Genel

Bursa'da 6 bin yıllık hamamlar şimdi kültür merkezi oldu!

Bursa havası, termal suyu, toprağının bereketi, kültürüyle Türkiye'nin önde gelen şehirleri arasında. Özellikle Osmanlı döneminden kalan tarihi eserleriyle dikkat çeken kentte değişim yaşanıyor. Restore edilen eski hamamlar kültür merkezi haline getirild

Bir kent düşünün ki her köşesi binlerce yıllık kültür mirasına sahip, yüzyıllar boyu medeniyetlere kucak açmış, tarihini günümüze kadar ulaştırmayı başarmış olsun. 1326’da Osmanlı tarafından fethedilen ve sonra imparatorluğun başkenti olan Bursa, tarihi eserlerinin yanı sıra yeşil dokusu, şifalı suları, çınarları, yaz ve kış turizmiyle benzerine az rastlanan bir mirasa sahip. Yılda 2 milyon turisti ağırlayan Bursa, başlı başına bir turizm şehri olmaya doğru hızla ilerliyor.

Hünkar Köşkü'ne gidin

Bursa özellikle Osmanlı kültüründen izler görebileceğiniz bir şehir. Ulucami, Yeşil Türbe, Lale Şahin Medresesi, Bursa Erkek Lisesi'ni örnek verebiliriz. Ancak bunlardan en dikkat çekeni Uludağ'ın eteklerindeki Bursa'ya hakim noktada bulunan Hünkar Köşkü... Sultan Abdülmecid tarafından 1859'da yaptırılan bu av köşkü, Abdülmecid dışında, Abdülaziz ve Sultan V. Mehmet Reşad tarafından da kullanıldı. Bursa ziyaretleri sırasında Atatürk'ü de ağırlayan köşk, günümüzde Atatürk Köşkü ve Cumhuriyet Köşkü olarak da anılıyor. Fransız ampir üslubunda iki katlı zarif bir yapıya sahip olan Hünkar Köşkü'nün bahçesinde, cephesi Kütahya çinileriyle kaplanmış Bursa'nın en güzel sularından sayılan 'gümüş suyu'nun aktığı bir çeşme bulunuyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin kuzeyindeki Tophane Parkı içindeki tarihi Bursa Saat Kulesi de şehirde dikkat çeken tarihi eserlerden. Osmanlı devrinde Ramazan ayı iftar vaktini bildiren topun atıldığı yerde bulunması nedeniyle Tophane diye de anılıyor. Kule, Sultan II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 30'uncu yıldönümü şerefine yaptırıldı. Altı katlı saat kulesi, 25 metre yüksekliğinde ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce yangın gözetleme amacıyla da kullanılıyor.

Kadınlar bölümü kullanılıyor

ŞİFALI olduğu söylenen suları ve hamamlarıyla gözde kentlerden biri Bursa. Hamamların bugün en fazla olduğu yerlerden biri de Bursa... Mahkeme, Çekirge, Ördekli ise bunlardan birkaçı.1421 yılında Çandarlı İbrahim Paşa tarafından yaptırılarak şehre kazandırılan Mahkeme Hamamı, metruk bir haldeyken Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi. Geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Mahkeme Hamamı, 900 metrekare alana sahip.16 kubbeli olan ve altı asır tarihe şahitlik eden duvarları sıvalardan arındırılan çifte hamamın kadınlar kısmı orijinal kimliğine kavuşurken, erkekler bölümü ise artık kültür merkezi olarak hizmet veriyor. Günümüze kazandırılan bir diğer hamam ise Osmanbey'deki Ördekli. Yıldırım Beyazıt döneminde inşaatına başlanan ancak yapımı 1400'lü yılların başında tamamlanabilen tarihi yapı da kültür merkezi olarak ziyaretçi ağırlıyor. Alanı bin 900 metrekare olan ve bin 400 metrekare kapalı alana sahip tarihi yapıda, biri büyük toplam beş salon bulunuyor. Hamamdaki hol ve odalar ise hat, ebru, minyatür ve tezhip gibi geleneksel el sanatlarının icra edilebileceği şekilde düzenlendi.

Üzerinde çarşı bulunan ilk köprü

IRGANDI Köprüsü, Bursa'da mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında. Gökdere üzerindeki bu tarihi eser, 1442 yılında Irgandılı Ali'nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından yaptırıldı. 1854 depreminde hasar gördü ve Kurtuluş Savaşı'nda Yunan ordusu tarafından bombalandı. Yakın bir zamanda restore edilerek günümüze kazandırılan eserin özelliği ise dünyadaki çarşılı dört köprüden ilki olması. Köprü boyunca dükkanlar sıralanıyor. Bu dükkanlardan Bursa kandilleri, Bursa bıçağının yanı sıra sedefkarlık, nakkaşlık, minyatür gibi el sanatı ürünlerinden satın alabilirsiniz.

Roma döneminden miras

BURSA termal şifalı sularıyla da ünlü. Evliya Çelebi "Velhasıl Bursa sudan ibarettir" sözü de bunu ispatlar nitelikte. Kaplıcalar denince ilk akla gelen yer ise Çekirge'deki Kervansaray Termal Oteli... 1987'de Bursa Çekirge'deki Eski Kaplıca bölgesindeki otelin binası Roma döneminden beri kullanılıyor. Bursa'nın fethinden sonra 1389'da Murat Hüdavendigar zamanında büyük bir restorasyon geçirdi. Otel açılırken ikinci bir restorasyon yapıldı. Sıcaklığı 44 derece olan termal su bikarbonat ve kalsiyum bakımından zengin.

Fatma Karaman/Star