İmar

Bursa plansız büyüme nedeniyle plansız evlerle dolu!

Bursa Haber gazetesinin köşe yazası olan Can Topaktaş bugün köşesinde " Yeniden imar mümkün " başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının devamı...

Bursa, plansız büyüme nedeniyle plansız evlerle dolu. Başını sokacak küçücük bir eve sahip olmak için yıllarını harcayan insanlar, 2-3 kat evi 3-4 ayda ama kaçak olarak ovanın orta yerine saplayanlar, gecekondu denilen briketten, tuğladan yapılmış evlerde yaşayanlar, kaçak işyerlerinde ihracata çalışanlar daha neler neler…

Çağdaşlık adına hemen hiçbir kelimenin yerini bulmadığı bir kent görüntüsü var Bursa’da. Çin’dekileri dışarıda bırakırsak dünyada en hızlı büyüyen dördüncü kent olduk geçen yıl. Müthiş bir rekor… Bursa’ya imar planları yapanlar, rahat yolları, rahatça yürünecek ağaçlı kaldırımları, araç park yerlerini, gözü rahatsız etmeyecek bina kat sayılarını, araçlardan çıkan karbon monoksit gazının solunmasını engelleyecek yapılanmayı gerçekleştiremediler.

Saatteki hızı 130 kilometreyi bulan lodos bile büyük tehlikeleri beraberinde getiriyor, Bursa’da. Ölümler, zehirlenmeler ve binlerce liralık zarar…

Şimdi bir fırsat var önümüzde. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe geçtiğimiz gün Bursa'nın çürük yapı stokunun yenilenmesi konusunda aldıkları yeni bir kararı açıkladı. Lodos’un tehdidi bir yana, olası bir depremde neler olabileceği herkesi korkutuyor. Kentin eski yapılarında sıkıntı büyük. 1970’li, 80’li, 90’lı yıllarda inşa edilmiş üstelik kaçak olan binaların elden geçirilmesi gerekiyor. Ya da yıkılarak yeniden yapımının önü açılacak…

Altepe’nin verdiği bilgiye göre depreme dayanıksız sitelerin yenilenmesi sırasında Büyükşehir Belediyesi olarak 0,5 ilave emsal artışı verilecek. Böylece bu binaların kat artışı da gerçekleşmiş olacak. Belki de bu binaların altında dükkanlar, oyun alanları ya da en önemlisi otopark yerleri ortaya çıkacak.

Yüzde 50'lik imar artışı anlamına gelen karar, Bursa’yı yeniden imar etmenin de önünü açacak bence. Ancak yan yana olan binalar (bitişik nizam) da bu karardan yararlanabilmeli. Sadece siteler denilirse, özellikle merkezde değişim olması mümkün değil.

Başkanlar o kadar yurtdışı gezisi yapıyor. O kentlerde imar konusunda atılan adımları incelesinler. Bugün Paris, Londra, Budapeşte, Roma, Prag, Varşova ya da Zürih için ne yapılıyorsa Bursa’da da uygulasınlar. Bu kadar mı zor bir yeri gözlemlemek. Kardeş şehirlere bakın. Destek isteyin. Mühendislerini gönderin oralara. 1-2 yıl çalışıp gelsinler. Bursa’nın geleceğini kurtarmak için bu kararı alın ve cesur olun.

Oradan buradan gelerek “devlet evimizi başımıza yıkıyor” diyenler de daha sağlıklı ortamlarda yaşamaya devam edeceklerini bilsinler. Güvenli bir mahalle, sokak ve cadde herkesin işini kolaylaştıracaktır.

Bursa’da küçük parsellerin bulunduğu riskli binalar için de 0,5 emsal uygulanmalı ve kent, sapasağlam hale gelmeli.

Bursa, turizm, tarih, sanayi ve tarım alanında Türkiye’nin göz bebeği. Lütfen artık akılcı olalım, geleceği birlikte kuralım…



Bursa Haber/Can Topaktaş