Sektörel

Bursa'da 'Akıllı ve Yeşil Şehirler' konuşuldu!

Geleceğin büyüme motorları olan şehirler, hızla büyüyen nüfuslarına daha iyi eğitim ve istihdam fırsatları sunmayı; refah düzeyini yukarı çekmeyi hedefliyor.

Geleceğin büyüme motorları olan şehirler, hızla büyüyen nüfuslarına daha iyi eğitim ve istihdam fırsatları sunmayı; refah düzeyini yukarı çekmeyi hedefliyor. Şehirlerin büyümesibu şekilde ekonomiye katkı sağlarken; diğer yandan çevre kirliliği, kaçak yapılanma, trafik, kaynakların dengesiz tüketimi gibi sorunlara neden olarak, küresel ısınmayı olumsuz etkiliyor.


Birleşmiş Milletler verilerine göre, bugün dünya nüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor. Bu oran, 2050 yılında dünya nüfusunun üçte ikisine ulaşacak. Şehirlerde yaşayan nüfus oranı ABD’de yüzde 80’lere varırken; Avrupa’da yüzde 70; Asya ve Afrika’da ise yüzde 40’lara varacak.


Tabii rakamlar bununla sınırlı değil. Yapılan araştırmalar, bugün küresel sera gazı salınımının yüzde 70’inden şehirlerin sorumlu olduğunu ortaya koyuyor. Kentsel gelişme, ekilebilir toprakların ve yeşil alanların yok olmasına yol açarken, su ve enerji kaynakları, atık yönetimi, ulaşım ağları üzerinde önemli bir baskı oluşturuyor.  Dolayısıyla kentsel dönüşüm ve modern şehirler kavramı, aynı zamanda, çevresel sürdürülebilirlik ve yeşil şehirlerin oluşmasında da kilit bir rol oynuyor.



Nabız