Bursa'da binalar tek tek yıkıldı! Ulu Cami'nin önü açıldı!
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım projesi kapsamında yıkımların etap etap sürmesinin ardından tarihi hanlar da ilerleyen zamanda caddeden görülüyor.
Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa'da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni etrafını kapsayan binalar sonrasında yeniden gün yüzüne çıkıp proje hızla sürüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca da destek verilen projede, çalışmalar kapsamında Kızılay, İşkur ve Merkez Bankası binalarının yıkımı tamamlanırken, hafriyat kaldırma çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Osmanlı’nın 4’üncü sultanı Yıldırım Beyazıt tarafından Niğbolu Zaferi’nin adağı olarak inşa edilen, İslam âleminin en yüksek mertebedeki 5’inci büyük mabedi kabul edilen 600 yıllık Ulu Cami, artık Cemal Nadir Caddesi üzerinden de görünüyor. Diğer taraftan Ulu Cami ile Tophane ve Hisar Bölgesi arasında adeta perde görevi gören binaların kalkmasıyla iki tarihi bölge arasındaki görsel bağlantı da sunuldu.
“SONRADAN YAPILMIŞ BİNALARIN KALDIRILMASIYLA TARİH ORTAYA ÇIKACAK”
Yıkımın tamamlanmasının ardından bölgede uygulanması planlanan projenin belirlenmesi için Büyükşehir Belediyesi'nce başlatılan proje yarışması hakkında süreç de devam ediyor. Yarışla ile Bursa tarihine damga vuracak bir projenin ortaya çıkmasını ümit ettiklerinden bahseden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Çarşıbaşı, tam anlamıyla bir açık hava müzesi olan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin girişidir. Bölgede 14 han, 1 bedesten, 13 açık çarşı, 7 üstü örtülü çarşı, 11 kapalı çarşı, 4 pazar alanı, 21 cami, 177 sivil mimarlık örneği yapı, 1 okul ve 3 türbe bulunuyor. Sultan külliyeleri ve Cumalıkızık ile birlikte Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almasını sağlayan bu alan, korunması ve gelecek nesillere taşınması gereken evrensel bir miras. Proje kapsamında, Cemal Nadir Caddesi üzerinde ve Zafer Plaza’dan başlayıp Ulucami’ye kadar uzayan bölgede yer alan ‘sonradan yapılmış’ binaların kaldırılması ve tarihi alanın açığa çıkması sağlanacak. Bu sayede hem şehrimize bir meydan kazandırılacak hem de tarihi kimliğimiz gün yüzüne çıkarılacak. Tarihi doku, şehir ile bütünleşecek” açıklamasında bulundu.