Genel

Bursa tarihi eserlerini tarama sistemiyle kayıt altına alıyor! 

Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangından sonra dünyanın gözü UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki eserlere çevrildi.Bursa Büyükşehir Belediyesi'de olası bir felakete karşı kentteki eserleri 4 yıldır lazer tarama cihazıyla modelliyor. 

850 yıllık geçmişe sahip Paris'in simgesi Notre Dame Katedrali geçtiğimiz ay çıkan yangında büyük hasar görmüştü. Yangının ardından gözler UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki eserlere çevrilirken Bursa Büyükşehir Belediyesi olası bir zarara karşı kentteki eserleri 4 yıldır lazer tarama cihazları ile modelliyor.

Posta Gazetesi'nde yer alan haberde, Bursa’da tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması hedefiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi son dört yıldır olası bir deprem ve yangına karşı kentteki eserleri lazer ölçüm cihazlarıyla kayıt altına alıyor. Kayıt altına alınan eserler arasında 8 bin 500 yıllık arkeolojik bölgelerden 2 bin 300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılarına kadar bir çok eser mevcut.

Özellikle Paris’teki Notre Dame Katedrali’nde çıkan yangının ardından 850 yıllık bu eserin yeniden inşası gündeme gelirken aslına uygun bir eser olup olmayacağı da bazı tartışmaları beraberinde getirdi. Tarih boyunca yaşadığı büyük deprem ve yangın felaketleriyle önemli eserlerin tahrip olduğu Bursa ise, geçmişte yaşanan acı tecrübelerden çıkardığı dersle tüm ecdat emanetlerini bire bir ölçümleyip, modelleyerek kayıt altına alıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Harita Şube Müdürlüğü ekipleri, 2015 yılında Türkiye’deki belediyelerde bir ilk olarak yersel lazer tarama cihazı ile ölçümlere başladı. Saniyede 50 bin nokta ölçebilen lazer ölçüm cihazı ile yapıların 3 boyutlu modeli çıkarılırken İslam âleminin en yüksek mertebedeki 5’inci büyük mabedi kabul edilen 600 yıllık Ulucami’de yapılan 2 milyar nokta ölçümü ile en kaba hata sadece 8 milimetre olarak tarihi yapının 3 boyutlu modeli oluşturuldu.