ilk 11 ayında 46 bin 712 konut satıldı
*Kasım ayında Bursa'da satılan konut sayısı 4 bin 937.
*2015'te en fazla konut Nilüfer ilçesinde satıldı.
*13 bin 702 konutun satıldığı Nilüfer'i 10 bin 899 konut ile Osmangazi, 5 bin 359 konut ile Yıldırım, 4 bin 66 konut ile İnegöl ilçeleri izledi.
*2015fle Bursa'da yabancılar 1.501 konut satın aldı.
*2016'nın ilk 11 ayında 1.178 konut, kasım ayında 111 konut yabancılara satıldı.
*Bursa, yabancıya konut satışında yurt genelinde 4'üncü sırada yer aldı.
Kent, şehircilikte kabuk değiştiriyor
Osmangazi Belediyesi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte toplam 42 hektar alanda dört kısım olarak planladığı Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde üç kısmın yapımına başladı. Proje kapsamında 153 bin 170 metrekarelik alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Osmangazi Belediyesi tarafından kamulaştırıldı. 2017 yılı şubat, ağustos ve ekim aylarında etap etap teslim edilecek proje için ödenen kamulaştırma bedeli ise 130.8 milyon TL oldu. Proje tamamlandığında toplam 2 bin 177 konut ve 192 ticari alan yer alacak. Osmangazi Belediyesi ayrıca, ilçenin 10 farklı bölgesinde daha kentsel dönüşüm alanı belirledi.
İnşaat sektörü ise 'kentsel dönüşüm' adı altında gerçekleştirilen çalışmaların yeterli alanı kapsamadığını, çıkarılan yasanın aslında kentsel dönüşümle değil, afet bölgelerindeki yapıların iyileştirilmesiyle ilgili olduğunu savunuyor. Çözüm ise ihtiyaçlara cevap verebilmek için mevcut plansız bölgelerin bir an önce planlanarak yeniden imar edilmesi. Öte yandan inşaat sektöründe önemli sıkıntılara yol açacağı düşünülen ve 2016 yılı sonunda yürürlüğe girecek olan 'Yeni Tip İmar Yönetmeliği' uygulaması 2017 yılı Haziran ayı sonuna kadar uzatıldı. Sektör temsilcileri, kentsel dönüşüm ile deprem gerçeğini de göz önünde bulunduran, kentin dokusuna uygun yeni cazibe alanları oluşturabilecek güncel bir imar yönetmeliği hazırlığının kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.
Kasımda konut satışı arttı
Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) alınan verilere göre Bursa'da konut satışları kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.5 artarak 4 bin 937'ye çıktı. Konutların 2 bin 270'i ilk el satış, 2 bin 667'si ise ikinci el satış olarak gerçekleşti. İpotekli satışlar 2015'in aynı ayma göre yüzde 65'ten fazla artış göstererek 2 bin 91, diğer satışlar ise yüzde 3.1 azalarak 2 bin 846 oldu. 2015 yılında toplam 50 bin 137 konutun satıldığı kentte bu yılın ilk 11 ayında 46 bin 712 konut satışı yapıldı. Bunun 20 bin 866'sım ilk, 25 bin 846'sım ise ikinci el konut satışı oluşturdu. Geçen yıl Bursa'da en fazla konut Nilüfer ilçesinde satıldı. 13 bin 702 konutun satıldığı Nilüfer'i 10 bin 899 konut ile Osmangazi, 5 bin 359 konut ile Yıldırım, 4 bin 66 konut ile İnegöl ilçeleri izledi.
Yabancılara yapılan konut satışında da Bursa, kasım ayında ulaştığı 111 satış ile İstanbul, Antalya ve Aydın'ın ardından dördüncü sırada yer aldı. Yabancılar Bursa'da ocak-kasım döneminde bin 178 konut satın aldı. Yabancı alıcıların ağırlığını Irak ile Suudi Arabistan, Kuveyt gibi Körfez Ülkeleri'nden alıcılar oluşturdu. Yabancı alıcılar 2015 yılında kentte bin 501 konut satın aldı.
Dünya Bölge