Kentsel Dönüşüm

Bursa'da kentsel dönüşüm önce zihinlerde yapılıyor!

Bursa Hakimiyet Gazetesi'nin köşe yazarı Ersel Peker bugünkü yazısında Mustafa Dündar'ın kentsel dönüşüm çalışmalarını konu aldı. İşe o yazı...

Kentsel dönüşümü kentimizde en fazla telaffuz eden belediyelerin başında hiç şüphe yok ki Osmangazi Belediyesi gelmektedir.


Bu kanıya nasıl vardığımı bir cümleyle ifade edeyim… 2015 yılında hız verdiği kentsel dönüşüm çalışmalarına, 2016 yılında yeni projeler ilave ederek sadece Osmangazi’nin değil kentin çehresini değiştirmekte kararlı olduğuna sık sık tanık olduğumuz içindir.


2016 yılını “Kentsel dönüşüm yılı” ilan eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’la yepyeni bir şehrin doğuşuna tanıklık etmek üzere dün Soğanlı Kentsel Dönüşüm çalışmalarını incelemek üzere şantiyedeydik gazeteciler olarak.


Başkan Dündar, örnek daire ile inşaat alanını gezdirirken de bir yandan anlatıyordu:

“Amacımız mutlu insanlarıyla, huzurlu bir şehir oluşturmak. Bunun için de modern yaşamın imkanlarını bir araya getiren yediden 70’e tüm sakinlerine huzur ve kaliteli yaşam vadeden Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi tamamlandığında bir kentin yeniden doğuşuna tanık olacaksınız” diyordu.


Başkan, bu çok iddialı sözleri aktarırken de şu ayrıntıya dikkati çekiyordu. Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapımı süren 2 bin 100 konutun yüzde 40’ı belediyeye ait olan alan rezerv alanı olarak planlanmış.


Diğer kalan kesim ise müteahhit firmalarca yapılacak alan. Öncelikle deprem riski taşıdığı için kentsel dönüşüm yapılacak mahallelerde yaşayan vatandaşlarla uzlaşı sağlanmak suretiyle burada hak sahibi olmaları sağlanacak. Dolayısıyla boşalan bu mahallelerde ise hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm kapsamında konutlar yapılacak. Böylece domino etkisi gibi sistemin tekrarlanmak suretiyle daha hızlı ve riskli bölgelere öncelik verilerek kentsel dönüşüm gerçekleştirilmiş olacak. Şahsen beni de kentsel dönüşümden evi yıkılıp yenisi yapılıncaya kadar vatandaşın nerede nasıl barındırılacağıydı düşündüren. Anlaşılan o ki, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bu çalışmayla kentsel dönüşümü önce insanların zihinlerinde yapmayı hedeflemiş.


Yüzde 80’i yeşil alan oluyor

Bursa’nın dönüşümüne öncülük edecek olan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi vatandaş için de model olacağından izlenen strateji gezip gördüğümüz kadarıyla dikkat çekici.

Kentsel dönüşüm bölgesini çevreleyen 70 metrelik bulvar, otoparkları, sosyal donatı alanlarıyla kaliteli yaşam vadeden Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi’ni kapsayan alanın yüzde 80’inin yeşil alan olarak ayrılmış olması önemlidir.


Jeotermal su TBMM gündeminde



CHP Milletvekili Erkan Aydın, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na verdiği soru önergesiyle Orhaneli Devlet Hastanesi’nin jeotermal sağlık turizmine açılarak, çekim merkezine dönüştürülmesini istemiş.

Aslında Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu’nun seçim sürecinde ilçeye gelen Bakan Müezzinoğlu’na konuya ilişkin detaylı bir sunum yaptığını anımsıyorum.

Demek ki gelişme yaşanmamış olacak ki, Erkan Aydın da soru önergesiyle konuyu TBMM’ye taşımak istemiş.


Hemşeri derneklerinin amacı bu değil midir?


Kentimizde çok sayıda hemşeri derneğine rastlamak mümkün.Hatta sayılarının binin üzerinde olduğu ifade ediliyor. Kimileri tabeladan ibaret olsa da kimilerinin de amacına uygun pek çok sosyal projeye katkı koyduğunu görüyoruz.


Önceki gün Orhangazi’de bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Hamsi ve Yöresel Ürünler Festivali’nde 26 ayrı ilin yöresel ürünlerinin stantlarda sergilenmiş olması, nerede olursanız olun kültürünüzü yaşamanıza ve de yaşatmanıza engel olmadığını gösteriyor.


Bursa Hakimiyet/Ersel Peker


Bursa Hakimiyet köşe yazarı Serkan İnceoğlu şöyle ele aldı;


Türkiye’nin önlem almak yerine, konuşma alışkanlığı, Bursa’da ‘kentsel dönüşüm’ politikası ve çalışmalarıyla kırılmış oluyor. Dün… Soğanlı’da başlatılan uygulamayı, önce sahada görerek ve ardından masa başında, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’dan dinledik.


Türkiye’nin büyük ilçesinde olduğumuzu, Aşık Veysel’in “Uzun ince yoldayım” dizeleriyle bir an hatırlasak da, gördüklerimiz ve duyduklarımızla tarih yazılıyor. Riskli alandan tasfiyeyi önemseyen çok etaplı projeyle 2 bini aşkın güvenli konut öngörülürken, ilk kapsamdaki konutlar yükseliyor. Kapalı otopark kapasitesinin 3 bin 800 olması, önemli unsur olarak dikkati çekiyor. Dev ekrandan, tüm etapların bitmiş durumu similasyonla gösterilirken, yanındaki yeni bulvarıyla da, Nilüfer’deki Fatih Sultan Mehmet Bulvarı gibi, cazibe bölgesi görüyorduk. Günlük ve modern kent hayatının bütün unsurlarına yer verilen Soğanlı Kentsel Dönüşümü, kentin hedefine güç veren, yeni projeler için güven veren proje olarak yorumlanıyor. Dündar, kaçak yapılaşmanın yaygınlığı ve hacmi nedeniyle kentsel dönüşümlerin hem zaman hem finansman gerektirdiğini vurguluyor. Projeler gerçekleştikçe… Yeni uygulamaların önü açılacak. Osmangazi’de yeniden doğuşun canlandırmasını izlerken, fiziken uygulamaya geçildiğini de, sahada görüyorduk.

Büyükşehir’den ‘yeni’ cadde hamlesi

Büyükşehir Belediyesi, kentin en merkezindeki İnönü Caddesi’ni, Demirtaş yolu üzerinden, önce Küçükbalıklı’ya, sonra İstanbul yoluna bağlayacak yol iyileştirmesi yapılıyor.Bu arada, Mudanya yolunu İstanbul yoluna bağlayacak Çelebi Mehmet Bulvarı’nın devamı için de, İstanbul yolu Gökdere arasındaki güzergah için de çalışmalar devam ediyor. Merkezi yol çalışmaları, soluk aldıracak.

Mühendislerde ‘seçim’ süreci

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nde 5 dönemdir başkanlığı yürüten Serkan Durmuş, yeni kongrenin ardından, görevini Lale Yıldız’a bıraktı.Yıldız, mesleki konuların yanı sıra, ‘güvenilir gıda tüketimi’ için de, kamusal bir sorumluluğu yerine getireceklerini söylüyor.


Nilüfer’de karar çıktı, gözler hükümette



Nilüfer Belediye Meclisi, daha önce var olan ilkokulun kapatıldığı Ertuğrul’da, yeni devlet okulunun açılabilmesi için oybirliğiyle imar değişikliği kararı aldı.


Mahalle Komitesi’nin çalışmaları ve kampanyası sonuç verirken, şimdi gözler, projenin yapılabilmesi için merkezi yönetime çevrildi.


Serkan İnceoğlu/ Hakimiyet Gazetesi


Busa Kent Gazetesi'nden Erdal Şahan konuyu şöyle ele aldı;


Dündar, Erdoğan'ın istediğini yapıyor! Dün Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın Soğanlı Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm süreci ile alakalı projeyi yerinde incelemek üzere Basın Müdürü Gülşah Cebelli Öncel Hanımefendinin daveti üzerine yola koyulduk. 


Bursa yerel medyası ve Bursa'daki ulusal medya ajanslarının hemen hemen hepsi orada idi. Bu bir kere Bursa medyasının projeyi önemsediğinin bir kanıtıydı.. 


Kentsel dönüşüm süreci başladığından beri, en çok nefret ettiğim somlar arasında yer alan bir konu haline gelmişti.. İnanır mısınız?.. Yolda seyir halindeyken otomobilli bir araç sahibi aracını hemen bir kenara park ederek yakama yapışır gibi şu soruyu soruyordu? 


"Erdal Bey, kentsel dönüşüm sizce olacak mı?" Samimiyetimle söylüyorum; bu soruyu soranları kendi iç dünyamda düşman gibi görüyordum çünkü cevabını bilmiyordum veya neler olacağını kestiremiyordum.. 


Hatırlayınız bundan sanıyorum iki üç sene evvelinde. Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık döneminde. Bursa'da Yıldırım ilçesine gelmiş ve orada Özgen Keskin döneminde planlanan binaların on katlı olduğunu görünce siyaset dilinde en ağır ifadeleri kullanmıştı.. 


Hele bir de edebiyat fakültesi mezunu, şair ruhlu bir insanın bir belediye başkanının; Bursa'nm silüetinin nasıl olması gerektiğini bizden çok daha iyi bilmesi gere lirken binaların on katlı olmasını planlamıştı!.. 


Osmanlı'ya başkentlik yapmış, tarih kokan bir kentin Selçuklu mimari yapısına uygun bir şekilde yapılmasının gerektiğini Bursa'da yaşayan bir insana anlatıyordu Recep Tayyip Erdoğan.. 


Açıkçası Doğanbey'de bu konuda düşüncelerimizi daha da perçinleştirmiş neredeyse umudumuzu kaybeder hale gelmiştik.. 


Ev satışlarının yasaklanması, evlerine çivi bile çakamayanlar. inşaat sektörüne bağlı muhtemelen en az iki yüz firma vardır bu firmaların küçük ve orta ölçekli firmalar dükkanlarını kapatmış, bazıları ise bulunduğu mahalleyi terk etmek zorunda kalmışlardı.. 


Yazık olmuştu esnaflarımıza; gariban bir mahallede, mahallenin tam ortasında tahtacılarımız vardı. Çeşitli meyve ve sebze satan insanlar gibiydi küçük ve orta ölçekli firmalar.. 


Tablacıların bir mahalleye ekonomik olarak hangi katkılarının olabileceğinin cevabını ilk duyduğumda çok şaşırmıştım.. 


Efendim mahallenizin tam orta yerlerindeki şu tablacılara dokunmayınız, neden mi? Çünkü onlann orada bulunmaları etrafa hareketlilik getirir, hareketlilikten bir piyasa oluşur ve o piyasadan da esnaflaıımız pay alır hayat böyle devam ederdi hem birde nostaljik tarafı da vardı. 


Osmanlı döneminde bahsettiğimiz tablacıların, pazarlarda sattığı ürünler arasında yanşma yapılır, en iyi ürün satan pazarcılarımız ödüllendirildi falan feşmekan.. Peki şimdi düşüncelerimiz değişti mi? Evet kıpırdamalar oldu hatta epeyce bir ilerledi proje fakat doğru bir şekilde!.. 


Soğanlı Mahallesi'nde binalar hızla ilerlemiş.. 


Toplam 42 hektar olan, 35 hektarı rezerv, 7 hektarı ise riskli alanlardan oluşuyor. 15 bin 95 metrekarelik alana 223 konut ve 17 ticari alan inşa edilecek. 1. etap hızla devam ederken, 10 blok halinde şekillenecek olan inşaatın yüzde 30'luk bölümü bitmiş durumda. Toplamda 4 etap olarak düşünülen projenin 3.ve 4. etabı ise bu ay içerisinde başlayacaktır. Sevgili Mehmet amca ve Zübeyde teyze 20 ay sonra evleriniz bitecek. Recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi binalar zemin artı 5 kat olarak yani toplamda evler 6 kat olarak yapılacaktır. Evlerinizle ilgili görüşmeleri yapabilir hatta pazarlık içinde kendi aile bireylerinizle istişare edip belediye yetkilileri ile masaya oturabilirsiniz. 


Özellikle evleri riskli alanda olanlar yeni yapılan yerlere taşınacaklar. Evlerin etrafında ki yoğunluk olan yani yüzde 80'lik alan yeşil alan olacak. 


3.800 araçlık otoparkı olan buda demek oluyor ki Bursa trafiğini yani yol kenarlarını rahatlatacak.Öyle demeyin bu araçların otoparkta olması belki bir kişinin yaralanmasına belki ölmesine engel olacaktır! Bu proje Bursa'da ilk örnek olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın istediği şekilde yapılıyor. 


Bir takım teknik kavramlarla ilgili çok fazla kafaları bulandırmak istemiyorum ama bu bölge kamulaştırılmış, bakanlık Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a güvenmiş ve tek yetkili olarak, 'evleri yap ve vatandaşlar ile anlaş insanları ev sahibi yap' denmiş gerisi işin aile içindeki istişare heyetine kalmış bir durumda.. 


Binalann yapısal olarak durumu graut yöntemi ile zemine çimento enjekte edilerek Japonya'daki dayanıklı binalann sağlamlığı ile aynı durumdadır.. 


Evlerin odaları 4+1.3 + 1 ihtiyaç duyulan aile bireylerinin sayısına göre yapılmış evin içine girerek ortamını da gördük ben şahsen beğendim. 

Yüce Allah evi olmayanlara ev nasip etsin diyorum. Çünkü kendi ailem ile yıllarca kiralarda kaldık her türlü sıkıntıları yaşadık. 


Fakat ev sahibi olduktan sonra da nankörlük etmemek gerekiyor. Kısacası bu bir imkan ve nasip meselesi kıymetini bilmekte fayda vardır. 


İnşaAllah ilk ev cilan aileye çay içmek üzere ziyaret etmek isterim. Umarım o kişi bu yazıyı okur ve bizi bulup davet eder bekleyip görelim vesselam.. 


Bursa Kent



Haber Bursa Hayat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Ahmet Ağlan ve yönetim kurulu üyeleri Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ı ziyaret etti. Jeoloji mühendisleri. Osmangazi Belediyesi 'nin kentsel dönüşüm konusunda çok etüt çalışmalara imza attığını belirterek, ihtiyaç duyulması halinde kendilerinin de her türlü fikir paylaşımına ve yardıma hazır olduklarını söyledi. Osmangazi Belediyesi Başkanı Mustafa Dündar'ın göreve gelmesiyle birlikte ilçe genelinde örnek bir şehircilik ve planlama sergilediğini, kentsel dönüşüm konusunda ise Türkiye'ye örnek projeleri hayata geçirdiğini ifade eden Ahmet Ağlan, "Bursa inşaat sektörünün en hızlı büyüdüğü illerin başında geliyor. 1. ve 2. derece deprem kuşağı içerisinde yer alan Bursa'da depreme dayanıklı kaliteli konutların üretilmesi büyük önem arz ediyor. Özellikle inşaat ruhsat aşamasında zemin etüd çalışmaları büyük hassasiyetle yapılmalı. Zeminin taşıma gücü. oturma, şişme, sıvılaşma ve depremsellik hakkında önemli verilerinin tamamı tespit edilmeli. Osmangazi Belediyesi'ııin kentsel dönüşüm çalışmalarında zemin iyileştirme yöntemlerini başarıyla uyguladığını biliyoruz. Soğanlı projesinde, zemininde sıvılaşma olan riskli alanlar, zemini güçlendirmek için yapılan en önemli yöntemlerden biri olan Jet Graut yöntemi ile zemine çimento enjekte edildi. Zemin ıslahı bakımından etkili sonuçlar alındı. Jeoloji mühendisleri olarak Osmangazi Belediyesi'ııin yaptığı çalışmaları yakından takip ediyoruz Kentsel dönüşüm, zemin etüdü ve zemin iyileştirme konularındaki başarılı çalışmalardan dolayı Başkanımız Mustafa Dündar'ı tebrik ediyoruz" dedi. 



Bursa Hayat