Kent Haberleri

Bursa'daki Muallimzade Hamamı kültür merkezi oldu!

Bursa’da restorasyon çalışmaları tamamlanan İncirli Caddesi' ndeki 5 asırlık Muallimzade Hamamı, kültür merkezi olarak hizmete girdi. Tarihi bina artık sosyal ve kültürel etkinliklerin merkezi olacak...


Bursa’da restorasyon çalışmaları tamamlanan 5 asırlık Muallimzade Hamamı, kültür merkezi olarak hizmete girdi. Tarihi bina sosyal ve kültürel etkinliklerin merkezi olacak.

 

Bursa’nın ‘tarih kenti’ kimliğinin öne çıkarılması amacıyla kentin değişik bölgelerindeki değerler yeniden canlandırılıyor. Son olarak İncirli Caddesi’nde restore edilen yapılardan biri olan Muallimzade Hamamı, kültür merkezi olarak hizmete açıldı.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın ecdad yadigarı yapılarını özgün değerleriyle yenilediklerini ifade ederek, “Osmanlı’nın ilk dönem eserlerini anıtsal yapılar olarak ayağa kaldırıyoruz. Farklı semtlerde bulunan eserleri, han, hamam, medrese gibi tüm yapıları kendi öz değerleriyle buluşturuyoruz. Muallimzade Hamamı da hamam kimliğinin yanı sıra 500 yıllık tarihi boyunca, dökümcülerin kullandığı dökümhane ve daha sonra da marangozların kullandığı bir alan olarak yaşadı. Uzun süre harabe halinde kalan Muallimzade Hamamı’nı kültür merkezi olarak Yıldırım’a kazandırmaktan dolayı heyecanlıyız” diye konuştu.

 

1572’den bugüne

 

Muallimzade Hamamı’nın 1500’lü yıllarda Muallimzade Ahmet Efendi adlı hayırsever tarafından yaptırıldığını hatırlatan Başkan Altepe, “Yıldırım İlçesi’nde Davutkadı semtine hizmet eden bu anıtsal eser, yılların yorgunluğuyla bugüne kadar gelmiş. Büyükşehir Belediyesi olarak burayı kamulaştırdık. Satın aldık, restore ettik ve kültür merkezi olarak ilçeye kazandırdık” dedi.

 

Muallimzade Hamamı

 

Hamam, 1572 tarihinde Kazasker Muallimzade Ahmet Efendi tarafından, Zeyniler Mahallesi’ndeki camii ile Aksu Köyü’ndeki cami, okul ve zaviyesine gelir için yaptırılmış. Yaşanan depremlerden harap duruma düşen hamam, zaman zaman kapsamlı onarımlar geçirmiş. Hamam Celali isyanları sırasında tahribat yaşamış, 1613,1655, 1730, 1744, 1830 yıllarında muhtelif onarımlar görmüş. Kamil Kepecioğlu, 1930’lu yıllarda yapının etrafının tarlalarla çevrili olduğunu ve kalıntıların fark edilmediğini belirtiyor. Zaman içerisinde dökümhane olarak kullanılan ve bu adla da anılan hamam, 2010 yılında kamulaştırılmak suretiyle mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi tarafından elde edildi.

 


Toki Haber