30 / 04 / 2024

Bursa'da 80 milyon euroluk ulaşım yatırımı!

Bursa'da 80 milyon euroluk ulaşım yatırımı!

Bursa Belediyesi, 20 milyon euroluk sinyalizasyon sistemi projesine ve Doğanköy'deki Şehir Hastanesi'ne ulaşımı sağlayacak 60 milyon euroluk troleybüs projesine başlayacak.



Bursa Belediyesi tarafından 2 yeni ulaşım projesi hayata geçirilecek. 80 milyon euroluk projeler için 615 milyon liralık kaynak arayışına girildi. İşte Bursa Olay Gazetesi'nden Mustafa Özdal'ın haberi...

Ekonominin hali ortada, yatırımlar azalıyor...
Dövizin yükselişi ortada, kamu borçları katlanarak büyüyor...
Piyasının durumu ortada, reel sektör zorda...
Kuşkusuz bu olumsuz tablodan yerel yönetimlerin yatırımları da nasibini alıyor/alacak.Öyle şeyler duyuyoruz ki bazı belediyeler çivi bile çakamaz raddeye gelmişler. Ancak yüksek borca rağmen Bursa Büyükşehir Belediyesi için aynı şeyleri söyleyemeyiz.

Kuşkusuz Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, sinekten yağ çıkarırcasına harcayacağı parayı kuruşu kuruşuna hesaplıyor, kasada para yoksa yeni kaynak arayışlarına giriyor ve yeni ihalelerle kasaya girdi sağlamaya çalışıyor.Bunun yanında ulaşımda yepyeni bir finans yöntemini de hayata geçirmeye hazırlanıyor.Yap-işlet-devret veya gelir ortaklığı.Aslında bu, belediye başkanlarının başvurduğu yeni bir yöntem değil. 

Misal Nilüfer'de kebapçısından, spor salonuna; meyhanesinden, kafesine kadar, pıtrak gibi çoğalan işletmelerin neredeyse tamamı yap-işlet-devret modeliyle hayata geçiyor. Büyükşehir Belediyesi'nin ise kamu yararına olan bazı yatırımlarının finansmanı da bu yöntemle sağlandı. Ancak Bursa'daki şehir içi büyük ulaşım yatırımlarında özel sektörün de işin içine dahil edileceği, özel sektörün kazanacağı, yerel yönetimlerin ise  finansman sorununu gidereceği, bir bakıma kazan-kazan modeli olarak tanımlayacağımız söz konusu finans yöntemi için bir ilk diyebiliriz.

Başkan Aktaş, önlerinde 2 acil  ulaşım yatırım olduğunu hatırlattı. Biri BursaRay seferlerini sıklaştırıp, yolcu sayısını arttıracak 20 milyon Euroluk sinyalizasyon sistemi...

Diğeri de Doğanköy'deki Şehir Hastanesi'ne ulaşımı sağlayacak Bursaray'ın 60 milyon Euro'luk yeni hattı. Yani toplamda 80 milyon Euro, bir diğer ifadeyle dünkü kurla yaklaşık 615 milyon liralık bir kaynak gerekiyor.

İşte bu son derece yüksek bedelin karşılanması için Başkan Aktaş 2 hamle planlıyor. 

Birincisi üst satırlarda da ifade ettiğim gibi yap-işlet-devret veya gelir ortaklığı modeli...
Diğeri de Doğanköy'de yüksek maliyet gerektiren raylı sistem yerine, Bursa'da ilk olacak troleybüs tarzı bir ulaşım sisteminin hayata geçirilmesi. Böylece hem ulaşım maliyetleri azalacak, hem belediyenin kasasından para çıkmayacak, hem de kamu kaynaklarından tasarruf edilecek. Daha ne olsun? 

T2 Hattı seferleri gecikebilir 

Malum, Yalova Yolu'ndaki tramvay inşaatı bitmiş ve ipekböceğinin  İstanbul Caddesi'nde arz-ı endam etmesi gerekirdi Ultra Teknoloji ve Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan sözleşme gereği.Bakın ne demiş Ultra Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Esat Ulu, 30 Ekim 2015 tarihindeki protokol töreninde:“İstanbul'da metrobüs hatları, Yenikapı Meydanı ve son olarak da Balık Hali'ni yapan deneyimli bir firmayız. T2 Hattı'nı da kısa zamanda bitirip Bursa'ya kazandıracağız.”Peki normal şartlarda 1,5 yıl sonra bitirilmesi taahhüt edilen projenin  protokol töreninin üzerinden kaç yıl geçmiş?

Neredeyse 3 yıl!

Üstelik tramvay inşaatın ne zaman biteceği de belli değil.Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, firma yetkililerinin döviz kurunun yükselişini bahane ettiğini hatırlatarak, her türlü yasal haklarını kullanacaklarını ifade etti.İlk bakışta firmanın haklı olduğu sanılabilir.Ancak, döviz kurunun yükselişi 3-4 aylık bir gelişme.Yani firma, inşaatın ithal malzemelerini çoktan temin etmiş ve döviz kurundan etkilenmemiş olması gerekirdi.Ayrıca sözleşmeyi imzalarken dövizdeki yükselişi dikkate alması gerekmez miydi firmanın?Ve tüm bunlara rağmen Başkan Aktaş, firmanın elini rahatlatacak iyileştirmeler yaptıklarını söyledi.Sonuç: T2 Hattı gecikti, ne zaman biteceği belirsiz ve bunun tek sorumlusu da  ihaleyi alan Ultra Teknoloji'den başkası değil. 


Geri Dön