Genel

Bursa'da 10 ayda 1.652 şirket kuruldu!

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), ekonomi gündeminde Kasım ayında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Açıklanan reformların reel kesimin motivasyonunu artırdığı vurgulanırken, Bursa'da yılın ilk 10 ayında 1.652 şirketin açıldığı açıklandı.


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), ekonomi gündeminde Kasım ayında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Açıklanan reformların reel kesimin motivasyonunu artırdığı vurgulanırken, Bursa'da yılın ilk 10 ayında 1.652 şirketin açıldığı açıklandı. 


BTSO'dan yapılan yazılı açıklamada hükümetin açıkladığı yapısal reform programları ile reel kesimin motivasyonunun arttığı kaydedildi. Açıklamada; “Dokuz alanda açıklanan yapısal reformlar içinde yüksek katma değerli ve ileri teknoloji yoğunlukla üretim, aramalı girdilerinin Türkiye'de üretilmesi ve enerji verimliliği gibi alanlardaki yapısal reform programlarının Bursa'nın dönüşüm hedefleri ile de uyumludur. Bursa, Ocak-Ekim döneminde Türkiye ihracatından aldığı yüzde 8,51'lik pay ile ikinci sıradaki yerini korumuştur. Bursa'nın ihracatı söz konusu dönemde 10,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bursa'da yılın ilk 10 ayında 1.652 şirket kurulurken 298 şirket kapandı” denildi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'nın ülke ekonomisinin dışarı açılan kapısı konumunda bulunduğunu ifade ederek, “Ülkemizde ve dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler, Bursa'daki firmalarımızı da doğrudan etkiliyor. Türkiye'nin en büyük ticaret ve sanayi odası olarak üyelerimizin faaliyetlerinde ve yatırım planlarında yol gösterici nitelik taşıyan çalışmalarımızı önümüzdeki aylarda da sürdüreceğiz” dedi. 

 

Petrol fiyatlarındaki düşüş cari açığa yarayacak


Kasım ayında Irak, Suriye, Rusya ve Ukrayna'da yaşananlar dolayısıyla jeopolitik risklerin artarak sürdüğü ifade edilirken,  risklerin mali fiyatlamalar üzerindeki etkisinin sınırlı kalmaya devam ettiği dile getirildi. G-20 zirvesinden sonuçlar doğrultusunda dünya ekonomisinde büyüme kaynaklı endişelerin 2015 yılında da süreceği belirtilirken, dünya ekonomisinde ABD, İngiltere, Kanada, Kore gibi ülkelerin büyüdüğü, Avrupa Birliği ve Japonya'da durağanlık, gelişen ülkelerde ise yavaşlamanın öne çıktığı, emtia fiyatlarındaki gerilemenin Rusya, Brezilya, Endonezya gibi gelişen ülkeleri olumsuz etkilediği aktarıldı. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye ekonomisi açısından olumlu ve önemli bir gelişme olduğu vurgulanırken, şu ifadelere yer verildi; “Petrol fiyatlarında yaşanan yüzde 30'a varan gerileme ile 2015 yılında enflasyon ve cari açıkta önemli bir iyileşme olacağı beklentisi artmıştır. Bu gelişme Türkiye'yi diğer gelişen ülkeler içinde pozitif ayrıştırmaktadır. Bu koşullar altında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası sıkı para politikasını Kasım ayı içinde de sürdürmüş ve faiz oranlarında değişikliğe gitmemiştir. Merkez Bankası enflasyon görünümünün yeni yılın başından itibaren iyileşeceğini öngörmektedir.”



Dünya