Kent Haberleri

Bursa Yıldırım'ın 100 yıllık yatırım planı hazırlandı!

Bursa Yıldırım Belediyesi, Karapınar-Değirmenönü'nde modern bir kenti ortaya çıkaracak 100 yıllık bir plan hazırlandı. 239 hektarlık alanda 35 bin nüfusu kapsayan plan, akademik odalar tarafından da olumlu karşılandı.

1994 yılıydı… Olay Medya olarak Ankara Yolu üstündeki merkezimize taşındığımızda yol güzergahı bomboştu.

Daha açık söylemek gerekirse, Erikli Kavşağı’ndan Gürsu Kavşağı’na kadar olan bölümde Otosansit ile Olay Medya dışında yapı yoktu.

Öyle ki…

Şehir dışı sayıldığı için, Erikli Kavşağı’nda İnegöl Bölge Trafik ekipleri radar kurup devriye gezerlerdi.

Aradan 22 yıl geçti...

Bırakın yol güzergahının dolmasını, Ankara Yolu’nun altı da yeni mahallelerle doldu. Ne var ki, kaçak yapılarla oluştuğu için sağlıklı bir gelişim olmadı.

Özellikle…

Bir zamanlar Bursa’nın piknik alanı olan Karapınar ve Değirmenönü’nde yeşil alanlar kayboldu, çarpık kentleşme örneği yerleşim bölgesi doğdu.

Çünkü…

Plan olmadığı için kentleşme kontrol edilemedi. O nedenle de ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu bölgelere altyapı bile sonradan gitti, hala da sorunlar var.

Oysa…

Karapınar-Değirmenönü bölgesi, kentin en önemli tarihi turizm mirası Cumalıkızık girişinde olduğu için kötü kent modeli gelen herkesin adeta gözüne sokuldu.

Gerçi…

Bir ara plan oldu, ama yapılaşma bitişik 2 katla sınırlandığı için tutturulamadı.


İşte…

Bursa kent merkezinin doğusunda bulunan en sorunlu bölgeye nihayet plan geliyor. Yıldırım Belediyesi tarafından hazırlanan en kapsamlı ve en teknik imar planı çalışması 7 Haziran Salı günü Yıldırım Belediye Meclisi’nde ele alınacak.

Bölgedeki yapılaşmanın tüm gelişimini izlemiş biri olarak, planı duyunca Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’ye sorduk.

Gördük ki…

Başkan Edebali çok heyecanlı ve çok mutlu. Şunu söyledi:

“Değirmenönü-Karapınar bölgesinde 35 bin kişi yaşıyor. Fakat sosyal, ekonomik ve kültürel olumsuzlukların yaşandığı bir bölge.”

Şunu vurguladı:

“Güvenlik zafiyetinden altyapı eksikliğine kadar her şey var. Ticari alan hiç yok.”

Şunu açıkladı:

“İşte böylesine sorunlu bir bölgeye 100 yıllık plan hazırladık. Ortaya yepyeni bir şehir çıkarıyoruz.”

Ardından…

Plan hedeflerini de açıkladı:

“Açılmış geniş yollarıyla, meydanıyla, ticari alanlarıyla, okul, sağlık tesisi, yeşil alanları, sosyal donatı alanlarıyla kentin doğusunda bambaşka bir bölge olacak.”

Üzerinde durduğu şu:

“Yaptığımız plan o bölgeyi ekonomik ve sosyal olarak yukarı çekecek. Bölgenin değer kazanmasını sağlayacak.”

Heyecanı şundan:

“Değirmenönü-Karapınar bölgesinin kaderi değişecek.”

 

Deliçay’ın iki yakasında modern kent

 

Yıldırım Belediye Meclisi’nin salı günü ele alacağı yeni imar planı, Deliçay’ı ortaya alarak iki yakasındaki Değirmenönü ve Karapınar’da modern bir kent ortaya çıkarmayı hedefliyor.

239 hektarlık alanda, 35 bin nüfusun yaşadığı bir bölge için Yıldırım Belediyesi ilgili 22 kurumla görüşmeler yaparak kalıcı bir plan hazırladı. Plan çalışması sırasında bölgede yaşayanların sıkıntıları ve beklentileri de anketlerle belirlendi.

Böylece ortaya bütüncül plan çıktı

Bölgenin yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefleyen planın en önemli özelliğiyse kalıcı ve sürdürülebilir olması.

 

Akademik odaların destek verdiği ilk plan

 

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail hakkı Edebali’nin hazırlıklarını büyük bir heyecanla yürüttüğü Değirmenönü-Karapınar İmar Planı hazırlanış süreciyle de Bursa’da ilk oldu.

Çünkü…

Plan hazırlanırken akademik odalar ile 3 kez görüşüldü, Şehir Plancıları Odası’nın görüşleri plana aktarıldı.

Başkan Edebali gönül rahatlığı içinde şunu söyledi:

“Bu plan, artık bölgede kaçak yapının bir daha asla olmayacağı anlamına geliyor. Bölgenin değeri artacak, yaşam kalitesi yükselecek.”

Bir de çağrısı var:

“Vatandaşımızın da plana sahip çıkmasını bekliyoruz.”

 

Otobüslere Terminal zorunluluğu yolcuya sıkıntı!

 

Güvenlik söz konusu olduğunda her şey duruyor. Fakat güvenlik adına yaşamı sıkıntılı hale getirmek de doğru olmasa gerek.

Örneğin…

Yolcu otobüslerinin kent girişlerinde yolcu alıp indirmeleri güvenlik nedeniyle yasaklandı. Bu durumda, yolculuk için Terminal’e gitmek gerekiyor. Yolcu karşılamak ya da uğurlamak için de Terminal yolu gözüküyor.

Oysa…

Doğu yönüne giden otobüsler için Kestel’deki aktarma terminali aslında büyük bir yükü paylaşıyordu. Zaten karardan en çok etkilenen de burası oldu.

Nitekim…

Doğu illeri derneklerini temsilen Ardahan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanvekili İhsan Bilgili, Erzurum Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Selami Dizdemir, Artvin ve Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Dursun Kurtuluş ile Muş-Der Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Artuk ziyarete geldiler.

Başkanlar, hastane inşaatı nedeniyle boşalttıklar Kestel aktarma terminali için Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yeni yer düzenlemesinin yaşattığı mutluluğun 2 ay sürmesine üzülüyorlar.

Hemşeri dernekleri, “kararın gerekçesinin güvenlik olmadığı” düşüncesine de sahipler.

 

Meclis Başkanı’na ziyaret

 

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili Hüseyin Şahin dün TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ı ziyaret etti.

Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette Meclis çalışmaları yanında, önümüzdeki süreçte gündeme gelecek yasa düzenlemeleri de gündeme geldi.

Bu arada…

Şahin tarafından Bursa’ya davet edilen Kahraman en kısa sürede gelmek istediğini söylerken, Bursa’ya selam da gönderdi.

 

Özgürlüğe kanat çırpan kuşlar

 

Ressam Handan Vardar 11. kişisel sergisini Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi’nde açtı. 60 tablonun yer aldığı sergi, av kuşlarının uçuşları çizgileri nedeniyle “özgürlüğe kanat çırpan kuşlar” olarak adlandırıldı.

Sanatçı Vardar’ın aile dostu İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık firma olarak destek verdikleri serginin açılışına da katıldı. Açılışta Halkla İlişkiler Derneği yönetimi de vardı.



Ahmet Emin YILMAZ/Olay Bursa