İhale

Bursa'daki maden ocağı yeniden açılıyor!

19 işçinin ölümünün yaşandığı ocak yeniden çalışmaya başlayacak

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, 10 Aralık 2009'da meydana gelen ve 19 işçinin ölümüyle sonuçlanan göçüğün yaşandığı maden ocağı işletmesinin sahibi Nurullah Ercan, madendeki işçilerle bir araya geldikten sonra, "İşçiler, işletmenin cezanın ardından çalışmaya devam etmesini istedi, biz de bu doğrultuda çalışacağız" dedi.

Ercan, maden ocağına ait yemekhanede işçilerle, basına kapalı bir toplantı yaptı. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Nurullah Ercan, işçilerin ocağın işletilmesini istemesi durumunda bu doğrultuda karar vereceğini söylediğini hatırlattı. Ercan, şöyle konuştu:

"İşletmemize devam edip etmemeye karar vermek için toplandık. Toplantıya ilgi yoğundu. Bu çocuklar işletmeyi istemiyorsa ben de istemediğimi söylemiştim. Bunu tekrar ettim. Bu tekrarın neticesi 'İşletmemizi istiyoruz. Bölgede gidecek başka yer de yok' dediler. İşçiler, işletmenin, cezanın ardından çalışmaya devam etmesini istedi, biz de bu doğrultuda çalışacağız."

Nurullah Ercan, "kısa çalışma ödeneği" ile ilgili bir soru üzerine, 2009 yılının Haziran ayında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerin sonuç raporunu gazetecilere göstererek, şunları ifade etti:

"Raporda evrak eksiklikleri belirtiliyor. Raporda, madenle ilgili tespit edilen teknik eksikliğin de yapılması zorunluluğu bulunmuyor. Ayrıca herhangi bir prim veya vergi borcumuz da yok. Bize göre 'kısa çalışma ödeneği' verilmemesi için herhangi bir neden bulunmamakta."

Ercan, kazanın ardından hiçbir işçinin tazminatını alıp işten ayrılmayı talep etmediğini ileri sürerek, kazada hayatını kaybeden işçilerin çocuklarına sahip çıkacağını da sözlerine ekledi.

Ocağın madencilik faaliyeti 6 ay süreyle durdurulmuştu.

- Dünya Gazetesi -