22 / 12 / 2024

Bursa'da kentsel dönüşüm nasıl olmalı?

Bursa'da kentsel dönüşüm nasıl olmalı?

Kentsel Dönüşüm'e en çok ihtiyaç duyan şehirlerin başında gelen Bursa'da kentsel dönüşümün nasıl olması gerektiğini sektörün duayen isimleri açıkladı. İşte o açıklamalar...



Konut ve Yapı Gazetesi, Kentsel Dönüşüm'e en çok ihtiyaç duyan şehirlerin başında gelen Bursa'da kentsel dönüşümün nasıl olması gerektiğini sektörün duayen isimleriyle konuştu. 


ALİ TUĞCU: BTSO İNŞAAT KOMİSYONU BAŞKANI


"Özel sektör olmadan kentsel dönüşüm olması mümkün değildir. Kat maliki, yerel yönetimler de işin içinde olmalı. Birlikte ortak akıl oluşturulmalı ve tüm paydaşların bir arada olmasıyla kentsel dönüşüm yapılmalı. Sadece bina yıkıp yapmak yeterli değil. Bu işe komple bakmalıyız, sosyal bir dönüşümü de uygulamalıyız. Belediyenin 0,50 emsal artışı sektöre ve Kentsel Dönüşüme ivme kazandırdı. Bundan sonra daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyorum. Nitelikli binalar demek, nitelikli yaşamlar demek. Nitelikli yaşamlar demek nitelikli insanlar ve nitelikli Bursa demek." 


MECİT ÖZKELEBEK: AKROPOL İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI 


"Kentsel Dönüşüm Bursa'da istenilen hızda ilerlemiyor. Vatandaş bu konuda çok bilinçsiz. Yeri geliyor 90 m2 dairesine 150 m2 istiyor. Bu mümkün değil. Halbuki vatandaş bir tabutluk içinde oturduğunu fark etse bir an önce kentsel dönüşüme tamam diyecek ama bu bilinç daha vatandaşlarda oluşmuş değil. Devlet mutlaka bu işin içine girmeli. Bursa'daki kentsel dönüşümler müteahhitlerin kişisel çabalarıyla yürüyor. Devletin merkezi rol üstlenmesi lazım. Devlet ve kamuimar, finans ve bilinç konusunda konuya müdahil olmalı. Diğer türlü lokal yerlerde kentsel dönüşüm yapılır sadece. "



ZAFER MİLLİ: MAROF YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI 


"Vatandaşların barmma merkezinden yaşam merkezine geçmesi lazım artık. Bu da ancak kentsel dönüşüm ile olabilir. Kentsel dönüşümde bir çok paydaş var ama bana göre en önemlisi halk. Halkın dilek ve temennileri masaya yatırılmadan halkı göz ardı ederek sağlıklı bir kentsel dönüşümden bahsetmemiz mümkün değildir. Öncelikle vatandaşın ihtiyacı belirlenmeli daha sonra da master planlar hazırlanıp projelere başlamalı ve projelerde vatandaşın hem maddi hem de yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak onları mağdur etmemeli. Bizler yeter ki sinerjiler oluşturalım teknik detaylar daha sonraki aşamalarda bir şekilde çözülür."

 


AHMET TAHTALI: TAHTALI GRUP GENEL MÜDÜRÜ


"Kentsel dönüşüme önce insan olarak bakmalıyız. Herkes elinin taşın altına koyarak insan odaklı dönüşüm yapmalıyız. Deprem kuşağında yaşıyoruz o sebeple buraya insan noktasından bakıp çözüm aramalıyız sadece maddi olarak bakamayız. Kentsel Dönüşüm, sadece güvenli binalar değil yaşam alanları da üretmemiz gereken bir dönüşümdür. Sosyal donatısı olan, çevreci, yeşil binalarla donatılmış yaşanılabilir yerler  yaratmak istiyoruz. Sadece sağlam  bina üretme olarak konuya bakmamak  lazım. Kentsel Dönüşümün sağlıklı bir şekilde yapılması için bizlerin tek başı na olması yetmez. Kamu ve belediyeler bu işin içinde olmadan özel sektörler  tek başına yeterli olmaz. Buradan hare ketle Kentsel Dönüşümün gerçekliliğini  ve gerekliliğini anlatmalı, vatandaşları insanlara bilinçlendirmeliyiz."

 

NURCAN ÖZDEMİR: EPSA YALITIM YÖNETİM KURULU BAŞKANI 


"Son 2-3 yıldır kentsel dönüşüm hep gündemde ve dolayısıyla artık bu vatandaşlarm bilincine yerleşmiş durumda. Bence vatandaşlar hazır. Geriye özel sektör ve devletin işi hızlandırması kalıyor. Kentsel Dönüşüm yaparken dikkat edilmesi ve göz ardı edilmemesi gereken çok önemli konular var. Enerji verimliliği, otopark, yeşil alanlarve sosyal donatılar kesinlikle es geçilmemeli. Hızlıca adım atılması lazım artık olabilecek bir deprem ihtimali sonrasmda insanlarınzarar görmemesinden önce bunu başarmalıyız. İnsanın yaşadığı ev güzelse orada mutluysa bu onun hayatına ve iş hayatma da yansıyacaktır. İşte o zaman daha başarüı bireyler, her zaman konuştuğumuz Arge ve İnovasyon gibi konularda daha yetişmiş kişiler olacaktır."

 

MUSTAFA ALTIN: ALTIN İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI 


"Kentsel dönüşüm konusunda yasa çıktığında hepimiz umutlanmıştık. Ama sonradan paydaşların bir konsensüs sağlayamamasmdan ötürü biraz durakladı. Kentsel dönüşümde 3 saç ayağı vardır. Belediyeler, halk ve müteahhitler. Devlet müteaahit ve halk arasında bir konsensüs sağlanmalı ve burada sorunu olan hususlar giderilmeli. Bu yapılırsa Bursa'daki kentsel dönüşüm hızla devam edecektir diye düşünüyorum. Bursa'nın kentsel dönüşümde geri kalmasındaki bir başka sorun da emsal sorunuydu. Yakın zamandaki çıkan 0,50 emsal kararı ile sorun kısmen çözüldü ama yine eksiklikler var. "


Konut ve Yapı


Geri Dön