27 / 04 / 2024

Bursa'da 200 yıllık bina yeniden inşa ediliyor!

Bursa'da 200 yıllık bina yeniden inşa ediliyor!

Bursa'da 19'uncu yüzyılda Osmanlı mimarisiyle inşa edilen ve 1994 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağışlanan 200 yıllık binanın restorasyon çalışmaları tamamlanıyor.



Bursa'da 19'uncu yüzyılda Osmanlı mimarisi özellikleriyle tamamlanan ve 1994 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağışlanan 200 yıllık binanın restorasyon çalışmalarında sona gelindi.Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Büyükşehir Belediyesi, Muradiye'deki tarihi binayı ilk günkü ihtişamına sahip oldu. Muradiye Külliyesi'nin hemen yanında yer alan ve 19'uncu yüzyılın ilk yarısında Osmanlı mimarisinin özellikleriyle inşa edilen tarihi bina, ilk olarak 1836'da Devlet Misafirhanesi daha sonra ise Rus Konsolosluğu oldu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; 1877 yılından konut olarak kullanılan ve emekli Harita Mühendisi Yarbay ve Dağlama Sanatçısı merhum Hüsnü Züber tarafından satın alınan bina, restorasyonun ardından 1992'de Müze Eve dönüştürüldü. Züber, yakma dağlama tekniği ile yaptığı ağaç kaşıklardan meydana gelen geniş koleksiyonu sergilediği ve aynı zamanda yaşadığı Müze Evi 1994 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesine bağışladı. Tarihi binanın ilk günkü ihtişamına kavuşması için Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Bursa Valiliğinin de destek verdiği restorasyon çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlandı.

"Mini bir gençlik merkezi gibi olacak"

Çalışmalar hakkında incelemelerde bulunan  Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yetkililerden bilgi aldı. Açıklamada görüşleri yer alan Aktaş, çalışmalar kapsamında tarihi binanın tamamen elden geçirildiğini, ahşap karkas taşıyıcılardan çürüyen ve yıprananların değiştirildiğinden bahsetti. Çalışmaların eylül ayının başında tamamlanarak binayı hizmete açacaklarını söyleyen Aktaş, şu ifadeleri kullandı:"Müze özelliğini de koruyarak, özellikle çocukların, gençlerin ve hanımların burayı daha çok kullanabilmesine yönelik bir düzenleme yapacağız. Burası mini bir gençlik merkezi gibi, bir mahalle konağı gibi çocuklarımızın, gençlerimizin gelip derslerini çalışabileceği, internet hizmetinden yararlanabileceği, yine hanımlarımızın bahçesini farklı etkinlikler için kullanabileceği bir yer olacak. Restorasyonda bir miktar gecikme oldu ancak çalışmalara hız verdik. Çalışmalar 2-2,5 ay içinde tamamlanacak ve güzel bir merkez olarak mahallemize kazandırılacak."


Geri Dön