Bursa'da kaderine terk edilmiş inşaatlar!
Bursa’da, inşaatına 20 yıl önce başlanan devasa binalar, hukuki sorunlar ya da ticari kaygılar sebebiyle adeta çürümeye terk edildi. Stadyum Caddesi’nde Tower Plaza, Nilüfer’de Emniyet Müdürlüğü binası, Çelik Palas ek binası..
Bursa’da, inşaatına 20 yıl önce başlanan devasa binalar, hukuki sorunlar ya da ticari kaygılar sebebiyle adeta çürümeye terk edildi. Stadyum Caddesi’nde Tower Plaza, Nilüfer’de Emniyet Müdürlüğü binası, Çelik Palas ek binası, Fomara’da Alman Hastanesi binası kaderine terk edilen yapılardan sadece birkaçı.
Bursa’da inşaat aşamasında gerekli fizibilite çalışmaları yapılmayan milyonluk yatırımlar adeta yıkılacağı günü bekliyor. Gerek kamu gerekse özel teşebbüs tarafından inşaatına başlanan hatta tamamlanan binalar ruhsat sorunları veya yeterli gelmemesi sebebiyle hizmete açılamıyor.
Göktuğ Şirketler Grubu tarafından Atatürk Stadyumu’nun karşısındaki 38 bin metrekare alan üzerine 1990 yılında yapımına başlanan Tower Plaza, şehrin en eski yapılarından birisi. Yaşam Merkezi şeklinde hazırlanan binada, Büyükşehir ve Osmangazi Belediye meclislerinin imar planlarında yaptıkları değişiklikleri akademik odaların mahkemeye taşıması üzerine kullanılamaz hale geldi. Binaya 20 kat ruhsat verildi, 1995 yılında plan değişiklikleri planlama esaslarına aykırı bulundu ancak inşaat devam etti. 1998 yılında binaya 20 kat artı 4 kat yapım izni içeren tadilat ve yineleme ruhsatı verildi. Meslek odaları tekrar İdare Mahkemesi’ne dava açtı ve bina kaçak katlar nedeniyle mühürlendi. Kullanılmaz halde çürümeye terk edilen bina, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nin açılmasıyla yeniden gündeme geldi. 2009 yılında binanın 300 kişinin konaklayacağı otel ve alışveriş merkezi şeklinde düzenlenmesi düşünüldü. Plazanın ara terasında proje dışı yapılan çelik konstrüksiyon çatısı yıkıldı. Ancak binanın yeniden açılmasına izin verilmedi. 8 katlı ve 688 yatak kapasiteli otelde, 18 suit, 4 kral dairesi ve 600 kişilik toplantı salonları planlanmıştı. Devasa bina, şehrin göbeğinde çürümeye terk edildi.
ÇELİK PALAS OTEL EK BİNASI ÇÜRÜYOR
Şehrin en eski yapılarından Çelik Palas Oteli’nin ek binası da hayalet yapı olarak duruyor. Atatürk’ün talimatıyla 1935 yılında kurulan Çelik Palas’ın arkasında 95 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen ek otel binası, yıllardır bitirilmeyi bekliyor. 1989 yılında Emekli Sandığı’nca inşaatına başlanan ancak ödenek yetersizliği nedeniyle yarım kalan binanın tamamlanması için 32 milyon dolar gerekiyor. Binanın, 2011 yılında yap-işlet-devret modeliyle Arap Regina Termal Otelcilik Turizm AŞ tarafından tamamlanması düşünüldü ancak bu da sonuçsuz kaldı. Kullanılmaması nedeniyle çürümeye başlayan binanın akıbetinin ne olacağı merak konusu.
EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI YARIM KALDI
Şehrin farklı noktalarında hizmet veren polis birimlerini bir araya toplamayı amaçlayan Emniyet Müdürlüğü binası da kaderine terk edilen binalardan birisi. Nilüfer ilçesi Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinde 2001 yılında temeli atılan bina, ödenek yetersizliği nedeniyle bitirilemedi. 2005 yılında yeniden inşaatına başlandı ancak bu kez ihaleyi alan firma iflas etti. Binanın yeniden ihale edilerek tamamlanması bekleniyor.
ALMAN HASTANESİ BİNASI
Fomara Caddesi üzerindeki Alman Hastanesi inşaatı da yarım kalan projelerden. Belediye hizmet binası olarak düşünülen bölge, Universal Grup tarafından belediyeden kiralandı. Alman Hastanesi olarak yapılan bina, Universal Grup mali sıkıntıya girince bitirilemedi. Bu arada, grubun bir kısmı yabancılara satıldı. Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler gerçekleştiren şirketin, binayı bu yıl içinde hastane olarak hizmete açması bekleniyor.
Zaman