Sektörel

Bursa'da konut stoku 5 yılda eritilecek!

Bursa'daki mevcut konut sayısı ve yapısının şehrin sosyal yapısına uygun olmadığını söyleyen Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, ''Bursa'da ev yok demeyin, her yer konut yığını'' dedi.

Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, Bursa'daki mevcut konut sayısı ve yapısının şehrin sosyal yapısına uygun olmadığını söyledi.

Bursa'da Bugün Gazetesi'nde yer alan habere göre Başkan Çelebi, "Bursa 2000 yılından sonra site ve biraz daha konsept bazlı projelere hızlı geçiş sağlayan bir şehir oldu. 2000 yılında  sonra geçirdiğimiz bu 19 sene içinde ilçelerin bir çoğunda site dediğimiz lüks projeler yapılmaya başlandı. Bursa'da son 3 yıla kadar herhangi bir konut fazlalığı yoktu. Ancak son 3 yılda arz-talep eğrisi doğrultusunda üretici korkusuzca üretim yapıyordu. Ancak 2018 Haziran ayından sonra ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanma sektörü ciddi etkiledi" ifadelerini kullandı.

İnşaat sektöründeki sorunun disiplinsizliğe neden olduğunu söyleyen Çelebi, " Bursa ekonomisini ayakta tutmak, sektörü tetiklemek amacıyla şehir yönetimindeki söz sahiplerinin yer yer hataları olmuştur. Bursa'da üretilen konutların yüzde 70'i orta seviyenin üzerindeki insanlara hitap ediyor. Bu üretim furyasında dar gelirli aileler ön planda tutulmadı, tuttuğumuz bölgelerde fiyat olarak bir anda çok seviyelere  gelince işler karıştı. Aslında dar gelirli için üretilen konut, fiyatların yükselmesi ile orta seviye ve üstüne hitap eder hale geldi" dedi.

Fiyatlardaki artış hakkında konuşan Çelebi, "Arsa sahip dik duruşları, hakkından  fazla kat oranında adet  istemeleri yine arsalarının olduğundan fazla rant sağlamasını istemeleri başlıca nedenler arasında yerini alıyor. Her krizin beraberinde elbette bir süreç yaşanır ancak geldiğimiz bu noktada sektörün lokomotifleri  kendine çeki düzen vermekle yükümlüdür. Önce biz nerede hata yaptık diyeceğiz ardından yığın halini alan bu konut fazlasını tüketmeye bakacağız. Bursa'nın elindeki konut fazlalılığını eritebilmesi için 5 yıl gibi bir süreye ihtiyacı var. Bu fazlalık ortadan kalktığında da yeniden üretime başlarken dar gelirli ile üst gelirlinin ihtiyacı ve yaşayabileceği standartları göz önüne alarak hareket edilmelidir" açıklamasında bulundu.