Kent Haberleri

Bursa Nilüfer'de geleceğin akıllı binaları konuşuldu!

Mimar Güvenç Özel, Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen "Akıllı Şehirler, Akıllı Binalar: 21. Yüzyılda Mimari ve Teknoloji" konulu sempozyuma katıldı.

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen "Akıllı Şehirler, Akıllı Binalar: 21. Yüzyılda Mimari ve Teknoloji" konulu sempozyumda konuşan Mimar Güvenç Özel, ABD’de yapılan uygulamaları katılımcılar ile paylaştı.  Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, meclis üyeleri, birim çalışanları ve TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi üyelerinin de katıldığı sempozyuma ABD Los Angles’da çalışmalarını sürdüren mimar, tasarımcı ve akademisyen Güvenç Özel konuşmacı olarak yer aldı. Güvenç Özel, ABD’deki çalışmalarının yanı sıra interaktif mekanlar, akıllı şehir-ulaşım, robotlarla inşaat ve sanal gerçeklik konularındaki uygulamalara yer verdi. Mimaride son 20 yılda devrim yaşandığını kaydeden Özel, “Mimaride artık teknolojiyle bağlantılı olarak farklı açılımlar yer alacak. Teknoloji sayesinde fikir ve düşünceler mimaride artık ön plana çıkacak. Sensörler sayesinde insan düşüncesiyle mekânlar ihtiyaca göre şekil değiştirecek. Son yıllarda teknoloji ve sanal dünya artık hayatımızda vazgeçilmez hale geldi. Beklentiler mekânlar ve yaşanan ortama göre şekillenecek. Otomobiller insansız sürüşe geçecek. Böylece otomobilleri direksiyona geçmeden ulaşım aracı olarak kullanabileceğiz. O zaman tasarımını farklılaştırarak ihtiyaca göre mekana çevirmeliyiz. Örneğin uyuyabileceğimiz, ofis gibi kullanabileceğimiz ortama çevirebiliriz” şeklinde açıklamalar yaptı. 


ABD’de deprem konusunun çok önemli olduğuna dikkati çeken Özel, “ABD’de diploma sahibi olmak, meslek örgütüne üye olmak o mesleği yapmak için yeterli değil. Deprem Yönetmeliği’ni çok iyi bilmek ve yapılan sınavı geçmek gerekir. Bu anlamda Türkiye genç mimarlar için çalışma anlamında daha özgür bir ortam. Burada paylaşma ve tecrübe aktarma duygusu var. ABD bu konularda daha bencil bir toplum. Özetle gençler mesleğe burada daha rahat başlayabilir. Dünya çok değişiyor. Bugün bu projeler akılalmaz gelebilir ama bugün kullanılan teknoloji de 20 yıl önce bize çok çarpıcı geliyordu” dedi. 



Milliyet