Bursa Yörükler Mescidi hizmete açıldı!
400 yıl önce yapılan ancak zaman içinde yıkılıp, üzerine bina yapılan Yörükler Mescidi restorasyondan sonra ilk günkü orijinal haliyle yeniden ibadete açıldı. Tarihi mescidin açılışı için tören düzenlendi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 400 yıl önce yapılan ancak zaman içinde yıkılıp, üzerine bina yapılan Yörükler Mescidini ilk günkü orijinal haliyle yeniden ibadete açtı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ruhaniyeti olan tarih başkenti Bursa’da ecdada vefa borcunu ödemek amacıyla sürdürdükleri tarihi ve kültürel miras çalışmaları kapsamında yok olan bir eseri daha ayağa kaldırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, medeniyetin öyle sanıldığı gibi kanunlarla kağıt üzerine yazılarak oluşmayacağını belirterek, mabetlerdeki maneviyatın medeniyeti oluşturduğunu kaydetti.
Tarihi ve kültür miras çalışmalarıyla tarih başkenti Bursa’yı adeta açık hava müzesine dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, yer üstünde el atılmadık eser bırakmazken, Beyazıt Paşa ve Hançerli Medresesi gibi yer altında kalmış bir eseri daha gün yüzüne çıkardı. Hacı Seyfettin Mahallesi’nde tarihi ipek yolu aksı üzerinde bulunan, 400 yıl önce yapılan ancak zaman içinde bakımsızlık yüzünden yıkılıp, daha sonra üzerine bina yapılan Yörükler Mescidi de tarihi miras çalışmaları kapsamında ihya edildi. Mescit üzerine yapılan binanın kamulaştırılıp, yıkılmasından ardından restorasyon çalışmaları da tamamlanırken, tarihi mescit 4 asır önceki görüntüsü ile kent siluetindeki yerini aldı. Tarihi mescidin açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ile çok sayıda davetli ve mahalle sakinleri katıldı.
Ecdada vefa borcu ödeniyor
Tamamen yok olan bir değeri daha Bursa’ya kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Altepe, ruhaniyeti olan tarih başkenti Bursa’da ecdada vefa borcunu ödemeye çalıştıklarını söyledi. Emirsultan, Üftade Hazretleri, Somuncu Baba, İsmail Hakkı Bursevi, Molla Fenari, Molla Yegan, Aşık Yunus, Geyikli Baba’nın şehri olan Bursa’nın manevi başkent olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, aynı zamanda Osmanlı’yı kuran ve altı padişaha ve haneden mensuplarına ev sahipliği yapan bir tarih başkenti olduğunu kaydetti. Bu nedenle kentin her köşesinin ecdat emanetleri ile dolu olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “Tarihi ve kültürel miras çalışmalarımızla yer üstünde olup da el atmadığımız eser neredeyse kalmadı. Şimdi Beyazıt Paşa ve Hançerli Medresesi gibi yer altındaki eserleri de gün yüzüne çıkarıyoruz. Yörükler Mescidi de bundan 4 asır önce yapılmış ancak günümüzde izleri tamamen ortadan kalkmış bir eserdi. Şimdi ise ilk günkü ihtişamı ile ayakta. Sırada Bey Sarayı var. Osmanlı başkentiyiz ama sarayımız yok. İnşallah en kısa zamanda onu da Orduevi’nin altından çıkaracağız. Genel Kurmay ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bugün Yıldırım’a kazandırdığımız Yörükler Mescidi bölgemize ve Bursa’mıza hayırlı olsun” diye konuştu.
Medeniyet kâğıt üstünde olmaz
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali de tarihi mescidin kamulaştırma ve restorasyonlarla 400 yıl önceki haline getirilmesinin bir gurur tablosu olduğunu belirterek, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. Allah’ın evi olan cami ve mescitlerin önemine değinen Edebali, “Kadim medeniyetimizde bu mekanların mimarisinden içindeki maneviyatına kadar büyük bir önemi vardır. Mabetlerdeki maneviyatla medeniyet olur. Öyle medeniyet kanunlarla kağıt üzerinde olmaz. Bu eserler bizim inancımıza, kültürümüze ve değerlerimize gösterdiğimiz saygının ifadesidir” dedi.
Yörükler Mescidi Yaptırma Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hasan Akpınar da bölgeye kazandırılan eser nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür plaketi verdi.Yıldırım Müftüsü Osman Şen’in yaptığı duanın ardından kurdelesi kesilen tarihi mescit, Cuma namazıyla ibadete de açılmış oldu.
Bursa A Gazete