Eğitim

Bursa'daki Fabrika-i Hümayun'un restorasyonu başladı!

Fabrika-i Hümayun'da, Büyükşehir Belediyesi ve modacı Faruk Saraç tarafından yürütülecek restorasyon çalışmaları törenle başladı

Bursa'da, sarayda kullanılacak ipekli kumaşların dokunması için 1852 yılında kurulan "Fabrika-i Hümayun"da,
Büyükşehir Belediyesi ve modacı Faruk Saraç tarafından yürütülecek restorasyon çalışmaları törenle başladı.

Faruk Saraç, törende yaptığı konuşmada, tekstil için bu kadar önemli bir binayı restore ettirerek, gelecek kuşaklara aktaracak olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadığını söyledi.

Fabrika-i Hümayun'u kendi imkanlarıyla restore ettirerek okul haline getireceğini ifade eden Saraç, şöyle devam etti:

"Meslek hayatım boyunca hiç normal bir işe girmedim. Bu benim yapımla ilgili birşey. Hani insan bir şeyi gördüğünde çok sevinir ya, bu binayı gördüğümde çocuklar gibi sevindim. Gelecek yıl meslek hayatımda 30. yılımı kutlayacağım. Burası da 30 yıldır boş duruyormuş. İnşallah nasip olursa, önümüzdeki yıl eğitim kadromuzla beraber gençlerimizi burada yetiştireceğiz.

Burası ilk fabrikamız. Kapıdan içeri girdiğinizde 1852'deki ipek tezgahları, dokuma tezgahlarını göreceksiniz. Okulumuz aynı zamanda Türkiye'deki ilk tekstil müzesi olma özelliğini de taşıyacak. Özel olarak tasarlanmış o dönemi yansıtan insan figürleriyle ipeğin hikayesini yaşatacağız." Binanın bir taşını bile değiştirmeyeceğini dile getiren Saraç, müze olarak kullanılacak ana binanın arkasındaki ek yapıların okul olarak hizmet vereceğini vurguladı.

Okulda teorik ve pratik derslerin birlikte yapılacağını anlatan Saraç, "Türkiye'de 12 milyon özürlümüz var. Hiçbir ücret talep etmeden engelli çocuklara da burada eğitim vereceğiz. Benim tek amacım bu tarihi binada insan yetiştirmek. Buraya hiçbir zaman ticari olarak bakmadım. Tarihe sahip çıkmak adına ben Bursa'ya geldim. Bana bu imkanı sağlayan herkese teşekkürler" diye konuştu.

-"TARİHİ YAPI KENDİ İŞLEVİNE TEKRAR KAVUŞACAK"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de Bursa'nın "Kent ziynetlerinden" olan Fabrika-i Hümayun'un uzun zamandır atıl durumda beklediğini belirtti.

Bursalıların kendisine sürekli bu binanın neden boş olduğunu sorduğunu anlatan Altepe, "Bu esere de artık bu dönemde el dokunuyor. Sayın Faruk Saraç'ın yürüteceği proje örnek bir çalışma. Tarihi yapı kendi işlevine tekrar kavuşacak. Bir ipekçilik eğitim merkezi ve müzesi olarak burada çalışma yapılacak" dedi.

Altepe, Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetinde olan tarihi yapının sanata ve ülkesine sahip çıkan bir iş adamı olan Faruk Saraç tarafından amacına uygun kullanılacağını bildirdi.

Belediye olarak restore ettirdikleri tarihi eserlerin, yurt dışında olduğu gibi restoran veya bar yapılmadığını, buraların kültürel amaçlı ve aslına uygun şekilde kullanıldığına dikkati çeken Altepe, şunları söyledi:

"Bursa, bir tarih kenti. Çevresinde yaklaşık 8 bin 500 yıllık yerleşim birimleri, kent merkezinde ise yaklaşık 3 bin 500 yıllık bir tarihi var. Bursa bir ipek şehri. Osmanlı sarayları ve dünya sarayları, Bursa ipeğini tercih etmişlerdir. Fabrika-i Hümayun da ipek halı ve kumaşlar için iplik üretmek amacıyla 1852'de kurulmuş. Bu fabrika milli sanayinin gelişmesi amacıyla, o günkü yönetim tarafından yaptırılmış. Cumhuriyet döneminde Tekel binası olarak kullanılan yapı, 30 yıldır boştu. Binanın bugün restorasyonu başlıyor. Bina 30 yıldır bu işte usta elleri bekliyormuş. Faruk Saraç'ı bekliyormuş. Bursa ipeğini burada tekrar yaşatacaklar. Komplekste 3 bina bulunuyor. Öndeki ana bina müze olarak kullanılacak. Diğer 2 bina da tasarım ve eğitim merkezi olarak kullanılacak. Bu çalışmayla yok olmaya yüz tutmuş Bursa ipeğinin, modayla bütünleşerek dünyaya sunulması hedefleniyor."

Konuşmaların ardından, Recep Altepe, Faruk Saraç ve Bursa Valisi Şahabettin Harput, yapıya ilk harcı koyarak restorasyon çalışmalarını başlattı.
AA