Kentsel Dönüşüm

Bursa'da dönüşümün ilk adres: Altıparmak ve Merinos!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Elazığ depreminin ders olarak alınması gerektiğini anlatarak, artık bu konunun üzerinde daha fazla durulmasının önemli olduğunu kaydetti. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’da deprem hakkında gerçekleşen çalışmalarla ilgili konuştu. Hürriyet'te yer alan habere göre; bölgede 21 yıl önceki Gölcük-Adapazarı Depremi’ni yakından yaşadığını hatırlatan Aktaş, ülke ve bölgede böyle bir tehdidin oluştuğunu belirtti.

HERKES TESTİNİ YAPTIRSIN

Elazığ Depremi değerlendirildiğinde yıkılan veya hasarlı binaların 1999 öncesi yapılarda oluştuğundan bahseden Aktaş, bu tarihten sonra yapılan binalarda çizik dahi olmadığını ifade etti. Bursa olarak depo stoku bulup, çıkarmanın gerekliliğinden bahseden Aktaş, “Bununla ilgili olarak yakında başlayacak bir çalışmamız var. Büyükşehir belediyesi olarak ilçe belediyelerimiz dönüşümle alakalı çalışma yapacaklar ama benim buradan vatandaşa çağrım olacak. Herkes kendi evinden mesuldür, sorumludur. Bu manada herkesin kendi testlerini yaptırması veya bu noktada bize müracaat etmesi ve bu anlamda çıkan karneye göre bir yol haritasını kendilerine belirlemeleri gerekiyor. O yüzden daha seri hareket etmemiz lazım. Depo stokumuzu bu manada daha da rahatlatmamız lazım” açıklamasında bulundu. 

UYGUN YAPILAR

Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, 1999 Depremi'nin ardından yüksek yapılarda dahi hiçbir sıkıntının olacağına inanmadığını söyleyerek, zemin germeleri, geoteknik kuralları, radyan temel uygulamaları, forekazık uygulamalarının uygun yapıldığını sözlerine ekledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM, RANTSAL DÖNÜŞÜM OLARAK ALGILANDI

‘Ben 40 yıllık binamı vereyim, aynı metrekaredeki sıfır bir binayı alayım’ anlayışı ile dönüşümün başarılı olamayacağından bahseden Aktaş, “Bugüne kadar hep bunu yapmaya çalıştık. Herkes kentsel dönüşümü bir rantsal dönüşüm olarak algıladı. Ondan sonra 3-4 katlı binaları yıkıp, 13-14 katlı binaları yaparak; şehrin trafiğini, ulaşımını ve sosyal hayatını olumsuz etkiledik. Bir musibet, bin nasihatten hayırlıdır. İnşallah çok seri hareket ederiz diye temenni ediyorum” dedi.

ARAZİ FAKİRİYİZ, REZERV ALANI LAZIM

Bursa olarak buradaki en büyük temennilerinin desteklenmeleri olduğundan bahseden Aktaş, “Bize, rezerv alanı, tahsil edilmesi ve verilmesi gerekiyor. Çünkü biz arazi fakiriyiz. Güneyimiz Uludağ, kuzeyimiz ova, bu hat üzerine sıralanmış bir şehir Bursa... Eğer kentsel dönüşümü kat artışı olarak temin etmeye çalışırsanız, şehri kilitliyorsunuz. Bizim yayılmamız lazım. O yüzden bize depo konut alanları, rezerv arsa alanı lazım. İstediğim yerler var. Onları almaya çalışıyorum. Aldığım zaman da kamuoyu ile paylaşacağım” açıklamasında bulundu. 

APARTMAN HAYATININ İLK YAŞANDIĞI YERLERİ İŞARET ETTİ

Bahsettiği rezerv alanlarının kent merkezine yakın yerler olduğundan bahseden Aktaş, buraların kamuya, Milli Emlak’a ve farklı kurumlara ait olduğunu kaydetti. Bursa’da dönüşümün öncelikli olarak apartman hayatının ilk yaşandığı yerlerden başlaması gerektiğini anlatan Aktaş, “Merinos altını boşaltacağım. Bizim en sıkıntılı bölgemiz ve Bursa’da ilk apartman hayatının olduğu Altıparmak Bölgesi… Bu iki bölgenin kesinlikle boşalması gerekiyor. O binalar 45 yıllık ve ekonomik ömrünü tamamladılar. Binalar yorgun ve deprem de gördüler” şeklinde konuştu. 

BİLİNÇ VE KÜLTÜR MESELESİ

Depremin bir bilinç ve kültür meselesi olduğundan bahseden Aktaş, Elazığ’da meydana gelen son olayın bir ders olarak kabul edilmesi ve bu zaman sonrasında çok daha fazla bu konunun konuşulması gerektiğini söyledi.