Genel

Bursa Nilpark AVM'de 2 bin kişi çalışacak

İstanbullu Ayşe Karthal, Frankfurt'ta üniversite okudu ve Frankfurt'a yakın küçük bir askeri havaalanının geliştirme ve pazarlama projesinde büyük başarı kazandı

Daha sonra Almanya ağırlıklı Avrupalı fonlarla Türkiye'de gayrimenkul geliştirme projelerine başladı. Ayşe Karthal'ın ilk projesi Bursa Nilpark'ta yakında 2 bin kişi çalışacak.

TÜRK kadınının iyi eğitim ve fırsat eşitliği sağlandığında ‘girişimcilik' alanında nasıl başırılı olabildiğine Reka Gayrimenkul Geliştirme Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Karthal çok iyi bir örnek oldu. İstanbul'da doğup büyüyen ve Avusturya Lisesi'ni bitirdikten sonra Frankfurt'ta ekonomi okuyan Ayşe Karthal, önce Türkiye'de Alman şirketlerine danışmanlık yaptı, sonra evlenip Frankfurt'a yerleşti ve gayrimenkul sektöründe çok zorlu projelerde büyük başarı kazandı. Frankfurt'un ihtiyacı olan yeni bir havaalanı için kente yakın küçük bir askeri halaalanını geliştirme ve pazarlama projesine liderlik yaptı. Ardından bir hastane projesini hayata geçirdi ve 2005'ten itibaren de Avrupalı fonları Türkiye'de ‘doğru' gayrimenkul yatırımlarına çekmek için kolları sıvadı. Karthal'ın ilk projesi Bursa Hilpark AVM tamamlandı ve yüzde 75'i doldu. Çok yakında burada çalışanların sayısı 2 bini bulacak. Şimdi İstanbul, İzmir ve Antalya'da yabancı fonların finansmanı ile yeni projelere başlayacak Ayşe Karthal şöyle başlıyor anlatmaya:
İyi okullarda okudu
“Babam çok iyi bir inşaatçıydı. Gümüşsüyu çevresindeki birçok apartmanı o yapmış. Gayrimenkul işi biraz ondan miras gibi. 1980'li yıllarda Almanya'da okudum. İş hayatına Türkiye'de başladım. Çırağan otelinin ilk satış müdürü bendim. BBDO ile paralel bir çok Alman şirketinin danışmanlığını da yaptım. 1995'te tekrar Almanya'ya taşındım ve evlendim. Eşim avukat ve hukuk bürosu var. Benim işlerim ayrı. Ben gayrimenkul projelerine yöneldim. 1995'te Frankfurt'taki küçük bir askeri havalimanının gelişim stratejisini ve bütün trafik marketing'ini yaptım. Alman bürokratlarla ve politikacılarla içiçe çalıştım. Bir de hastane projesi yaptık”
Fonlarla ilişkiler
Alman fonlarıyla çok iyi ilişkiler kurduğunu, diğer Avrupa finans kuruluşlarıyla hatta Araplarla da çok sağlam iletişimleri olduğunu belirten Ayşe Karthal, “Batı Avrupa fonları Türkiye'ye yoğun ilgi duymaya başlayınca ben de bu alana yöneldim. Almanya'da gayrimenkul tecrübesi edindiğim için Türkiye'de de bu işi ‘en iyi şekilde yapabilirim' diye düşündüm. 2004'te geldik ama pek emin olamadık” diyor. 2005'te tekrar Türkiye'de araştırmalara giriştiğini söyleyen Ayşe Karthal şöyle devam ediyor:
Bursa bir numara çıktı
“Samsun'dan yola çıktım ve 8 ay boyunca birçok şehri gezdik. Sonuçta Bursa ideal yatırım yeri çıktı. Bizim için bir şehirdeki işgücünün niteliği, sanayinin durumu, satın alma gücü ve iç pazar potansiyeli çok önemliydi. Almanya'dan bir kuruluşun araştırmasına göre Bursa dünyadaki 100 önemli sanayi kentinden biri çıktı. Bu 100 içinde de bazı kriterlere göre çok yukarılardaydı. Türkiye'de bir numara çıktı.”

25 milyon dolarlık yatırımla 40 bin metrekarelik Nilpark

AYŞE Karthal, yatırım için Bursa'da karar kıldıktan sonra yer araştırdıklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Nilüfer bölgesini inceledik. Burada baktığımız arsaya 300 metre mesafede metro vardı ve insanlar kolayca ulaşabiliyordu. Arsa belediye tarafından bir yatırımcıya ihale edilmişti ama alan projeyi hayat geçirememişti, 25 yıllığına devraldık ve yaptık. İlk Mediamarkt açıldı. 2010 Ocak sonunda da tamamen devreye giriyor. 25 milyon dolarlık yatırım oldu. 23 bin metrekare net kiralanabilir alanımız var, yüzde 75'i doldu. Yabancı fona yüzde 80'ini satıyoruz, yüzde 20'si bizde kalacak. En güzel tarafı da burada yakında 2 bin kişi çalışacak.”

İnşaat başlamadan kiracıları bulur projeyi fonlara satarız

TÜRKİYE'de birçok şirketin ‘gayrimenkul geliştirme' işi yaptığını söylediğini ancak bunların genellikle bu tanımdaki tek bir şeyi yapabildiklerini anlatan Ayşe Karthal, “Biz arsayı bulur, projeyi hazırlar ve kiracılara pazarlarız. Sonra da fonlara satışımız başlar. Bir kere projenin kiracıların talebine göre şekillenmesi gerekir. Yoksa bir bina yap sonra kiracı ara ki bu çok yanlış. Mediamarkt, Nilpark'ta 7 bin metrekare yer kiraladı ihtiyacına göre inşa önemliydi” diyor. Çok güçlü inşaat ortağı da olduğunu söyleyen Karthal “Cem Bahadır İnşaat çok iyi. 40 bin metrekarelik Nilpark'ı 1 yılda bitirdik” diye konuşuyor.

İstanbul, İzmir ve Antalya'da iyi noktada arsalar arıyoruz

REKA Gayrimenkul Geliştirme Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Karthal, şu anda İstanbul, İzmir ve Antalya'da iyi lokasyonlarda arsalar aradıklarını belirtiyor. Karthal, “İstanbul'da çok yakında, şehir merkezinde bir arsayı almış olacağız ve projeye başlayacağız. İzmir ve Antalya'da da ticari proje için arayış içindeyiz. Biz konutta yokuz. Her proje için de farklı fonla görüşüyoruz” diyor. Dev alışveriş merkezleri yerine kent içinde makul projeler yapacaklarını söyleyen Karthal, “Projenin büyük olması değil, iyi ciro yapması önemli” diyor.
Sadi Özdemir/Hürriyet