Bursa'da inşaat sektörü hızlandı!
Bursalı sanayicilere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sağladığı yatırım teşvikleri kapsamında 2020'de 210, 2021’in 7 aylık döneminde 144 komple yeni yatırım belgesi verildi. Bu durumda ayrı bir iş hacmi oluşurken, inşaatlar da hız kazandı.
Son aylarda inşaat sektörünün maliyet yükselişleri, hammadde sıkıntısı gibi sebeplerle içine düştüğü darboğazdan gündemde olsa da kriz daha çok konut sektöründe yaşanıyor gibi. Dünya Gazetesi'nden Esra Özarfat'ın haberine göre; özellikle Bursa gibi sanayi şehirlerinde endüstriyel yapıların inşaatları hızlanıyor.
Örneğin Bursalı sanayicilere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sağladığı yatırım teşvikleri kapsamında 2020'de 210, 2021’in 7 aylık döneminde 144 komple yeni yatırım belgesi verildi. Yeni tesislerin kurulması anlamını taşıyan bu verinin yanı sıra çok sayıda sanayi kuruluşu da tesislerini yeniliyor. Bu durum da ayrı bir iş hacminin oluşmasını sağlıyor. Kovid-19 salgınının yoğun yaşandığı 2020 ile 2021’in ilk aylarında inşaatlarda meydana gelen yavaşlama ile biriken talep ve yeni projeler bu senenin ikinci yarısından itibaren endüstriyel inşaatçılarda yoğunluk yarattı. Yükselen maliyetlerin sektörü çok etkilediği görülmüyor. Sanayiciler yatırımları bitirip bir an önce üretime döndürmek istiyor. Bursa’da gerek alt gerekse üst yapısında süren yatırımlarla en fazla hareketlilik TEKNOSAB’da yaşanıyor. Endüstriyel inşaat alanında üretimde bulunan neredeyse her firmanın bu bölgede bir faaliyeti mevcut.
“Herkes yatırımını hızlıca tamamlamak istiyor”
Oytaş Yıldız İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldız, hem yeni tesis hem de güçlendirme projelerinde yoğun bir taleple karşı karşıya oldukalrını vurguladı. Yıldız, “Konutlar kadar sanayilerin, okulların, hastanelerin depreme dayanıklılığı çok önemli. Mühendislik temelli güçlendirme önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek. Yeni tesis inşası işlerimiz de çok yoğun. Ayrıca depolama ve antrepo yatırımları da var. Hepsine yetişmeye çalışıyoruz. TEKNOSAB’da birinci bölgede altyapı tamamlandı. Biz de yer aldık. Bazı tesislerin inşasına başladık. İnşaat sektöründeki maliyet artışları konut inşaatlarını etkiledi ama endüstriyel yapıları etkilemedi. Herkes yatırımını hızlıca tamamlamak istiyor. Pandemiyi endüstriyel inşaat sektörü sıkıntı yaşanmadan geçirdik. İşler devam etti. Artan maliyetlerden dolayı maliyet artı kar ile anlaşıyoruz” diye konuştu.
Biriken işler yeni alınan projelerle birleşti
Elit Prefabrike Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Tuncer, 2 senedir sanayi yatırımlarının yavaşladığını, şu anda da bu açığın kapatıldığını belirtti. Her sene Bursa ve çevresinde ortalama 650-700 bin metrekare fabrika yapıldığına dikakt çeken Tuncer, “Yani her yıl bir TOFAŞ yapılıyor Bursa’ya. Ancak geçmiş iki yılda bu hız yakalanamadı. Salgın döneminde bekleyen sanayi yatırımı arttı ve bir yoğunluk oluştu. Biz bu yılın başıyla birlikte almaya başladığımız işleri üretmek için pozisyon aldık fakat üretemedik. Belediyelerin sınırlı çalışması nedeniyle ruhsat almalar çok gecikti, son bir buçuk aydır yapı denetim sitesindeki sıkıntı nedeniyle yine ruhsat alınamadı, sonuçta prefabrike yapı üreticileri ilk 6 ayda 20-25 bin metrekare yapı üretebilecekken 10 binde kaldık. Bu biriken işler bugün alınan işlerin üzerine geldi. Aslında iş yapamamadan, prosedürden, ruhsat alamamadan kaynaklanan bekleyen işler birikti, yenisi arkasına geldiği için ‘prefabrikte 8-10 ay süre veriliyor’ denmesinin sebebi bu. Yoksa anormal bir artıştan kaynaklı değil. İkinci konu da Bursa’da hızlı nüfus artışı ev, okul, hastane, otel gibi pek çok yapının da aynı hızda artması anlamına geliyor. Öte yandan üretim hacmi, ihracatı artan işletmelerin yenileme, modernizasyon yatırımları da hız kazandı” açıklamasında bulundu.
20 milyon metrekarelik sanayi yapılanması
Bursa’da çeşitli bölgelerde toplamda 20 milyon metrekare büyüklüğünde yeni bir sanayi yapılanması olduğunun altını çizen Panula İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Yalçınbayır, şunları kaydetti.
“Biz de yönümüzü sanayi inşaatına çevirdik. Toplamda 150 bin metrekare sanayi inşaatı yapıyoruz. Hedefimiz 3 yıl içinde 500-600 bin metrekareye çıkmak. Bursalı yatırımcıların yatırım iştahı yüksek. Yüksek sanayi arsaları da sanayicileri zorluyor. Bu nedenle daha uygun arazilerde yatırım yapılıyor. Ayrıca pandemi nedeniyle Türkiye’ye yaşanan kayış önümüzdeki süreçte Bursa ve Marmara’yı ciddi olumlu etkileyecek.”
Bütün sektörlerde yatırım yoğunluğu olduğuna vurgu yapan Abdullah Burkay İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Burkay da, özellikle tekstilin hammaddesinin üretimi alanında yatırımların yoğunlaştığını dile getirdi. Şu anda faaliyeti devam eden çeşitli sektörlerden toplam 200 bin metrekare inşaat projesi yürüttüklerine de dikkat çekti. TEKNOSAB’da başlayan yatırımların Bursa’ya ivme kazandırdığının da altını çizen Burkay, bu trendin süreceğini söyledi.
“Aşırı fiyat artışlarından etkilendik”
Taahhüde yönelik iş yaptıkları için maliyetlerdeki yükselişlerden etkilendiklerini aktaran Sinta A.Ş. Muhasebe ve Finansman Müdürü Mehmet Yediler, demir çelik ürünlerindeki aşırı fiyat yükselişlerinden etkilendiklerini, maliyetleri mümkün olduğunca kontrol altında tutmaya çalışarak hareket ettiklerini belirtti. Yediler, “İşletmeler kriz dönemlerinde yatırımlarını tamamlayarak krizden çıkılan dönemde hazır olmak istiyorlar. Bugün yaşanan yoğunluğu buna bağlıyorum. Pek çok sanayi bölgesinde yatırım yapan sanayici var şu anda. Prefabrike alanında 25’e yakın, inşaatta da 10’a yakın proje devam ediyor. İnsanlar bir an önce yatırımlarını tamamlayıp, faaliyete geçirme telaşında” şeklinde konuştu.
İnşaat firmalarının satışları yüzde 325 yükseldi!