05 / 01 / 2025

Bursa'da 2014 yılında bir çok proje hayata geçirildi!

Bursa'da 2014 yılında bir çok proje hayata geçirildi!

Ulaşımdan çevreye, spordan tarihi mirasa kadar her alanda 20 yıllık yatırımdan fazlasını 5 yıla sığdıran Bursa Büyüksehir Belediyesi, 2014 yılını da yeni yatırımlarla dopdolu geçirdi...



Ulaşımdan çevreye, spordan tarihi mirasa kadar her alanda 20 yıllık yatırımdan fazlasını 5 yıla sığdıran Bursa Büyüksehir Belediyesi, 2014 yılını da yeni yatırımlarla dopdolu geçirdi. Bu kapsamda yeni açılan yol ve kavşaklarla ulaşım nefes alırken, yene teleferik, Bilim Teknoloji Merkezi, Bursaray Kestel hattı gibi dev yatırımlar hizmete sunuldu. 


Ulaşımdan çevreye, spordan tarihi mirasa kadar her alanda 20 yıllık yatırımdan fazlasını 5 yıla sığdıran büyükşehir, 2014 yılını da yeni yatırımlarla dolu dolu geçirdi. Yeni açılan yol ve kavşaklarla ulaşım nefes alırken, yeni teleferik, Bilim Teknoloji Merkezi, Bursaray Kestel Hattı gibi dev yatırımlar 2014 yılında Bursalıların hizmetine sunuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, göreve geldikleri ilk günkü hizmet aşkının aynen devam ettiğini belirterek, "Bursa için daha yapacak çok işimiz var, kaybedecek zamanımız yok" dedi. 


YENİ YOLLARLA ULAŞIM NEFES ALDI 

Her yıl yatırım bütçesinden aslan payını ulaşıma ayıran Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında hizmete açılan yeni alternatif yollarla ulaşıma nefes aldırdı. Planlara 25 yıl önce işlenmesine rağmen bugüne kadar konuşulmanın ötesine geçilemeyen Soğanlı 30 metrelik imar yolu, 250 binanın kamulaştırılmasının ardından yaklaşık 42,5 milyon TL'lik yatırımla Çelebi Mehmet Bulvarı olarak ulaşıma açıldı.  Ankara  yolunun yüklerini önemli ölçüde azaltan Çelebi Mehmet Bulvan'nın yanı sıra kenti dikine geçen yeni yollar da trafiği yüklerinden arındırdı. Kentin batısından Uludağ'a ulaşım için alternatif bir güzergah olarak yaptırılan yaklaşık bin 300 metre uzunluğundaki Dobruca caddesi - İnkaya bağlantı yolu ile 38 binanın yıkılmasıyla genişletilen Davutkadı Dağyolu Caddesi kent içi trafiği rahatlattı. Bursa'yı demir ağlarla örme hedefi doğrultusunda geçen dönem programda olmamasına rağmen projelendiren Bursaray Kestel hattı da 2014 yılı içinde kentin doğu bölgesine hizmet vermeye başladı. Aynı proje kapsamında yapılan Kestel Kavşağı sayesinde Bursa Ankara yolu üzerinde her iki yöne transit geçiş imkanı sağlanmış oldu. 


YENİ TELEFERİĞE YOĞUN İLGİ 

Bursa'nın yarım asırlık simgesi olan teleferiğin yenilenmesi çalışmalarında da ilk etap tamamlandı. Teferrüç ile Sarıalan arasında artık daha hızlı ve konforlu ulaşım imkanı bulan yerli ve yabancı turistler, yeni teleferiği büyük ilgi gösteriyor. Yeni sistemle birlikte taşıma kapasitesi de 10 kat artan teleferikle 4 ayda 450 bin kişi yolculuk yaparken, Oteller Bölgesi etabıyla ilgili çalışmalara da hız verildi. 


Kapalı Çarşı'da 'tonoz çatı'

Tarihi Kültürel Miras çalışmalarını 2014'de da hız kesmeden sürdüren Büyükşehir Belediyesi, 1572 yılında kazasker Muallimzade Ahmet Efendi tarafından, Zeyniler Mahallesi'ndeki camii ile Aksu Köyü'ndeki cami, okul ve zaviyesine gelir için yaptırılan ancak zaman içinde harabeye dönen Muallimzade Hamamı'nı restorasyonun ardından kültür merkezi olarak Bursa'ya kazandırdı. Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ndeki çalışmaların en önemli ayağını oluşturan Kapalı Çarşı da tonoz çatı, dükkan cephelerine traverten taş uygulaması ve zemin düzenlemeleriyle Bursa'ya değer kattı. 


Ayvaini Mağarası turizme açıldı

Bursa'nın tüm sahil beldeleriyle birlikte daha sağlıklı ve yaşanılabilir kent olması amacıyla kamulaştırması yapılan tüm alanları nefes alınabilecek mekanlara dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, Küçükkumla meydanındaki 7 katlı binanın da yıkımını gerçekleştirdi. 

Yıldırım ilçesi Ertuğrulgazi Mahallesi'ndeki, Büyükşehir Belediyesi lojmanlarının yıkılıp yerine yeni, modern ve kaliteli bir yerleşim alanı oluşturulmasını yönelik çalışmalara start verilirken, 26 parseldeki 13 bloğun yıkımı yapıldı. Ayvaini Mağarası turizme açıldı. 


İlkokullar yıkılıp yeniden yapıldı

Bursa'da 1962 yılında yapılan ve günümüz deprem yönetmelerine uygun olmadığı için kolanlarında çatlaklar oluşan Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin sil baştan yenilenmesi için düğmeye basılırken, kent merkezinde olmalarına rağmen ihtiyaçları karşılamakta zorlanan Zafer, Demirtaşpaşa, Elmasbahçeler, İbni Sina ve Osmangazi ilkokullarının yıkılıp yeniden yapılması ve kullanılmayan köy okullarının yeniden düzenlenmesini öngören protokol Büyükşehir Belediye Başkanı 

Recep Altepe İle Vali Münir Karaloğlu arasında imzalandı. 


İç savaş ve doğal gibi nedenlerle komşu ülkelerde yaşanan ve bölge halklarını doğrudan etkileyen olaylara da duyarsız kalmayan Büyükşehir Belediyesi, sosyal yardımlar noktasında da sınırları kaldırdı. Suriye'deki iç savaştan kaçan mültecilere periyodik olarak yardım malzemesi gönderen Büyükşehir Belediyesi, Bosna Hersek ve kuzey doğu Bulgaristan'da yaşanan sel felaketlerinin ardından bölgede yaraların sarılması için düzenlenen yardım organizasyonlarında başı çekti. 


Bursa şehri artık dünya mirası 

Geçtiğimiz dönem 150'nin üzerinde tarihi ve kültürel miras projesiyle örnek olan Büyükşehir'in bu başarısı UNESCO tarafından da tescillenmiş oldu. 14 yıl önce başlayan UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girme hayalini de 2014'te gerçekleştiren Büyükşehir'in titizlikle takip ettiği süreçle Cumalıkızık, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyeleri ile Bursa dünya mirası listesine girmeyi başardı. 


Tarihi değerini buluyor 

Harabe halindeki tarihi eserleri ilk günkü orijinal haliyle yaşayan mekanlara dönüştüren Büyükşehir, hizmete açılan eserlerin yanı sıra 2014 yılında çok sayıda tarihi eser restorasyonu projesinin de startını verdi. Bat Pazarı çarşısındaki 500 yıllık Davut Paşa Mescidindeki restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına gelirken, Bayazid Paşa Medresesi ve Gemlik Yalı Konak'ta da restorasyon başladı. 


Soyut miras kayıt altında 

Var alan tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmanın yanında somut olmayan kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında Bursa Belgeliğine çok sayıda eser kazandıran Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında da yeni eserleri Bursalıların hizmetine sundu. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan "Bursa'nın Yunus'u Aşık Yunus". "Gönül Dili" kaynak eserleri Bursa kitaplığındaki yerini aldı. 


Sahil bandı da hizmete girdi 

O Bursa'nın yeşil kimliğini tekrar kazanması için her semte parklar ve yeşil alanlar kazandıran Büyükşehir Belediyesi, 75. Yıl Parkı, Çamlıca Parkı, Namazgah Parkı, Alacahırka Parkı, Gemlik Bölge Parkı'nın yanı sıra Kırşehir'e de Bursa Parkı kazandırdı. 

Mudanya'da İmralı Adası ile irtibatın sağlanması için sahil bandında kurulan askeriyeye ait irtibat noktaları da sahil düzenleme projesiyle kaldırılarak, sahil bandı 15 yıl sonra yeniden halkın kullanımına açılmış oldu. 


Yunuseli Havaalanı ucusa acılıyor 

Yaklaşık 15 yıl öncesine kadar aktif olan kullanılan ancak Yenişehir Havaalanı'nın hizmete açılması ile atıl duran Yunuseli Havaalanı'nın yeniden ulaşıma açılması için büyükşehir belediyesi tarafından 5 yıldır ısrarla sürdürülen çalışmalar da 2014'te meyve verdi. Büyükşehir Belediyesi'nin Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri ile yaptığı görüşmelerle Yunuseli Havaalanı'nın 'görerek yaklaşma' usulüne uygun uçuşlara açılması kararlaştırıldı. 


Yeni Şafak ek


Geri Dön