Kent Haberleri

Bursa Uluabat Gölü'ne, 30 milyon TL’lik çevre yatırımı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi,Uluabat gölüne 30 milyon TL’lik çevre yatırımı yapıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, göle temiz su bırakılmasını sağlayacak Akçalar Arıtma Tesisi inşaat alanını inceledi.

Ovalara hayat veren ve balıkçılıkla uğraşan yerleşim yerlerinin geçim kaynağı olan Uluabat gölü, 30 milyon TL’lik çevre yatırımıyla temizlenerek yeniden hayat bulacak.


Bursa Büyükşehir Belediyesi, toplam 30 milyon TL'lik yatırımla Uluabat Gölü'nü kirlilikten arındırıyor. Uluabat Gölü'ne temiz su bırakılmasını sağlayacak Akçalar Arıtma Tesisi inşaat alanını inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, çevre köylerden toplanan atık suların tesiste arıtılarak göldeki kirliliğin önüne geçileceğini söyledi. Proje tamamlandığında, bir zamanlar İngiltere Kraliçesi'ne özel kerevitlerin gönderildiği Uluabat Gölü eski günlerine geri dönmüş olacak.


KOLEKTÖRLERLE TEMİZLENECEK

İnşaat alanında BUSKİ yetkililerinden yapılan yatırım hakkında bilgi alan Başkan Altepe, hava, su ve toprak gibi değerleri kutsal gördüklerini, bu değerleri gelecek kuşaklara temiz bırakabilmek için yatırımlara gece gündüz devam ettiklerini ifade etti. Bir yandan sahiller ile Bursa Ovası'ndaki çalışmaları sürdürürken diğer yandan Uluabat Gölü'ndeki faaliyetlere yoğunlaştıklarını kaydeden Başkan Altepe, Akçalar bölgesinde kurulacak arıtma tesisiyle gölün kirlilikten tamamen kurtarılacağını belirtti. Gölün güneydoğusu ile batısına 1 metre çapında kolektörler döşendiğini, çevre bölgelerdeki atıkların döşenen kolektörler vasıtasıyla toplanarak Akçalar Arıtma Tesisine aktarılacağını belirten Başkan Altepe, "Şu anda arıtma tesisi inşaat çalışmaları başladı. İnşallah tüm atıklar bu tesiste bir araya getirilecek ve arıtılacak. Böylelikle Uluabat Gölü'nün kirlenmesinin gönüne geçilecek" dedi.


BALIK POPÜLASYONU ARTACAK

Başkan Altepe, proje kapsamında özellikle göl çevresinde yoğunlaşan Gölyazı, Çatalağıl, Karacaoba, Başköy ve Akçalar'ın atıklarının tesiste değerlendirileceğini ifade etti. Batıdaki Fadıllı bölgesine döşenen kolektörlerle birlikte bütün atıkların Akçalar bölgesindeki arıtma tesisinde toplanacağını kaydeden Başkan Altepe, "Bu yatırımla birlikte, nasıl daha önce sahil ile derelerde tam temizliği sağladıysak, Uluabat Gölü'nde de bu yapılmış olacak. Buraya artık direkt deşarj yapılmayacak. Arıtma tesisi ve kolektörlerle birlikte toplam 30 milyon TL'lik yatırım gerçekleşmiş oluyor. Bu sayede Uluabat Gölü ile özdeşleşmiş olan balık türlerini ve kerevitin yeniden gölde üremesi sağlanmış olacak. Balık popülasyonu zamanla artacak. Her şey daha temiz çevre daha temiz bir Uluabat için" görüşünü dile getirdi.


İNGİLTERE'YE KEREVİT GİDİYORDU

İçinde barındırdığı yaklaşık 21 tür balık çeşidi ile bölge halkının önemli bir gelir kapısı durumunda olan Uluabat Gölü'nde kirlilikten dolayı balık popülasyonunda ciddi bir düşüş yaşandı. Tamamı, özellikle İngiltere başta olmak üzere yurt dışına ihraç edilen Uluabat Gölü Kereviti, İngiltere Kraliçesi Elizabeth için özel olarak tutuluyordu. Geçmiş yıllarda yılda ortalama 750 ton avlanabilen kerevit ise günümüzde mantar hastalığına yenik düştü. Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçireceği bu proje ile balıkçılar yeniden umutlandı.


Sabah