Kent Haberleri

Bursa'da asansörlerin yüzde 82'si sorunlu!

Bursa'da Doğanbey TOKİ konutlarındaki asansörlerin tehlikeli olduğunun resmi raporlarla ortaya çıkmasını değerlendiren Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, sorunun kent genelindeki binaların yüzde 82'sinde yaşandığını açıkladı.

Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkam İbrahim Mart, Türkiye'de yaklaşık 435 bin asansör olduğunu, yüzde 39'unun denetlendiğini, denetlenenlerden yüzde 55'inin kırmızı etikete sahip olduğunu kaydetti Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer olmak üzere 3 ilçede yaklaşık 7 bin asansör bulunduğunu belirten ibrahim Mart, bunların ancak bin 700'ünün belediyelerden ruhsatlı olduğunu, ruhsatlı asansörlerin de ancak yüzde 58'inin kontrol edilebildiğini söyledi. Kontrolleri yapılan asansörlerin yüzde 82'sinin kusurlu olduğunu belirten Mart, "Yüzde 70'i kırmızı, yüzde 12'si sarı etikete sahip. Yüzde 18'i ise kullanılabilir" dedi. 


GEVŞEKLİK VAR 


Asansörlerin büyük bölümünün ruhsatsız olmasının düşündürücü olduğunu vurgulayan Mart, şöyle dedi; "Bina ruhsatı olabilir ama yaklaşık 5 bin asansörde ruhsat yok. Bu nedenle de durumlan bilinemiyor. Denetimde bir gevşeklik var. Denetimde iki konu öne çıkıyor. Öncelikle vatandaşların talepte bulunması gerekiyor. Fakat alışkanlığımız olmadığı için bu konuda rahatlık var. 

İkincisi ise bu konu belediyelerin sorumluluğunda ve yeterince kadro olmadığından kurumlarla anlaşma yapıyorlar. Denetimleri, Makine Mühendisleri Odası ile yapıyorlar. Mesela biz, sadece Yıldırım ve Nilüfer'de yetkiliyiz. Diğer belediyelerde ise ticari kuruluşlarla çalışma eğüimi var ama onlardan da çok sonuç alınamıyor." Belediyeler sıkı kontrol etmiyor.


Belediyelerin asansör denetimleri sıkı tutmadığını belirten İbrahim Mart, "Yılda bir kere yapılan denetimi maliyet olarak görüyor. Bes katlı bina denetimi 150 liraya mal oluyor. 

Bu, fazla görülüyor. Siyasi nedenlerden dolayı bu denetimlerin çok fazla yapılmadığını düşünüyoruz'' dedi. 


Hürriyet Bursa