Bursa Ulucami 1,4 milyon liraya restore edildi
Ulucami, BTSO'nın maddi desteğiyle yaklaşık 1,4 milyon liraya restore edildi
Sultan Yıldırım Bayezit tarafından 1400 yılında yaptırılan Ulucami, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) maddi desteğiyle yaklaşık 1,4 milyon lira harcanarak aslına uygun restore edildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 600 yıldan fazla geçmişi bulunan tarihi Ulucami, Sultan Yıldırım Bayezit tarafından 1396-1400 yıllarında yaptırıldı.
Dikdörtgen planlı ve üç büyük giriş kapısı olan çok kubbeli camilerin en büyük ve en anıtsal örneği olan Ulucami'de, Rumi ve palmetlerle ince işlenmiş küçük geçme panolar, geometrik örnekli korkuluk şebekeleri, ön cephesindeki kitabe ve şebekeli tacı ile minber, Selçuklu üslubundan Osmanlı üslubuna geçişin şaheseri olarak gösteriliyor.
Bugüne kadar birçok kez küçük çaplı restorasyondan geçirilen Ulucami, tarihinde ilk kez 3 yıl önce kapsamlı bir bakım ve onarıma alındı. Aslına uygun restorasyonu için BTSO'nun maddi desteği sağlandı.
İl Müftüsü Mahmut Gündüz, mimarisi, ahşap işçiliği ve içindeki yazı sanatları bakımından Ulucami'nin sadece Bursa değil ülkenin göz bebeği olduğunu söyledi.
Gündüz, böyle bir eserin dünyada benzerinin bulunmadığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:
"Cami, Bursa'da en fazla ziyaret edilen yerlerin başında bulunuyor. Bursa denilince ilk akla Ulucami geliyor. Caminin restorasyonu için maddi destek sağlayan BTSO'ya teşekkür ediyoruz. 3 yıl önce başlayan restorasyon 1,4 milyon liraya mal oldu. Restorasyonda, alanında uzman mimar, sanatçılarla çalışıldı. Ulu Cami'yi uzman ellere teslim ettik. Ulucami, yeni yüzüyle ziyaretçilerini bekliyor. Restorasyon sırasında, bir dönem ne kadar vurdum duyulmaz olunduğu ortaya çıktı. Caminin içinde bulunan, hat sanatının özgün örnekleri arasında gösterilen bazı yazıların üzerlerinin boyayla kapandığı belirlendi. Bunlar gün yüzüne çıkarıldı."
Bazı tarihi eşyaların da açığa çıkarıldığını belirten Gündüz, "Üzeri işlemeli tarihi ceylan derisinin üzeri yağlı boyayla boyanmış. Bu önemli eseri de gün yüzüne çıkarıp, camla üzerine koruma yaptık. Ulucami'ye önceden gelenler, yeni yüzünü görünce şaşırıyor" dedi.
-İHTİŞAMLI TARİHİ MİNBER 1 YILDA TEMİZLENDİ-
Ulucami Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Aydın ise camide bulunan minberin, tek çivi çakılmadan "Kündekari" sanatıyla yapıldığını ve 600 yılı aşkın süredir tüm ihtişamıyla ayakta durduğunu söyledi.
Aydın, binlerce parçadan oluşan ve birbirine geçme şeklinde yapılan minberin temizleme, bakım ve onarımının 1 yıl sürdüğünü belirterek, "Aslına uygun yapıldı. Ziyaretçiler minberden kıymık koparıyordu, el sürüyordu. Bunu önlemek için çevresini camla kapattık. Bir anlamda koruma sağladık" dedi.
Caminin ilk kez böylesine detaylı bir restorasyondan geçirildiğini anlatan Aydın, "Halıları bile yenilendi. Duvarlarının rengi açıldı. Camiye gelenler için restorasyon öncesini gösteren bir bölüm ayırdık. Duvara baktıklarında aradaki farkı görebiliyorlar" diye konuştu.
AA